用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

原文章由 ming2 於 08-4-5 10:24 發表

ThanThan

KP系列係Parsons同kawai合資出0既大陸系列內銷model(不過聽講唔好賣,積左太多貨,kawai廠唔高興(佢地parsons係大陸主sell toyama多過 kawai)..所以宜家要黎香港散貨lor..(呢d係我係佢地d行家度聽番黎架.. ...

Ming2,

謝謝你的回答,按你的意思KP系列是made in China. qality應該比K系列差,對嗎?

簽名被屏蔽

YAMAHA U1現在賣多少錢?

炭素纖維琴膽與傳統木造有何分別?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原文章由 ming2 於 08-4-5 22:51 發表

新價門市係$49600,折完最平都要$44300..

想買 Yamaha U1 (Made in Japan) 新琴, 若請你幫忙可否更平 ?  謝謝 !

簽名被屏蔽

Ming2,

Thank you for assisting us to choose the piano yesterday.

簽名被屏蔽

Hello Ming2,

我囡囡剛剛學琴, 想買新琴給她, 大約預算3萬蚊左右, 可否告知冇什麼好選擇呀??

1) Yamaha U1好嗎? 價錢如何?
2) Kawaii K-2好嗎? 價錢如何?

為了此事, 心煩了很久, 希望你能幫幫我!! 十分感謝!!

原文章由 KassieMaMa 於 08-4-7 14:20 發表
Hello Ming2,

我囡囡剛剛學琴, 想買新琴給她, 大約預算3萬蚊左右, 可否告知冇什麼好選擇呀??

1) Yamaha U1好嗎? 價錢如何?
2) Kawaii K-2好嗎? 價錢如何?

為了此事, 心煩了很久, 希望你能幫幫我!! 十分感謝!!:cr ...

我剛買了yamaha YA118,兩萬多元,老師都說ok。

我今天才加入你們的討論,多多指教。
我曾是一名教琴老師,以往介紹學生買琴,都係要學到有番咁上下,起碼去到grade 4-5,才會考慮買琴。

好多人都會用YA記、KA記(兩種)、和歐洲琴做比較,我會建議YA記。因為歐洲琴在香港潮濕環境不太適合,若你很有心機很細心保養,歐洲琴的聲音會甜美一點。但又會有部份歐洲琴的琴鍵細少少,選擇時要小心。

我自己在家中那部,是KA-M記,成廿年前的KA-M記就好,琴膽好實淨,廿年後的今天調音都好順利。相反,我認識有很多用KA-I記的,個琴膽很快就鬆,調音都會有困難。

所以,我個人會介紹YA記俾學生,一來很多考試的場地都係用YA記,二來若指定用日本造的日本膽同埋日本木,音色都會好一點,又耐用一點。(但要內部識得TL的人,才會留得到純日本琴)

有些人會有誤解,覺得琴老師介紹就會報貴d,我介紹YA俾學生時,是會收到錢,但不是來自抬高了的琴價,學生是沒有俾多左的。至於老師會不會俾番果D錢學生,就睇每一個老師的做法。當然TL公司唔想我地咁做,因為會影響佢地的消路。

可能作為琴老師你地會覺得奇怪,我會讓學生知道買貴琴不等於學得出色,最重要的是學生要鍛鍊一對敏感的耳朵,把不同的音色分辨開來,因為他們面對比賽、考試等都不是用他自己的琴,而是要立時用最短的時間適應新琴,用耳朵的配合去做出適當的音色。

所以,買咩琴無所謂,財政不夠的,YA記中身的都夠用,財政許可的,買高身個聲音會好少少,不用追求U5/U3,U1已經夠用有餘了。

(PS因為工作的關係,我已離開教琴行業,謝絶PM叫我幫手選琴或教琴)

[ 本文章最後由 petunia 於 08-4-7 16:02 編輯 ]

Hi, petunia,

請問KA-M記和KA-I記的,都是 Kawai 嗎?

thanks.
原文章由 petunia 於 08-4-7 15:59 發表
我今天才加入你們的討論,多多指教。
我曾是一名教琴老師,以往介紹學生買琴,都係要學到有番咁上下,起碼去到grade 4-5,才會考慮買琴。

好多人都會用YA記、KA記(兩種)、和歐洲琴做比較,我會建議YA記。因為歐洲琴在香港潮濕環 ...

Is Sauter good?  How much for a 130 or a 122?
Are the keys hard to press?  Any other suggestion?
Thank you

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Ming2,

Please PM me the price of Kawai K2?

Many Thanks!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題