用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 07年9月LHT小一家長加油站
樓主: 笨笨媽
go

07年9月LHT小一家長加油站 [複製鏈接]

Re: 07年9月LHT小一家長加油站

calvin88wong,

咁你點解會簡呢間學校呀?

有多年教學經驗,又有一條龍直資英中,I like it.  

wttcly:

有許多TKO的小朋友都出籃田讀小學,而你選擇LHT一定有你的原因...   
如果我不選LHT,我都會出油塘基顯(校網比較好),不過現在中學也有了安排!早前網上談及播道的topic十分精彩,我相信大家都知......可能許多選了LHT的家長都去了EC.

但我十分不明白,有些網上的家長對她十分十分讚賞,他們對她的信心都是基於她的教學理念,或盧校長演述(兩次講座我都未能

-----

我都好同意

笨笨媽 寫道:
KV125,
非常同意你的意見。[quote]
KV125 寫道:
Hi 各位家長,

小兒都是選了LHT,本人的觀點是在小學階段校內的活動硬件(泳池,花園...)未必是我選校的先決條件,一個籃球場小朋友已玩得很開心,新校的設備一定比一間近20年的學校好.
希望在此可和更多家長交流對該校的看法     
[/quote]

wttcly

在直資的行政上,學校有效大的自主性,不論教學語言,範圍等都有彈性.我相信直資已經是學校的唯一出路(如果教育政策繼續如此混亂)每一間學校都想選擇她們目標的學生及願意對孩子付出的家長,所以本人十分佩服那些為了孩子讀書而搬屋,移民的家長,他們願意承擔及付出.每月仟多元,六年共七至八萬這數字我相信在供養一個小朋友的過程中是可以接受,如果這些金錢是投資正確的話,它對你的孩子又怎會是七或八萬的回報呢!
其實幫小朋找一間你有信心或是好的學校只是找到一隻可以落腳的舢舨,如何航行不是舢舨的責任,而是船長(家長)職責.到了將來這隻舢舨可否

"直資已經是學校的唯一出路"

I agree !!

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:08 編輯 ]

KV125,

請恕我8卦問下, EC係不係都係你的心儀學校呀?

HALAHA:

不是,因為EC是效早一間進行面試的學校,為了讓小朋友及自己了解及適應怎

KV125,

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:09 編輯 ]

KV125
你好勁呀,極同意你的講法。    
[quote]在直資的行政上,學校有效大的自主性,不論教學語言,範圍等都有彈性.我相信直資已經是學校的唯一出路(如果教育政策繼續如此混亂)每一間學校都想選擇她們目標的學生及願意對孩子付出的家長,所以本人十分佩服那些為了孩子讀書而搬屋,移民的家長,他們願意承擔及付出.每月仟多元,六年共七至八萬這數字我相信在供養一個小朋友的過程中是可以接受,如果這些金錢是投資正確的話,它對你的孩子又怎會是七或八萬的回報呢!
其實幫小朋找一間你有信心或是好的學校只是找到一隻可以落腳的舢舨,如何航行不是舢舨的責任,而是船長(家長)職責.到了將來這隻舢舨可否

Dear All,

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:09 編輯 ]

我很討厭EC interview 的安排, admin staff 的無禮, 所以我一定唔會選佢.

盧校長給我我感覺很好, 但run 一間學校不是一個人的事阿, 要處處配合.

jannie,

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:10 編輯 ]

jannie,

你幫你小朋友報邊間小學呀?

各位,我最近上網見到LHT個網頁,又上載咗07-08年度小一入學申請表格,唔知係咪收唔夠人呢?

各位家長好^__^
search下自己小學
發現原來有個lht既小一家長加油站
咁我自己係lht出黎既(如果你地所講既係陸慶濤既話)
我e+ 讀緊中學
唔知大家想唔想聽下我對呢間學校既感覺呢?

Yes.  Which secondary school are you studying ?
What are your feelings about LHT ?
Your feedbacks are most welcome.

stopthewar 寫道:
各位家長好^__^
search下自己小學
發現原來有個lht既小一家長加油站
咁我自己係lht出黎既(如果你地所講既係陸慶濤既話)
我e+ 讀緊中學
唔知大家想唔想聽下我對呢間學校既感覺呢?

我去左葵青讀...
因為要搬屋
入到迦密
但係冇讀
e+去左蕭明

雖然我自己都覺間小學真係好殘
但係絕大部分老師..  起碼係我遇到既..
都對d學生好好..
d老師會係lunch time幫d學生搞掂哂d野
先至食飯..    3點幾先食飯都好似好正常咁
物質唔係好重要
但係老師既心係好重要
個個老師都好有heart
所以係果道都讀得幾開心
起碼老師同學生好close....
可能你地會覺得我買花讚花香..
但係..     我真係好鍾意陸慶濤  XD
所以E+搬到去荔枝角  都番去探老師
‹ 上一主題|下一主題