用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 報了陸慶濤小一07年度,有冇同伴呀?
樓主: 笨笨媽
go

報了陸慶濤小一07年度,有冇同伴呀? [複製鏈接]

Re: 報了小一07年度,有冇同伴呀?

jessica591211,

真係好多謝你的寶貴經驗呀,其實我囡囡都係易澤峯讀架,希望lht第一輪就收我個囡啦,因為我報得佢一間。

我諗其實有d家長報幾間小學,結果係第一輪若果有其他都收他們的子女,他們便會揀讀那一間,所以lht第一輪收咗的學生,未必人人都讀,所以後備生都仲有機會,而且佢地得一輪收生,結果到最後叩門時仍然會有少少位。

How are you?  I want to join you.  Lucky draw!!! DDS/private/Gov't school.....Will you choice int'l school?     
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

jessicas 591211

其實我都仲想緊,一切都在考慮中,因為好多人都話LHT好深好難讀,但優才我都會試考,但自知機會不大,都係考到先算啦,不過我會多加留意有關LHT的Topic,希望你可以多些留言,等我可以了解多些啦!

Meiki

jerrychan999999

我個仔都同你一樣呀!又係讀傳統幼稚園,都係好活潑,但都可以留心上當,我都同你一樣,唔知讀傳統好定活動教學好呢,不如講下你還有什麼心水小學?

聽講Band 1 students 要用1997至2000年三年成績計算,優才係新校,Band 1 至Band 3應該各佔三分之一.

Waiking,

因為優才既學生係自行考入去各Band 1中學,(大部份學生無經政府派位),所以數字上會同政府果個有出入。

恕我孤陋寡聞,唔知點評定band 1學校,因為英皇都只有80%band 1學生(壹週刊第863期),英皇算唔算band 1學校?我問過教統局,他們說band 1學生就有,從來就沒有評定band 1學校;傑出學校就評定過一屆。我們要小心有人篤數。

Waiking,

首先我要補充返我之前所講既說話,優才未搬去TKO之前,過往每一屆畢業生有70-80%能升讀各Band 1中學。該校搬去TKO之後,各畢業生亦係自行考入各Band 1 中學的。

至於點樣界定Band 1中學?教統局既解釋好啱,的確無Band 1中學只有Band 1 學生。但總括來講一間中學如所收既學生絕大部份係Band 1學生,該校就叫Band 1中學。又因為全港英文中學(政府),所收既學生絕大部份也是Band 1學生,所以基本上所有英文中學(政府),全屬Band 1中學。(各位,如我有講錯請更正)

請容許我議事論事,我亦對該學校沒有偏見。既然Band 1中學都有少部分唔係Band 1 學生,除非能證明入到去的優才學生全部屬於Band 1 學生(但事實上新校只有三分之一是Band 1 學生),否則以入到Band 1中學來反證該小學有71%Band 1 學生,豈不是自相矛盾嗎?

Waiking,

Sorry!為左尊重返人地既Topic(陸慶濤),我唔會再回應有關非陸慶濤既問題同說話。

我亦唔會再回應呢個Topic(因為我對呢間學校完全唔認識),請見諒!

Re: 報了陸慶濤小一07年度,有冇同伴呀?

仲有無其他人都交咗表呀)))
一齊傾吓呀)))     

簽名被屏蔽

有冇人知陸慶濤面試會問什麼呀?我想準備下!

有冇人知最近的號碼去到多少號呢?

windflower 寫道:
24/9 交form, No. 160.
waiyinmama

我都好想知?

今日朝早交,No.253     

多謝fifi報告。

Although LHT building is too old,the school has good program for teach children how to learning.They are use english teach eng. and science lesson, use poutunwa teach chinses lesson. The headmaster is a good leader in the school.So their teacher team is very strong.They have 65%band 1 student.My son is P2 student.

不過,校舍又真係舊咗d又細咗d.........唔知道第日會唔會起新校舍呢????
Ian  媽媽

christina 06

其實我就不大介意新舊問題,只想只道LHT多不多功課和默書?會不會好谷學生?小朋友愛上學嗎?因我是全職媽咪,驚跟唔到佢的功課。

christina06 寫道:
Although LHT building is too old,the school has good program for teach children how to learning.They are use english teach eng. and science lesson, use poutunwa teach chinses lesson. The headmaster is a good leader in the school.So their teacher team is very strong.They have 65%band 1 student.My son is P2 student.
‹ 上一主題|下一主題