用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 2007-08年SFA小二家長交流站
樓主: phylli
go

2007-08年SFA小二家長交流站 [複製鏈接]

tobygin888

車!  唔使你走來走去湊, 報幾多都無所謂啦.  

如果要你自己黎, 成13樣夥, 屋企附近都要上上落落架, 你就知"辛苦"啦

Anyway, 大家都係為仔為女, 又使錢, 又要勞心勞力啦, 無辦法啦, 所以如果有Magic棒, 我想一變就變佢已經到 "18"歲, 咁就發達啦, 自由啦!    

原文章由 tobygin888 於 07-8-9 10:16 發表
hi BB0628,
點打發佢學嘢d時間? 我返工架麻!!!
其實除咗去 gym 要出去旺角, 其他嘢都係屋企附近, 或者搭一程短途車, 工人同婆婆輪住接送囉, 真係經過一番細心 ...

原文章由 BB0628 於 07-8-10 00:22 發表
Hi, Moochacha

E.nopi應該係現時最新式既數學課程, 源自韓國, 最特別係全英數教學 (題目全部係英文, 仔仔現時的老師基上都用英語教, 除非小朋友真的不明白時才用中文).  其實我覺得佢地D題目同習作有D似公文 ...

Hello BB0628,
唔知可唔可以俾資料我,(如電話,地點)THX.

[ 本文章最後由 moochacha 於 07-8-10 20:05 編輯 ]

Hi Moochacha

你click入這綱址看看吧, 然後在右邊選擇你想要的地區, 打電話去問下啦 (有好多Centre架), 同要先做評估的. 而我仔仔就讀旺角區個間. 今期荷花既"學前教育"都有介紹架, 你買本黎睇睇啦. ^_^

http://www.enopi.com/index_hongkong.asp

原文章由 moochacha 於 07-8-10 20:04 發表

Hello BB0628,
唔知可唔可以俾資料我,(如電話,地點)THX.

睇見你哋真要寫個服字
我囝囝就冇噉忙
學四樣嘢
其餘時間就睇書同打機

唔想佢辛苦
只要跟得上就算 :)

原文章由 BB0628 於 07-8-10 21:11 發表
Hi Moochacha

你click入這綱址看看吧, 然後在右邊選擇你想要的地區, 打電話去問下啦 (有好多Centre架), 同要先做評估的. 而我仔仔就讀旺角區個間. 今期荷花既"學前教育"都有介紹架, 你買本黎睇睇啦. ^_^

...

Dear all fans,
這個centre是我朋友開辦的,有興趣的話,可致電睇下有冇得試堂.
Mongkok 2 (English Well Education Center)
Address : Unit 3, 7/F, 168 Sai Yeung Choi Street South, Kowloon, HK (Near MongKok MTR exit B2)
Tel: 2381-1329
Fax: 3763-9598
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

原文章由 janetc 於 07-8-11 04:59 發表

Dear all fans,
這個centre是我朋友開辦的,有興趣的話,可致電睇下有冇得試堂.
Mongkok 2 (English Well Education Center)Address : Unit 3, 7/F, 168 Sai Yeung Choi Street South, Kowloon, HK (Near Mo ...

hi, janetc:
我有興趣試堂,
但要唔要撻妳個朵先有?
thanks!

他們所有課程都是可以試堂的, 除了已有優惠的暑期班.
我仔仔便是讀這間, 不錯的, 不妨一試.
^_^

原文章由 abccheung 於 07-8-12 00:14 發表

hi, janetc:
我有興趣試堂,
但要唔要撻妳個朵先有?
thanks!

原文章由 BB0628 於 07-8-12 00:30 發表
他們所有課程都是可以試堂的, 除了已有優惠的暑期班.
我仔仔便是讀這間, 不錯的, 不妨一試.
^_^

BB0628:
好我打電話問一下,
謝!

我依家想揾間好既普通話班呀, 因覺得仔仔現時讀的這間不大好, 很想轉, 有無媽咪有好介紹呀?

哈! 咁啱!
琴晚返到屋企就收到 e.nopi 既宣傳單, 話係坑口開新分校嘞!
仲話首月學費全免添!

abccheung, 有冇興趣入黎坑口讀呀?

我俾阿囡睇張宣傳單, 佢又話想玩喎! 樣樣都話要玩, 俾佢激死!

hi, all fans,

我星期三下午又回家了,不過一回家實在太忙,昨天除了做家務外,還帶了小女去看電影 - 五星級大鼠,很好看呀。昨晚看顧小女的責任交由她爸爸了。

昨晚才收到上司多口一句,提我今天改返8:00am,這個時間本對我來說,很不錯,但因現無工人,同事無預先跟我講,突然的改變,令今早小女無人看顧時間長,昨天天氣又不好,自己又已沒有假多,唯有無奈拒絕轉變 ,照原定編更:我今天返下午班。:tongue:

原文章由 tobygin888 於 07-8-14 10:02 發表
哈! 咁啱!
琴晚返到屋企就收到 e.nopi 既宣傳單, 話係坑口開新分校嘞!
仲話首月學費全免添!

abccheung, 有冇興趣入黎坑口讀呀?

我俾阿囡睇張宣傳單, 佢又話想玩喎! 樣樣都話要玩, 俾佢 ...

讀呀~~~ 讀呀!
tobygin888 等我吖,
等我搬入將軍澳先一齊讀,
米偷雞報先呀

各位fans,

沒有工人的日子一個月和十一天,雖然我要花時間做家務,但是我開心家裏很整潔,更發現這二至四年,工人在我家的功能真的欠奉。
小女雖然只繼續學她學開的活動,無論在跳舞或鋼琴方面,老師也覺得她有進步,今個星期日下午,琴行揀選小女去表演,小女很驚喜,因她覺得自己學了不夠一年時間,我解釋乃因她好肯練琴,用心上課及備課。:D

噢! sorry 呀! abccheung,
雞.......已經偷咗啦!:tongue:
星期六落去做咗個 assessment,
咁就報咗啦! 9月開始上堂, 試吓囉!
首月又唔洗錢既, 依家即係 $700.- 玩兩個月,
睇吓好唔好玩先.

原文章由 abccheung 於 07-8-18 01:20 發表

讀呀~~~ 讀呀!
tobygin888 等我吖,
等我搬入將軍澳先一齊讀,
米偷雞報先呀

Hi phylli,
係親子x利見到你同囡囡張相喎,有冇keep起本書留念?!

janetc,
是不是有關芭蕾舞學院的相片?我也不知那次的訪問會刋在哪裡? 故沒有買或留念, 請問你的刋物還在嗎?可否給我一看?:
原文章由 janetc 於 07-8-22 02:28 發表
Hi phylli,
係親子x利見到你同囡囡張相喎,有冇keep起本書留念?!

Hi phylli,
我今期遲取刋物,一開便有驚喜.
送俾你啦,開學時送上.

Hi Phylli,

前幾天亞仔在商場遇見你的女兒,他十分高興,可惜來年不是同班。

眨下眼就快開學,希望今年家長會可以同各位見面啦。

只有眼睛最真

hoho2000,
小女也很高興,因unexpected會在這個超級巿場遇見自己的同學仔,大家還換了貓狗公仔才回家。
真的要開學了,不同班也不要緊,小息可相遇呀,小二學生應可出去操場。

今年Miss Chan 任教1A班班主任,同時亦是Miss Hung教她們英文,不知小女是那個老師作班主任?
原文章由 hoho2000 於 07-8-25 15:34 硐表
Hi Phylli,

前幾天亞仔在商場遇見你的女兒,他十分高興,可惜來年不是同班。

眨下眼就快開學,希望今年家長會可以同各位見面啦。

原文章由 phylli 於 07-8-26 09:09 硐表
hoho2000,
小女也很高興,因unexpected會在這個超級巿場遇見自己的同學仔,大家還換了貓狗公仔才回家。
真的要開學了,不同班也不要緊,小息可相遇呀,小二學生應可出去操場。

今年Miss Chan 任教1A班班主任,同時亦是Miss Hung ...

Hi phylli & 各位fans,
轉眼又開學啦,唔知到時要帶假期功課?真喺好唔捨得個假期:
phylli,你咁快就知1A喺Miss Chan做班主任嘅?
咁知唔知B,C,D班吖?知唔知幾時有家長會?
唔知今年升中派位好嗎?
‹ 上一主題|下一主題