用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 2007-08年SFA小二家長交流站
樓主: phylli
go

2007-08年SFA小二家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 hoho2000 於 08-4-25 11:27 發表
亞仔今早起身忽然話要著運動衫,因為最後兩堂有頒獎禮,知不知是甚麼獎?

我問過亞仔,佢話唔記得點解要著運動衫,我等佢返黎報料.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

各位Fans,
你哋入唔入到內聯網呀!唔知點解入唔到?

moochacha,

那個時間我也不能透過學校校網入去,好多時要透過 eClass Junior 才入到學校手冊,不過,現在可直接由校址入了,請試試吧!
原文章由 moochacha 於 08-4-28 12:36 發表
各位Fans,
你哋入唔入到內聯網呀!唔知點解入唔到?

原文章由 phylli 於 08-4-28 15:55 發表
moochacha,

那個時間我也不能透過學校校網入去,好多時要透過 eClass Junior 才入到學校手冊,不過,現在可直接由校址入了,請試試吧!  

Hi phylli,
Thank you晒,突然正常番 ,唔知喺咪奧星候選人用內聯網發表搞到咁 ,犀利過選區議員

moochacha,

不用客氣。奧運之星會在5月10日在校傳火炬呀,你們會參加是次活動嗎?

各位,

我公私兩忙,加埋小女有時鬧情緒,自信心仍因第二次考試而未完全回復,我不時叫她勿給自己太大壓力。有時真的不知怎做好 ,我真的要努力和eq高,否則,自己會倒下。亦 因而小上來了,閒時再談了。

[ 本文章最後由 phylli 於 08-4-29 16:49 編輯 ]

原文章由 phylli 於 08-4-29 16:47 發表
moochacha,

不用客氣。奧運之星會在5月10日在校傳火炬呀,你們會參加是次活動嗎?

各位,

我公私兩忙,加埋小女有時鬧情緒,自信心仍因第二次考試而未完全回復,我不時叫她勿給自己太大壓力。有時真的不知怎做好 ,我 ...

phylli,
奧運之星乜有傳火炬?亞女無提過,問吓佢先,講起鬧情緒我女都有,而且都好難搞,自己eq又唔高,成日搞到星球大戰咁

回覆 #506 moochacha 的文章

Phylli & Moochacha,

唉!  係咪個個都係咁嘅呢?  我个女又係咁,近排放学都黑口黑面,我講嘜都唔啱聽.....
真難攪

all fans,

我個人意見:相信有些是年紀成長時的改變,我曾經出席一些講座提及一般8歲起會多與家長對抝,不太聽話。另一方面是學校和小朋友對自己的要求高所致。
原文章由 unknown 於 08-4-30 19:50 發表
Phylli & Moochacha,

唉!  係咪個個都係咁嘅呢?  我个女又係咁,近排放学都黑口黑面,我講嘜都唔啱聽.....
真難攪

今日英文默書比賽,是否每個學生都要參加?
只有眼睛最真

醒目開學勳章

吓!今日英文默書比賽咩?

我都問過阿仔今日英文不用默書嗎?他說老師沒有說默書。他......又遊魂啦!

而我個仔就最鍾意呢活動, 唔駛佢溫書嘛 (我都覺得幾好 ), 但係成績就好浮動囉.

原文章由 EmilyBB 於 08-5-6 11:18 發表
吓!今日英文默書比賽咩?

我都問過阿仔今日英文不用默書嗎?他說老師沒有說默書。他......又遊魂啦!

Can you send some test papers to me?My friend want to apply and P1 , P2 ?  Any mothers can help?

Please help. URGENT need!
[email protected] or fax:29870070

原文章由 odelia_ho 於 08-5-6 12:24 發表
而我個仔就最鍾意呢活動, 唔駛佢溫書嘛 (我都覺得幾好 ), 但係成績就好浮動囉.
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原文章由 hoho2000 於 08-5-6 09:27 發表
今日英文默書比賽,是否每個學生都要參加?

hoho2000 & all,
知唔知Eng.dict ass.有範圍未?e-handbook淨寫幾時考,但又無寫範圍?

祝各位媽媽,
母親節快樂!

5月10日學校籌款嘉年華

all fans,

你們有否出席呀?我和小女由早上十時多到逹,直至下午一時才離開,小女很開心呀!共取得五份禮品之多  ,不過,一離開便下着大雨呀!

整體上可以接受,唯某些攤位或活動要等候需時,如打保齡球,足排了差不多四十分鐘才有三次玩。

原文章由 moochacha 於 08-5-8 00:09 發表

hoho2000 & all,
知唔知Eng.dict ass.有範圍未?e-handbook淨寫幾時考,但又無寫範圍?

Hi moochacha,

唔好意思,現在先覆你。亞仔的手冊(5月8日)寫了以下Assessment範圍,但不知是否正確︰
My pals p.20, 22, 31, 34, 43, 46, 54, 58

有些頁數好像不對 ,有沒有家長可以提供有關資料?
只有眼睛最真

原文章由 hoho2000 於 08-5-14 00:56 發表

唔好意思,現在先覆你。亞仔的手冊(5月8日)寫了以下Assessment範圍,但不知是否正確︰
My pals p.20, 22, 31, 34, 43, 46, 54, 58

有些頁數好像不對 ,有沒有家長可以提供有關資料? ...

Hi hoho2000,
範圍就相同,過頁數好似一"忽"一"忽"咁唔相連??唔知其他班是否一樣

GS Assessment

各位fans,

請問GS Assessment 的範圍是那幾課?
只有眼睛最真

原文章由 moochacha 於 08-5-15 00:03 發表

Hi hoho2000,
範圍就相同,過頁數好似一"忽"一"忽"咁唔相連??唔知其他班是否一樣

我估頁數不相連係因為只考課文,但有些頁數不是課文,有些奇怪。
只有眼睛最真

各位唔好意思

我係p1既家長
係暑假 學校有無暑期班比佢地參加架
我問左office話無 但亞仔話老師好似講有英文班
你地p1時有無架?

thx
‹ 上一主題|下一主題