用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 睇下有無同班同學先?
樓主: 燁燁媽
go

睇下有無同班同學先? [複製鏈接]

你地星期6見完家長點呀?
買左咩書呀?
你地老師有無講, 你們仔女係學校點呀?
1A 老師有講, 比較"倫進"既小朋友個名出黎,
我估唔到, 第一個就講左我個仔個名出黎, 
唉, 話佢寫手冊寫得慢,轉堂又唔識收書同拿書出黎。。。
雖然我知道呢樣野一定有個仔份, 不過唔知原來最嚴重係佢, 原來其他小朋友都已經可以做得好好, 只有我個仔一個係咁, 重比成班同學笑佢,話佢, 我好難過。

唔好唔開心啦 !! 其實只係返左10日學, 返到屋企唔好話佢, 試下問下佢點解, 係咪有野唔明, 唔係好清楚要做d咩, 會唔會睇唔清楚blackboard ??

原文章由 燁燁媽 於 07-9-16 22:40 硐表
你地星期6見完家長點呀?
買左咩書呀?
你地老師有無講, 你們仔女係學校點呀?
1A 老師有講, 比較"倫進"既小朋友個名出黎,
我估唔到, 第一個就講左我個仔個名出黎, 
唉, 話佢寫手冊寫得慢,轉堂又唔識收書同拿書出 ...
我的作品我的作品

今日個心情好返小小, 亦都睇開左, 鬼叫燁燁係細仔咩:tongue: :tongue:
不過好彩, 燁燁放學返黎都無咩野,
佢今日同我講, 佢O的同學笑佢, 我問佢, 做咩無啦啦笑你. 根住佢話,: 因為我放"脾" 同學笑我.
我:咁你點呀, 同學笑你喎...
燁燁: 我同佢地講, 你地唔會放"脾"咩, 有咩咁好笑呀?

我都未見過人, 放"脾"仲咁惡.

係呢? 你地報左幾多樣課外活動呀?
整左4樣比燁燁"炭"

本來星期日報左主日學, 不過可惜都係敵不過周公.. 睡覺也

原文章由 gemini 於 07-9-17 20:23 硐表
唔好唔開心啦 !! 其實只係返左10日學, 返到屋企唔好話佢, 試下問下佢點解, 係咪有野唔明, 唔係好清楚要做d咩, 會唔會睇唔清楚blackboard ??

英文老師叫我地5好問小朋友ge野,兩星期不能太了解。記得ge都係有D野!我心諗死law!我一入校門,英文老師叫仔仔英文名大
wok!

課外活動得音樂星期一,我無人湊好煩,末諗掂。

我無報到學校既興趣班呀, 因為囡囡本身都已經學緊6樣野, 只係幫佢報左校際音樂節.
星期日朝早都有返主日學, 不過唔係學校既, 我地本身有返CHURCH

原文章由 燁燁媽 於 07-9-18 01:30 硐表
今日個心情好返小小, 亦都睇開左, 鬼叫燁燁係細仔咩:tongue: :tongue:
不過好彩, 燁燁放學返黎都無咩野,
佢今日同我講, 佢O的同學笑佢, 我問佢, 做咩無啦啦笑你. 根住佢話,: 因為我放"脾" 同學笑我.
我:咁你點呀,  ...

[ 本文章最後由 gemini 於 07-9-18 11:50 編輯 ]
我的作品我的作品

原文章由 gemini 於 07-9-18 11:47 硐表
星期日朝早都有返主日學, 不過唔係學校既, 我地本身有返CHURCH

你返邊一間 church? 我返鄧鏡波

你地個英文老師係姓咩?
1a英文老師係miss chan. 我覺得佢對學生幾嚴, 但ok.

原文章由 wensi 於 07-9-18 10:25 硐表
英文老師叫我地5好問小朋友ge野,兩星期不能太了解。記得ge都係有D野!我心諗死law!我一入校門,英文老師叫仔仔英文名大
wok!

課外活動得音樂星期一,我無人湊好煩,末諗掂。 ...

我幫燁燁報左學足球, 佢都不知幾開心.
佢好鐘意足球. 今次比佢"痕"到啦.
原文章由 gemini 於 07-9-18 11:47 硐表
我無報到學校既興趣班呀, 因為囡囡本身都已經學緊6樣野, 只係幫佢報左校際音樂節.

醒目開學勳章

原文章由 200yan 於 07-9-18 20:19 硐表
我想請問如果我自行同統一都選陳瑞祺(喇沙)小學,如果到最後失敗,去叩門時是否一定有得面試呢?

過左一二輪想都5遲la!唔好甘緊張,叩門都你出年六月放榜之後ge 事。

收到英文默書紙, 你地知唔知幾時開始默書呀?

日日新鮮日日金!
尋日生5個生字,衰仔抄得4個。
今日成袋功課袋同手冊唔見左

我返伍華 ^^

原文章由 wensi 於 07-9-18 14:26 硐表

你返邊一間 church? 我返鄧鏡波
我的作品我的作品

我囡囡話10號, 唔知真定假 , 我都唔理啦, 溫左先 ^^
原文章由 燁燁媽 於 07-9-20 13:41 硐表
收到英文默書紙, 你地知唔知幾時開始默書呀?
我的作品我的作品

應該留左係學校, 聽日叫仔仔返課室睇下....

原文章由 wensi 於 07-9-20 15:26 硐表
日日新鮮日日金!
我的作品我的作品

我呢幾日都有俾囡囡帶d 棋返學校同d同學玩, 佢好開心呀, 重識左好多同學仔, 依家佢日日放學都好開心講學校既野俾我知, 我見到佢開心我都好開心呀, 起碼唔會覺得返小學係開心既, 佢話好鍾意d老師,個個都好好人
我的作品我的作品

wensi
聽日就會搵到架啦, 不過聽日功課變左2份..::" /> ::" />
我地班今日好似有6樣呀.....
我今日睇手冊, 睇到中文默書, 寫左星期5 BUT係9月28日先默.
燁燁去到補習社, 老師竟然睇手冊戾睇錯左, 睇左以為係聽日默.
捉住燁燁係咁默. 燁燁當然唔識啦, 因為我都仲未開始同佢溫, 有一課仲未教. 最後燁燁比補習老師攪到CRY , 夠鐘老師都唔比佢走, 話佢仲未識. 唔可以走.
呢間野O的補習老師真係.....已經唔係第一次, 我覺得佢地一O的都唔專業, 試過比練習燁燁做, 做完明明錯都當左岩.
我要拿拿淋搵到呢一個補習老師啦.
有無好介紹呀???

原文章由 wensi 於 07-9-20 15:26 硐表
日日新鮮日日金!

原文章由 gemini 於 07-9-20 19:47 硐表
應該留左係學校, 聽日叫仔仔返課室睇下....

我一知就call 去校務處,D員工好好人幫我找。係課室搵到又call 我,問我返唔返去拿。我話no la!唔係D細路唔知驚,D員工又話好等我地話佢,要小心,下次要罰!我無話俾仔仔知搵到,叫佢今朝自己去校務處問。返到屋企衰仔又叫我打電話問搵唔搵,我話無人啦!佢話有嬏嬏留到7點wow!我話今日無la! 又同老師備案,老師啱唔好黎拿。

喂! 你地點呀, 無人上黎啦.
你地仔仔女女點呀, 我燁燁就慘囉.
仲係咁"拿攪"
做完功課同勄一齊放落功課袋都係唔記得交.
仲要比老師寫手冊.
點算?

原文章由 wensi 於 07-9-21 10:29 發表

我一知就call 去校務處,D員工好好人幫我找。係課室搵到又call 我,問我返唔返去拿。我話no la!唔係D細路唔知驚,D員工又話好等我地話佢,要小心,下次要罰!我無話俾仔仔知搵到,叫佢今朝自己去校務處問。返到屋企衰仔又 ...

原文章由 燁燁媽 於 08-1-5 18:14 發表
喂! 你地點呀, 無人上黎啦.
你地仔仔女女點呀, 我燁燁就慘囉.
仲係咁"拿攪"
做完功課同勄一齊放落功課袋都係唔記得交.
仲要比老師寫手冊.
點算?

...

天兒叫做上左軌道.褓母姨姨跟功課、黙書和温習考試都好好。我接仔時多數做好哂,我好輕鬆。

‹ 上一主題|下一主題