用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 ...
樓主: kimami
go

海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 [複製鏈接]

Re: 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見

Lovely媽咪,
原來妳係學校既義工, 咁妳咩比我地D在職媽咪更了解o黎間學校囉, 請妳多多上o黎尼個topic度傾下計呀

版主

Kimami,
我只係參加咗家長小組,因我都要返工,但我份工比較自由,所以都可幫吓手,順便可以睇到自己個仔仔,我識得幾個做午飯義工的媽咪,佢地就可以多啲同老師傾計.

Lovely媽咪
原來妳都要返工o既, 不過妳都好過我, 有份咁自由既工, 可以搵d時間出黎幫學校手仲可以襯住尼個機會睇下個仔仔, 我好羡慕妳呀

既然妳識得d午膳義工媽咪, 咁妳可唔可以一收到d風就上黎報料呀, 等我地d返無咁自由工o既媽咪多多少少都可以知道學校o既野, 又或者妳將尼個網介紹俾d午膳義工媽咪, 同佢地講有尼個topic, 叫佢地上黎傾下計喇, 講下佢地d心得喇

其實我起尼個topic就係好想多d媽咪上黎互相交換心得喇, 又可以有個互通消息o既地方囉
唔該晒妳"Lovely媽咪", 我真係好希望尼個topic可以一路繼續落去

Re: 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享o下對學校o既意見

各位家長,
妳地d小朋友考完第一次試喇, 妳地有咩感想呢???同埋妳個小朋友對人生中第一次考試又有咩感受呢??? 可唔可以係度分享下呢????
我既感想呢.....就係"考試係一件衝衝而來又衝衝而去既事"黎架, 而我個仔就好似放低左一件好重好重好重既書包咁, 我都問過我個仔對今次考試有冇信心, 佢開頭都同我講只係有dd唔識既o者(係每日佢係考試果日我放工返屋企果時問佢既), 佢依家又唔我講可能會考得唔好喎, 我問佢點知, 佢話因為老師同佢地講返d答案, 佢先至發覺原來佢答錯左答案喇, 不過我都無怪佢又或者話佢, 畢竟今次都係佢第一次既考試, 唔可以俾太大壓力俾佢既, 妳地話....係唔係呢???

啱啱收到通告, 話廿二號有得影學生相. 舊年我個小朋友一年級嗰時入學前喺出便影咗, 所以冇幫襯到學校呢家. 唔知啲質素得唔得呢?

我都收到妳所講嘅呢個通告喇, 不過我同妳一樣都係喺街影架咋, 唔知d質素好唔好喎, 我諗唔會差掛, 如果佢價錢唔貴嘅話而妳個仔有需要影嘅話又不妨試試佢喇
parent2004 寫道:
啱啱收到通告, 話廿二號有得影學生相. 舊年我個小朋友一年級嗰時入學前喺出便影咗, 所以冇幫襯到學校呢家. 唔知啲質素得唔得呢?

該用戶已被刪除

[size=large]請問有冇家長俾小朋友每日返補習社做功課架, 如果有嘅話可唔可以介紹吓呢

kimami:
我朋友個仔一年級開始o向99壙場"佳美"補習,至依家
二年級,都幾好!
我都考慮將個女放"佳美"補,佢已四年級但做功課令我
好勞氣,留學校補習又麻麻,唉.....

NWY,
妳朋友個仔同妳個女都係喺"海壩街官小"讀架, 妳可唔可以俾一俾"佳美"個電話我去問一問d資料呀

kimami:
係亞!兩個都讀"海壩官小";個女成績唔好,今次期考完
見家長時,我同班主任講幫佢重讀小四。
"佳美"電話要星期一先覆你

小四既課程係唔係好深?聽d家長講小四課程係會深好多,尤其係英文。我都好擔心我個小朋友上到小四會應付唔黎。

882:
其實小三已覺得深左好多,我個女小一、二時,各科都有90分
以上,點知.....
唔止英文,仲有數學同常識都深好多;若果你地D仔女依家只
係一年級o既話,就記得要o向佢升小三前將"乘數表"背到熟,
基本英文生字要識串,同用方法令佢做填充題時,無提示都識
答。咁當佢升小三時就唔會有個種突然黎o既轉變,越適應得
快就越好,唔使好似我個女咁辛苦啦!

NWY,
唔該晒妳呀
嘜妳個女今次考得好差咩, 要搞到重讀咁嚴重呀, 妳要三思好喎, 因為會對佢個record有影響架, 同埋個小朋友會諗個個同學都升班佢無得升班(日後可能會對佢自己無晒信心架), 如果唔係真係咁差嘅話, 妳考慮吓係暑假同佢惡補囉, 仲好過佢要重讀喇(不過呢個都只不過係我個人意見啫), 希望妳唔好話我多事就好喇

NWY,
好彩妳係度同我哋分享咗妳嘅經驗, 我而家知道原來一、二班係佢哋嘅蜜月期嚟架, 往後日子就難捱囉, 我會聽妳嘅意見同我個仔打好基礎去面對小三嘅大考驗架喇, 真係多謝妳呀
NWY 寫道:
882:
其實小三已覺得深左好多,我個女小一、二時,各科都有90分
以上,點知.....
唔止英文,仲有數學同常識都深好多;若果你地D仔女依家只
係一年級o既話,就記得要o向佢升小三前將"乘數表"背到熟,
基本英文生字要識串,同用方法令佢做填充題時,無提示都識
答。咁當佢升小三時就唔會有個種突然黎o既轉變,越適應得
快就越好,唔使好似我個女咁辛苦啦!

kimami:
好多謝你o既意見,其實我已考慮得好清楚,因為亞女o既
英文同數學科都未達四年級標準,而且班主任話o向小學
六年內有一次機會,如果強將亞女升上去仲吃力,班主任
係教英文所以更明白。唔怕啦,亞女屬於"細仔";仲有五年
級所有考分都上教統局,咁咪仲死! :

kimami:
"佳美"電話:2498 0066
         地址:99廣場602-5室
           收費:4:00pm-6:00pm   $860/M

NWY,
哦...原來妳個女係咁嘅情況, 唔怪得知妳咁快就下咗呢個決定喇, 我卒之明喇
仲有唔該晒妳咁快可以俾到"佳美"嘅資料我呀, 我問過喇, 佢哋仲話可以接埋我個仔放學添噃, 不過我想問一問, 佢哋揍放學係安全個,可...同埋如果真係佢哋揍嘅話放學我個仔應該係排邊個放學隊呢??

kimami:
佢地會有老師或嬸嬸黎接,但唔可能個個都拖住過馬路,
我諗細同新o既小朋友會拖掛,有排補習社隊o向新翼內
操場架!

‹ 上一主題|下一主題