用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 過來呢邊繼續傾啦!
樓主: hakkantai
go

過來呢邊繼續傾啦! [複製鏈接]

歌地亞:

亞囝話俾我知,亞囡今年又做班長啊 噚日亞囝一落校車,就好開心咁,o係書包度抄本手冊俾我睇。原來班主任讚佢上課專心 獎o左個印仔o係手冊度:loveliness: :loveliness: 我見亞囝成個人充滿信心個樣,真係我仲開心過佢:D :D 其實係咪o係小朋友心目中,老師讚學生一句o既成功感,勝過我o地父母呢?

jj:

上年陳惠綿老師有冇教過妳囝囝呀?佢今年係我仔既班主任,我同佢通過幾次電話,覺得佢說話好斯文同十分有禮 亞囝仲話

陳老師好nice,我估佢對學生應該幾有愛心。因為亞囝上年個班主

任好惡:evil: :evil: 可能佢教得耐,佢用返以前教學方式去教學生,同埋

o係佢眼中,只要成績好o既學生,就一定乖唔會錯。就好似小荻

媽咪話o個種,所以令亞囝對讀書失去興趣同信心 希望今年

亞囝o係陳老師o既教導下,可以做返一個快樂o既學生。

[ 本文章最後由 祖明 於 07-9-5 18:14 編輯 ]

祖明

係呀又係佢呀! 亞囡話老師問上年邊個做過班長時, 佢自己已經無舉手, 點知陳老師手上有上年班長紀錄, 就問xxx係邊呀? 亞囡話佢為有舉手o羅

其實一個印仔/一句獎勵說話對一個小朋友係好重要

噚日咪有張通知要回覆參加活動, 亞囡話佢想什麼都不參加 , 原來佢怕要小息時 training 無得去玩 , 我當然填滿晒喇! 到時老師選到佢先算 lu   

原文章由 祖明 於 07-9-5 17:52 硐表
歌地亞:

亞囝話俾我知,亞囡今年又做班長啊 噚日亞囝一落校車,就好開心咁,o係書包度抄本手冊俾我睇。原來班主任讚佢上課專心 獎o左個印仔o係手冊度:loveliness: :loveliness: 我見亞囝成個人 ...

[ 本文章最後由 歌地亞 於 07-9-5 19:32 編輯 ]
~ 歌地亞 ~

祖明,
陳惠綿老師去年是教我仔仔數學和普通話的,她是個非常有愛心的老師,永遠溫溫柔柔的,人如其名好像綿羊般純良,所以她喜歡用有綿羊公仔的印章。仔仔話她喜歡用普通話授課,所以仔仔的普通話耹聽能力進步了。
jj

jj

係呀~ 亞囡話老師解釋學校有好多陳老師所以要用普通話叫"陳老師, 早安!"

原文章由 csk家長jj 於 07-9-5 22:54 硐表
祖明,
陳惠綿老師去年是教我仔仔數學和普通話的,她是個非常有愛心的老師,永遠溫溫柔柔的,人如其名好像綿羊般純良,所以她喜歡用有綿羊公仔的印章。仔仔話她喜歡用普通話授課,所以仔仔的普通話耹聽能力進步了。
jj ...
~ 歌地亞 ~

歌地亞,
有陳老師做班主任,相信妳囡囡必有愉快的校園生活。
我仔仔就由余伊莉老師做班主任,而數學及視藝科則由訓導主任黃鎮全老師任教,哈哈!想唔乖就難啦!
jj

原文章由 歌地亞 於 07-9-5 23:17 硐表
jj

係呀~ 亞囡話老師解釋學校有好多陳老師所以要用普通話叫"陳老師, 早安!"
唔怪得呀仔第一日返學孟話班主任講普通話

我呢幾日發現呀仔寫手冊D字靚好多,唔知係唔係老師要佢慢慢寫(我仔平時寫字好似鬼畫符咁)

我諗係得呢間校車公司先有喇 因為我之前都搵左好耐
尋日都要1:30先到 今日正式返學 放1:00 唔知幾時先返....
佢成日唔同校車架 最衰我搬得遠啦 .....以前都唔駛半個鐘就返到...今年就日日遲到....

原文章由 csk家長jj 於 07-9-4 23:43 硐表
小荻媽咪:
今日我回校接仔仔放學時,見到有很多保姆車路線,妳估有無經妳家附近呢?

[ 本文章最後由 小荻媽咪 於 07-9-6 07:03 編輯 ]

係呀 細路仔返學遇既老師都要講彩數  遇到大公無私又肯對家長既更難..........其實對細路哥多讚係好事 如果有錯既就聽下小朋友既諗法再去下判斷 咁樣對小朋友既心智係好有幫助 話唔定個個都係好學生添~
原文章由 祖明 於 07-9-5 18:06 硐表
jj:

上年陳惠綿老師有冇教過妳囝囝呀?佢今年係我仔既班主任,我同佢通過幾次電話,覺得佢說話好斯文同十分有禮 亞囝仲話

陳老師好nice,我估佢對學生應該幾有愛心。因為亞囝上年個班主

任好惡:evil: :evil: 可能 ...

tomatowu,
Hi ,好耐無見啦!

hakkantai,
快些放D新BB相上o黎啦!我好想見下肥豬豬呀!:loveliness:

歌地亞,
囡囡今年仲參唔參加朗頌節呢?

祖明,
仔仔參加的英文班0k嗎?我就搵左個“ABC”姐姐上門練Oral。

hi all,
我想問一問你地講既課外活動通告係咪音樂節個張呀, 有無話幾時有得報名興趣斑(游泳,跳舞等.....),因囡囡話早會時老師好似有講過, 不過聽唔清楚 ???
thanks ~~
我的作品我的作品

jj

有呀~ 幫亞囡填o左中英朗頌, 仲有swimming & 什麼遊戲比賽! 總之填滿晒 , 到時挑選到亞囡先算喇 ~

原文章由 csk家長jj 於 07-9-6 15:23 硐表
tomatowu,
Hi ,好耐無見啦!

hakkantai,
快些放D新BB相上o黎啦!我好想見下肥豬豬呀!:loveliness:

歌地亞,
囡囡今年仲參唔參加朗頌節呢?

祖明,
仔仔參加的英文班0k嗎?我就搵左個“ABC”姐姐上門練Oral。 ...
~ 歌地亞 ~

原文章由 csk家長jj 於 07-9-5 22:54 硐表
祖明,
jj ...

jj:

聽到妳咁講,我個心就真係安樂晒啦:) :) 囝囝個性格係受軟唔受硬o架!老師越兇越嚴勵迫對佢 佢就越反抗越冇心機,反而慢慢教,佢就容易吸收得多
亞囝暑假過後,拼音班己經升上第二級,佢話比初班時難o左好多喎:evil: :evil: 讀到依家只係返o左個零月,暫時未知成效有幾多,因為成個課程讀晒要成25個月:time: :time: 請個姐姐私人教係咪時鐘計 貴唔貴o架?

原文章由 小荻媽咪 於 07-9-6 07:09 硐表
係呀 細路仔返學遇既老師都要講彩數  遇到大公無私又肯對家長既更難..........其實對細路哥多讚係好事 如果有錯既就聽下小朋友既諗法再去下判斷 咁樣對小朋友既心智係好有幫助 話唔定個個都係好學生添~
...

小荻媽咪:

妳講得非常o岩 學生係冇得揀老師教,所以遇到個好老師,真係比中六合彩還來得好運:loveliness: :loveliness:

原文章由 tomatowu 於 07-9-6 00:03 硐表
我呢幾日發現呀仔寫手冊D字靚好多,唔知係唔係老師要佢慢慢寫(我仔平時寫字好似鬼畫符咁)

tomatowu:

係呀~~我都發現到亞囝呢幾日,寫手冊同寫生字功課既字都靚o左好多呀 (平時D字好似打風咁o架) 亞囝話老師讚過佢D字寫得清楚喎 所以就要專心寫靚D,希望老師會再獎印仔俾佢 妳話呀!老師一句稱讚俾佢既推動力幾大 希望亞囝唔好三分鐘熱就好啦!

[ 本文章最後由 祖明 於 07-9-6 18:09 編輯 ]

原文章由 csk家長jj 於 07-9-5 23:45 硐表
歌地亞,
有陳老師做班主任,相信妳囡囡必有愉快的校園生活。
我仔仔就由余伊莉老師做班主任,而數學及視藝科則由訓導主任黃鎮全老師任教,哈哈!想唔乖就難啦!
jj ...

jj:

妳囝囝咁定性,上年又領操行獎 就算唔係訓導主任教,相信都唔會曳得去邊啦

原文章由 歌地亞 於 07-9-5 18:57 硐表
祖明

係呀又係佢呀! 亞囡話老師問上年邊個做過班長時, 佢自己已經無舉手, 點知陳老師手上有上年班長紀錄, 就問xxx係邊呀? 亞囡話佢為有舉手o羅

其實一個印仔/一句獎勵說話對一個小朋友係好重要

...

歌地亞:
我冇參加任何活動呀!亞囝星期一至五要補習,星期六上午補數學,下午出太子返英文班。仲有學游水我仲未安排好,如果o係星期日學,就連去街玩o既時間都冇埋 但個游水教練叫我唔好俾亞囝停學,因為佢未識游,停學就浪費之前o個三個月既$,明年又要重頭學起,唉~~顧得邊樣好呀

祖明,
我個ABC姐姐叫做半個親戚,只收我$200(1個半小時),因她將會入科大讀博士,所以要遷就她時間,因她沒有教學經驗,所以現在只有“齊talk”,好似無乜系統和範圍,若妳有拼音班的notes,可否借給我影印呢?謝謝!

各位,
我仔仔話下星期六開家長會,唔知真唔真呢?

[ 本文章最後由 csk家長jj 於 07-9-6 22:44 編輯 ]

csk家長jj,

真係好耐冇上bk寫,因為之前唔知點解打完D字出到D又出唔到D,真係激死我,不過,我都有上睇你講架
‹ 上一主題|下一主題