用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2007年入讀陳瑞琪小學入黎say hi啦
樓主: 燁燁媽
go

2007年入讀陳瑞琪小學入黎say hi啦 [複製鏈接]

Re: 2007年入讀陳瑞琪小學入黎say hi啦

Hi,

大家可否約埋我呢?oops:

fionashing :

YES 啦

heiheihoney 寫道:
燁燁媽

Hello.  I will move to Cascade.   We can keep in touch.

fionshing 寫道:
Hi,

大家可否約埋我呢?oops:

fionashing :

約埋都好, 我地可以一齊坐, 到時一齊相量下小一既事情.
不如早小小約出黎, 大家見下面.
小朋友又見下面.
到時就算唔係同一班, 開學都有個"陪"啦.

燁燁媽,

好呀,幾時呀, 有無收到學校信件,你們住在那區呢?

fonashing

燁燁媽,
記得約埋我啊!

fionshing
我的仔仔1st round入了,請問小一家長日,是否寄信給我們呢? 多謝答覆!.................我諗我地個信封就係咁用ga la!

我係第2round 先入, 所以唔清楚.
不如直接打電話比學校啦. 問清楚呀!

I also want to join, what time you all will arrive?

我都想加入呀, 可唔可以呀 ^^
我的作品我的作品

今天收到學校有關買書的通告,小一新生買書日是7月13日。

Hi, csk家長jj,

多謝解答,記得我嗎?我話請妳飲茶呢?

妳小朋友讀得開心嗎?妳小朋友應該小二嗎?

fionashing

wensi,

我諗係,妳仔仔係計分入嗎?
其實妳點解選擇此校?

fionshing

fionshing,
記得,歡迎妳加入CSK這個大家庭
我仔仔將升上小三了,CSK的老師很有愛心,同時學校亦有很多校內/外活動讓學生參與,因此我仔仔的學校生活既開心又忙碌。
在此祝願各小朋友有個開心快樂的校園生活

csk家長jj,

雖然我1st Round計分入了CSK,但是我申請了馬頭涌官立小學(紅磡灣),在星期六面試,(機會都好難入),
自己好煩惱,請給意見吧。 :cry:

妳小朋友好叻呀,學好多課外活動(可以介紹給我仔仔嗎)?
因為我們會搬出九龍近學校。

fionashing

fionashing,
點解入到CSK會考慮馬頭涌呢?
其實我地CSK都好好o架!
1/老師大多數擁有十年以上豐富教學經驗。
2/校風優良,學生大多乖巧聽話。
3/CSK是所天主教小學,有宗教科能培養學生品德和修養。
4/學校積極推行一生一體藝、一人一冠冕,令學生有學識之餘也有自信。
5/CSK升中派位成績理想,而CSK所屬的升中校網在九龍區可算數一數二。
6/有聯系英文中學。
以上純屬我個人意見,如有錯誤請賜教。

fionshing 寫道:
csk家長jj,

雖然我1st Round計分入了CSK,但是我申請了馬頭涌官立小學(紅磡灣),在星期六面試,(機會都好難入),
自己好煩惱,請給意見吧。 :cry:

妳小朋友好叻呀,學好多課外活動(可以介紹給我仔仔嗎)?
因為我們會搬出九龍近學校。

fionashing

fionashing

紅磡灣那校令好多媽咪唔開心,因為今年會用返廣東話教,之前係普通話架,我就一開始只係想個仔入csk!入到不知幾咁興奮

csk家長jj,

多謝解答,我自己以前都讀csk的,計分入了csk。我都知道csk很好,妳講中學網非常好,我都認同。

因為我哥哥有同學在馬頭涌教書的,他叫我去試吓,我知道馬頭涌是活動教學及用普通話教中文,所以吸引我去申請
o左。(我都知道機會好少)

其實讀那一間小學都不是問題,係中學網好緊要。

我係網上有家長很 ,因為本來用普話教中文,現收了書單,三年級用中文教,而且校長可能退休。  

thanks ^^ 其實我都係鍾意間學校係天主教, 我個人覺得d小朋友會聽道理d, 一個星期返一次教堂都係好既, d姐姐講一句好過我講十句  
csk家長jj 寫道:
今天收到學校有關買書的通告,小一新生買書日是7月13日。
我的作品我的作品

fionshing

我諗係,妳仔仔係計分入嗎?..................我二十分入有宗教分。
其實妳點解選擇此校? ..............升中校網好,有聯係中學收返30%男仔,成績一半以上多數入,有DD保險。   

馬頭涌官立小學(紅磡灣)..............Sorry!我5太like,試過叫學生計一百條數第二日交,做到小朋友喊。又5係得一樣功課,家長放工先發現,無得問老師。可能有人投數就無再出現。

‹ 上一主題|下一主題