用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Ming2,

很謝謝妳為各媽咪解答難題
今天去tom lee睇琴, yamaha很貴,我小孩會在09/2008考2級,他睇中 "Hoffmann & Kuhne" model HS 121MD, 約$25000,Sales 話可用到8級, 我原本想買你之前推介給人 - Preal River $13000

因可以分36月期供,我的小孩不喜歡 Preal River, touching 生硬, 故請問你意見如行?

簽名被屏蔽

Hi ~

我想問問 yamaha U1 同 U3 ,佢地音質大分別嗎 ...???
係唔係高身琴會好D呢? (d音質)

另外想問下琴行的 DISPLAY 琴 O既琴損耗大嗎 ?

如果大家都包以下物品,咁你地會 BUY 邊一個呢 ...???

YAMAHA U3 , 包 2次 TOON 琴 , 基本物品 e.g. 琴套,拍子機.... , 再包搬運 ...

二手 $16,200 (4-6年琴)

display $24,500 (2年左右)

唔該各位比d意見,thank you!!!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我個仔都係二級啫, 我地係想要直立式三角琴, 大譜架同高身, 可彈至演奏級的. 10-20年琴齡, 價錢無定, 試乎琴的品質而定. 因我地都知道出面個價大概係咩位.

原文章由 ming2 於 08-3-29 14:09 發表

clarentrendy

你宜家幾多級呀??其實如果買K8,就不如考慮K7...一係就諗K8AS,K7同K8基本上都係一樣,只係 k8比K7高 7cm左右咋...但係價錢就差唔多差成萬蚊咁多....除非你考慮K8AS,which is 比K8多左個仿三角琴0既ped ...

簽名被屏蔽

Ming2,

通常要不要放塊地毯服侍個琴,同埋要不要完全除去琴套才彈琴呢.

想選擇燈比小朋友用,有咩好介紹呢.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

Hello, Ming2,

Please check pm.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 #18 ming2 的文章

Ming2,

Thanks a lot!  If I need buy paino, I must contact you again.  施施媽咪

請問威詩堡好嗎? (U-131FD HKD29,000.00)
另我有舊琴出讓,牌子SCHUMANN 約12年,HKD2,500.00
不包搬運

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

點解今天我到柏斯看琴,職員話下星期佢公司會代理KAWAI?

My kid is Grade 3 now, we want to change a new piano, as the old one is more than 30 years Kawai, which I got it from my relative.

But my kid did not like Japan piano, she said she prefer European piano, as she feel the sound is more'beautiful' and the keyboard is much nicely to play.

any suggestion of European Piano, as people mostly recommand Japanese type.  

Well, budget is below HK$30,000.

anybody can help?

many tks,

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原文章由 ming2 於 08-4-4 22:03 發表

佢地主要係代理番佢地大陸廠同kawai合資0既KP系列咋...唔會有晒全部日本裝0既model架...

Hello, Ming2,

請問KP系列與K系列有什麼分別?如果KP系列是大陸廠做,是否價錢比K系列平一些呢?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題