用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料 ...
樓主: hkpapa852
go

2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料   [複製鏈接]

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-7-28+18:41+胡

原帖由 hkpapa852 於 15-07-30 發表
八卦一間, 作為前沙田友, 你知唔知陳元喜其實同鄭榮之有聯繫學位?
幾年前斷咗啦!唔係咩?

lauwingtai 發表於 15-7-30 15:23
幾年前斷咗啦!唔係咩?
我見佢今年中學統一派位仲有聯繫位咋..... 咁可能係最後一兩年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-7-30+15:23+幾

原帖由 hkpapa852 於 15-07-30 發表
我見佢今年中學統一派位仲有聯繫位咋..... 咁可能係最後一兩年
藕斷絲連

(直資) 和富李宗德
http://www.wfjlps.edu.hk/it-scho ... upport/2015SSPA.pdf

今年無咗入每間學校既人收breakdown
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

陳元喜-鄭榮之好似係11/12年脫鈎,當年應該有通告,而家搵唔返,你邊度見到仲有聯繫?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-30 16:35
陳元喜-鄭榮之好似係11/12年脫鈎,當年應該有通告,而家搵唔返,你邊度見到仲有聯繫? ...
今年升中派位既資料顯示, 聯繫位仍在:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/NT7.pdf

P.4可見鄭榮之仲有21個聯繫位俾兩間小學. 不過如果係11/12先脫鈎, 只應該嚟緊呢一兩年升中既都仲有得用聯繫位既

hkpapa852 發表於 15-7-30 16:45
今年升中派位既資料顯示, 聯繫位仍在:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondar ...
係喎,即係而家入陳元喜,到畢業係冇聯繫位,但校網冇持續告示,唔知真係上左賊船...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-30 16:49
係喎,即係而家入陳元喜,到畢業係冇聯繫位,但校網冇持續告示,唔知真係上左賊船... ...
都唔係一間半間學校問題, 好多學校都係咁.
除咗有龍校脫龍既安排, 教育局個網根本都睇唔到任何聯繫/直屬中小學脫鈎既資料......

(私立) 禮賢學校
http://krs.school.hk/~primary/sc ... rade/nextgrade.html

畢業生升讀既37間中學都有26間係屬於B1..... 可惜都係無breakdown

40綱基福出了升中http://www.keifook.edu.hk/contentpage.php?article=graduate
跟據網址有70人
全級有182人(2012-2013班相數人數/5a36人,5b35人,5c30人,5d28人,5e26人,5f27人..總數182人)
請計算一下.

skyhcf 發表於 15-8-3 23:48
40綱基福出了升中http://www.keifook.edu.hk/contentpage.php?article=graduate
跟據網址有70人
全級有182 ...
呢個係上年度既, 今年未出

回覆 hkpapa852 的帖子

please help to calculate the percentage as SAP updated its record:-http://www.sap.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=11&nnnid=13

jchw 發表於 15-8-4 09:18

please help to calculate the percentage as SAP updated its record:-http://www ...
一早計咗, 你去處#125, #126睇一下, 今年差過上年少少

hkpapa852 發表於 15-7-30 14:58
1. 匯基書院, 呢間我唔肯定佢其實係指"深水埗"間津校定東九龍間直資. 以地理位置睇, 深水埗間津校機會大D,  ...
Ic , thx ! 等我去改改先 

回覆:2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料

奉基千禧小學 35網
http://web.fkmps.edu.hk/html/2014-2015.pdf

jchw 發表於 15-8-4 09:18

please help to calculate the percentage as SAP updated its record:-http://www ...
已在內#126更新....但點解整體人數少咗1個???

fishballbaby 發表於 15-8-5 23:02
奉基千禧小學 35網
http://web.fkmps.edu.hk/html/2014-2015.pdf
thx!

(35網) 奉基千禧
升讀一線直資中學人數: 7, 比例: 7/100=7.00%
升讀一線官津中學人數: 31, 比例: 31/100=31.00%

升讀一線中學人數: 38, 比例: 38/100=38.00%

升讀香港加拿大國際學校不計算作一線學校

升讀學校

人數

聖保羅男女中學

喇沙書院

拔萃男書院

協恩中學

嘉諾撒聖家書院

聖保羅書院

香港加拿大國際學校

華英中學

迦密中學

賽馬會體藝中學

旅港開平商會中學

何明華會督銀禧中學

基督教女青年會丘佐榮中學

東華三院黃笏南中學

陳瑞祺(喇沙)書院

聖瑪加利男女英文中學

保良局顏寶鈴書院

林大輝中學

保良局羅氏基金中學

香港管理專業協會李國寶中學

九龍真光中學

香港培道中學

何文田官立中學

順德聯誼總會胡兆熾中學

五旬節中學

匯知中學

賽馬會官立中學

聖公會基孝中學

樂善堂余近卿中學

聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學

九龍塘學校(中學部)

聖公會聖三一堂中學

新亞中學

禮賢會彭學高紀念中學

余振強紀念中學

基灣愛蝶灣

聖保祿中學應為銅鑼灣聖保祿學校(Convent),非跑馬地St.Paul
校方已指出是匯基東九龍。
人數方面是17/7的更新。

藍子Stella 發表於 15-8-6 11:25
基灣愛蝶灣

聖保祿中學應為銅鑼灣聖保祿學校(Convent),非跑馬地St.Paul
我再睇下先....

聖保祿中學同聖保祿學校, 一間津校一間直資, 真係要講楚 (雖然對整體B1率估計無影響)

因為我係學生,所以清楚自己同學去曬邊,St.Paul Con,不是Paul Sec。
‹ 上一主題|下一主題