用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅港開平商會小學 Part II
樓主: agneshwh
go

旅港開平商會小學 Part II [複製鏈接]

kittymummy,
今日係未去 綠田園 呀?
嘜唔係8:25am 報到? 唔見kitty...

又話8:45??

原文章由 2fungs 於 07-8-7 09:31 發表
kittymummy,
今日係未去 綠田園 呀?
嘜唔係8:25am 報到? 唔見kitty...

可能又係thomas聽錯!
搞到我趕頭趕命!
我都奇怪,冇理由咁早,5/f 要8:30先開門架嘛!

原文章由 Kittymummy 於 07-8-7 09:40 發表
又話8:45??

今日kitty鬼咁早起身-6:30am. 佢話好想快d出去.
我問佢出年仲去唔去ywca? 佢話一定會再參加.

我都有問亞thomas,佢都好enjoy,話出年都要報。

原文章由 Kittymummy 於 07-8-7 11:51 發表
今日kitty鬼咁早起身-6:30am. 佢話好想快d出去.
我問佢出年仲去唔去ywca? 佢話一定會再參加.

Hi~
各位媽咪好.本人小兒9月要選校,我真好担心.本人在40綱內有
媽咪話開平這校幾好.本人希望各位給本人一點意見.
(1)想知道這校功課每日多不多.
(2)老師敎得好不好.
(3)考試及小測驗共有多少.
(4)你們小朋友在這裡讀書開不開心.
(5)用邊樣敎學方法.
希望各位媽咪可以及本人意見.萬二分謝謝.
一位好担心及不知道點選校心急媽咪.
:-D  :-D  :wink:  :pint:  :lalala:  :lalala:  :hammer:

原文章由 cckann 於 07-8-7 16:50 發表
Hi~
各位媽咪好.本人小兒9月要選校,我真好担心.本人在40綱內有
媽咪話開平這校幾好.本人希望各位給本人一點意見.
(1)想知道這校功課每日多不多.
(2)老師敎得好不好.
(3)考試及小測驗共有多少. ...

--------------------------------------------------------------

Hi, cckann
本人很懶,由於放暑假,有D時間,今次是我第一次在此版主述本人個人意見
開平O.K., 功課適中,本人的小孩現升開平小二,上学開心,現問他轉不轉校,他話不會轉,回想開学由適應到現在,轉变是非常大及好,老師儘責細心,如有什麽事,致电学校留言,都會同日下午即覆,一年共2測2考,家長見老師安排在測驗後,考試後不用見家長,因希望測驗後巳告知小朋友強弱點,考試後就不想再加壓力,日常默書及測驗會用獎勵方法,有貼紙及毛公仔送給小朋友,我朋友讀的小学有罰抄,故他的小兒不甚喜歡上学,但開平無,而且開平由小一至小六沒有精英班,不會標籤,誰入精英,就精英学生,你可上開平校網睇睇,每年升小六,都有結果,有多少学生入那些英中,中中,派位o.k.祇是学校不是千禧,開学後有2次開放日
好像在9月中及12月初,請留意開平校網
每年升班,會跟據名次,1入A班, 2入B班,3入c班,4入D班, 5入a班,如此類推 (由小一至小五)
小五升小六原班升,因学校想学生成績幔慢幔追上,不想咁快下判斷
希望你及你的小孩心想事成,入到你們心儀小学

kittymummy, agneshwh,

好耐冇上bk la~
你地準備好上學未呀?

今日我發現kitty個班只得幾個女仔 ?

唔係掛!
咁情況下,校長會唔會安排調下班?

原文章由 Kittymummy 於 07-9-3 12:56 硐表

上次ywca last day, 場面真係好感人,thomas 話係 kitty cry之後, 個個跟住嚟,有對 mami 仲响門外攬住cry...
thomas 都上左堂感人既一課。
唔知出年仲有冇機會參加!

今日thomas 唔似對返學唔係咁積極,仲話有d唔想返添...!大鑊!

唔調拉, 少d 好d, 唔駛掛住傾計...

原文章由 2fungs 於 07-9-3 16:16 硐表
唔係掛!
咁情況下,校長會唔會安排調下班?

唉. 我個kitty喊到收唔倒聲(連夜晚都係咁), 正一傻婆.
我都忍住d眼水, 但都流左兩滴出來,頂唔住.
佢應該出年都收返, 我見kitty同d導師,梁姑娘關係都唔錯.

原文章由 2fungs 於 07-9-3 16:24 硐表
上次ywca last day, 場面真係好感人,thomas 話係 kitty cry之後, 個個跟住嚟,有對 mami 仲响門外攬住cry...
thomas 都上左堂感人既一課。
唔知出年仲有冇機會參加!

今日thomas 唔似對返學唔係咁積極,仲話有d唔想返添.. ...

Alki 都話佢嗰班好少女同學,全班得28人,唔知係咪好多人轉咗校呢?

原文章由 Kittymummy 於 07-9-3 12:56 硐表

2d 都好多男仔喎!
d 女仔去晒邊??

會唔會2000出生係男仔多d, 只係一年級無留意....

原文章由 2fungs 於 07-9-4 09:27 硐表
2d 都好多男仔喎!
d 女仔去晒邊??

2fungs, Agneshwh

你地有無留意到二年級的time table? eng 科明顯學校放多左d時間, 基本星期三只有一堂,其餘都係打孖上.eng dict就一星期兩次. 

Kittymummy,
妳真係細心!我都冇留意,好似真係多咗!咁少咗D咩嘢堂呢? 但Alki都係一星期一次Eng Dict咋喎!

吓! 得一堂eng dict? kitty有兩堂 (2b班), 唔通b班學生eng要惡補? eng科係古老師教(之前kitty仲話佢好惡).

原文章由 agneshwh 於 07-9-4 20:24 硐表
Kittymummy,
妳真係細心!我都冇留意,好似真係多咗!咁少咗D咩嘢堂呢? 但Alki都係一星期一次Eng Dict咋喎!

我都以為自己睇錯,但真係一星期一次Eng Dict,點解2B兩次呢?奇怪! Alki之前都話古老師好惡!惡有惡嘅好,等佢地上堂正經D。
‹ 上一主題|下一主題