用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 未入學的一定要看,不可不看
樓主: HootPa
go

未入學的一定要看,不可不看 [複製鏈接]

有無人知, 如果學校不報呈分試, 如真係決定放棄law's 選擇自行收生程序, 中學怎去評估學生成績?

原帖由 snoopymama 於 09-12-20 06:51 發表
謝謝你的分享。如果你的小朋友是小五全級頭廿名,你可考慮立刻轉校,這才有機會讀好的津貼制英中。

Dear Hootpa,ireneo09,各位媽咪

多謝你你運日來周旋於教育局和學校之間,辛苦你們.為我們這群受害的孩子而努力,而感到憤憤不平.

我明白HootPa的意思,學校根本不肯去兌現過去所承諾,而去满騙我們這批家長,根本没有將我們放在眼內.而令我們憤怒!

老實講你比機會我大抽獎我未必會去,但你不能抺殺別人的機會.你是否欠這些孩仔們一個公道?

我知道很多家長現在還蒙在鼓裡,再過一段時問他們根本不會有機會出去大抽獎,到時為有迫住上,好了,人是上去了,家長們的心會怎麼想呢?

校長你是一受過高等教育人,你曾經在教育局工作過,你又讀過法律,處事應該是要情理並重,才可得高望重,受人尊重的好榜樣.我們這些未來主人翁的命運掌握在你手呀!

原帖由 HootPa 於 09-12-17 10:26 發表
各位家長:

問題不在於要不要讀 Laws 或者其他直資校如何運作,而是這幾年多次公開向眾家長承諾可以有選擇。

有一年(2007/2008) 的小一簡介會甚至是他主動提出來而信誓旦旦的承諾,在場家長過百,當然我也在場。

而 2006/ ...

你定要搞清楚,係唔係唔受影響.
如果你打算走,四年級時好時候. 
原帖由 chow2117 於 09-12-17 16:00 發表
我考LHT時佢有呈分 , 重以為有得選擇
想問大家是否一心一意讀羅氏
羅氏的成績大家好睇好
我問教統局佢話校長開始接見家長,P1~P4的家長真係無影響 ...

撇開討論學校有冇應承呈分問題, 經過今次討論到一條龍相關升中問題, 個人更深入地認識到選擇一條龍學校重要性, 當初選lht是依據1) 學校歷史 (係區內好學校之一), 2) 可以直升英中,  3) 近屋企. 要知道大家都唔會肯定自己個小朋友成績可以走到有幾遠?  保險一定要買定 (指直升英中.

好似EC為例, 真的是全新學校 (由小至中), 老實講, 家長們都係投校長在演說時魅力和上一間中學的功作能力,  就算來年會考成績有什麼差池, 都可解釋本界中學部不是由直小上中. 成績可以慢慢上, 相信EC家長 (小學部)亦唔會咁急進期望學校第一界有好好表現.

反過來, 沒有想到LHT 中學部可以咁快交到好成績, 我自己都好期待好幾年後由直小上中的學生表現.  ANYWAY,  身為家長, 我都讚同學校呈分, 可以睇睇學校BANDING.  如果有機會都想試試更高層次 (如轉更好學校).  真的, 部份考得好成績同學的家長一定會一想再一想!   

但相信學校要照顧同保障本身利益同不會為人作女家衣裳. 學校唔會咁易妥協.

Dear Christina

作為今時今日的家長,對一間學校的要求並不單單集中在成綪上, 小朋友應該得到全面的發展,一個小學畢業的學生就連基本禮貌都冇,即使你才高八斗又如何?

原帖由 christina06 於 09-12-17 23:40 發表
請HootPa自問這幾年學校的教導有沒有虛道你的小朋友時間,他學習得好嗎? 留得到現在也應該不差。或者學校今次的做法得不到部份人認同, 但也不可抹煞校長努力做出中學的成績給家長看, 給你們信心去上中學。多科的100%合 ...

咁依家校長有無答覆or坐低再跟家長相量? or 這是已經是落實了.......在我來講也想多一個選擇.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Dear mokchingying
校長係選擇性地見家,講ga都係一d門面說話,好似係阿媽係女人呀咁.聴講遲d會有家長會喎.佢架決定係唔會改架啦,你d要留意學校的動向呀. 

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-21 17:06 發表
咁依家校長有無答覆or坐低再跟家長相量? or 這是已經是落實了.......在我來講也想多一個選擇.

原帖由 wshk 於 09-12-21 17:06 發表

作為今時今日的家長,對一間學校的要求並不單單集中在成綪上, 小朋友應該得到全面的發展,一個小學畢業的學生就連基本禮貌都冇,即使你才高八斗又如何?

...

DEAR WSHK

聽妳說 一個小學畢業的學生就連基本禮貌都冇,即使你才高八斗又如何?請問是否學校教得不好 ? 學生沒有禮貌嗎 ? 學校教學如何 ? 老師不好嗎 ? 我好想知道吓.
MIHO

wshk,
點解無那那會關『一個小學畢業的學生就連連本禮貌都無』
你所指的是誰?

原帖由 wshk 於 09-12-21 17:06 發表

...

Dear HIHO

答案是肯定架, 如果你要我講的話,可能幾日都講唔完喎.

先講學方面,比上不足,比下有移.如果成績好是學校的功勞,我唸你想得太美啦.一定要靠你,你小朋友,然後先係學校.

經我多年觀察,老師-部份老師冇品,有禮貌,自高自大,自於為是,更不用談甚麼passion.君不見我們辛辛苦苦由自小教起的一般禮貌都日見消失嗎?原因何在?

我雖然對某些老師有很多不满,但我不會抹煞部份老師的功勞,特別係梁姑娘.係屬於不可多得的幾位.我經常提自己切勿在小朋友面前批評他們(尊敬的老師),要小朋友知道尊師重道的美德.

如果你對你小朋友有要求,絶不能假手於人.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-12-21 21:19 發表

DEAR WSHK

聽妳說 一個小學畢業的學生就連基本禮貌都冇,即使你才高八斗又如何?請問是否學校教得不好 ? 學生沒有禮貌嗎 ? 學校教學如何 ? 老師不好嗎 ? 我好想知道吓.  ...

原帖由 snoopymama 於 09-12-20 06:51 發表
謝謝你的分享。如果你的小朋友是小五全級頭廿名,你可考慮立刻轉校,這才有機會讀好的津貼制英中。

(如果你的小朋友是小五全級頭廿名,你可考慮立刻轉校,這才有機會讀好的津貼制英中。)

借問一聲其餘一百多個又怎樣交代呢  ??????????
跟第二次世界大戰日本仔沒有分別,強制換軍票.

"君不見我們辛辛苦苦由自小教起的一般禮貌都日見消失嗎?原因何在"

一個人無禮貌只是學校&老師的錯....我真的不太明白.  可否具體一點? 總不會是老師教學生沒禮貌吧???

原帖由 wshk 於 09-12-21 17:29 發表
Dear mokchingying
校長係選擇性地見家,講ga都係一d門面說話,好似係阿媽係女人呀咁.聴講遲d會有家長會喎.佢架決定係唔會改架啦,你d要留意學校的動向呀. 

...

你們騎虎難下,特別是五年級學生最慘. 五年級以下同學全都被賣猪仔.在任何角度校長完全沒有責任感, 顧自己利益遺棄大眾小學生.

諗住比學費有兩條路行,而今走投無路. 現在只有家長團 結一致,不要被校長逐一逐一撃破期望.我想信校長會在閒日 (在職家長難而參加) 分散個別開會,使反對聲音減少.

1.你們可以找區議員參與由第三者說話,
2.或全校投票決定.
3.又可以到保良局總部投 (校長的決定 ) ,
4.可以到教育局總部投訴.

記住一定要團結…………

MIHO.WAH 多謝妳回答
我知同區直資全部無呈分,佢哋由新校一開始入讀巳一心一意直上中學(學校只會同家長講放眼大學),另一方面是教學方式未能返回大市場.
我哋同其他直資的分別是,學校有多年經驗,了解大市場明白學生需要,如能保留呈分,在小學時巳清楚小朋友的能力要加強定保持,唔使中學要升大學時至知我哋同大市場有幾大距離.
其實學校應該早d同家長說明一條龍同呈分之間關係.唔使高年級咁煩惱

大家有商有量,協調後有緩衝期,兩三年後甚至新入學的才執行,這樣才合情合理,促進家校合作。非常同意!

其實我真係想知道有幾多直資小學也是不會有呈分的??  沒有呈分又是不是一定100%可以升上一條龍中學???

優才有呈分~

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-22 15:51 發表
其實我真係想知道有幾多直資小學也是不會有呈分的??  沒有呈分又是不是一定100%可以升上一條龍中學???

澳區
個   

表達不滿.

使眾街坊平理.

真道沒有呈分

優才有呈分是因為它們不是一定全收原校學生升上中學.  學生要成績達標才保上中學.  (聽聞是要全部科目 B 級或以上)

請問有無人知道 播道有沒有呈分呢 ?

原帖由 KVV 於 09-12-22 15:58 發表
優才有呈分~

原帖由 KVV 於 09-12-22 15:58 發表
優才有呈分~

入學時知道不呈分我們心服口服,

忽然間新改變不呈分就 眾人皆罵.
‹ 上一主題|下一主題