用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各英文小學面試分享
樓主: TY3388
go

聖方濟各英文小學面試分享   [複製鏈接]

回覆:bluebluebe 的帖子

你好,我同SFA的關係只係我是考生的家長而已。我可以多分享的是我認識呢間學校已畢業多年的舊生,而舊生給我的印象是學識雖高,但都是謙謙君子/淑女。因為我對呢間學校印象好,所以這是我唯一一間無直屬中學而為我的小朋友報考的小學。

當然,學校極為優異的升中成績固然係另一個報讀因素。我認識的舊生亦是當年第一批進所謂神級中學的學生。

回覆:聖方濟各英文小學面試分享

此外,我覺得有家長擔心子女真的入選該校後課程很深的問題,我認為該校既然能選擇貴子弟入讀該校,就証明你的小朋友有一定實力。相信你的小朋友吧!除非你擔心的是你沒法與他們一起承擔呢間學校的教學模式。

另一方面,昨日的面試、雖然我的小朋友做得不太好,但學校從收表到面試的種種安排,包括到校幫忙的學生表現,同另一最近有爭議的所謂神級學校,有極大差別。我個人喜歡呢間學校多點,比較有人性同愛心的體現。

yuenkw 發表於 13-10-13 00:54
呢個係两年前入學試的部份考題,所以我好難相信今年搞到考分數、英文深過 mover。
...
同意,同意。
份數or not, 考小一的程度general trend都是一年比一年深,有次和位kg老師傾,他們是參考小一課程去編kg課程的,她也說這幾年小一程度加深了(可惜當時無追問他們看乜小學)。

Its a viscious cycle.

Ps, 不過我都只是估的。

Avanti 發表於 13-10-13 07:25
此外,我覺得有家長擔心子女真的入選該校後課程很深的問題,我認為該校既然能選擇貴子弟入讀該校,就証明你 ...
同意第一點,不過入得sfa全部都是很叻的,所以分數會很接近,如果睇名次太重的話壓力會很大。
這是一間成績卓越的傳統的小學,我唔會用有愛心去形容佢law (note 我絕對不是說它沒愛心,請千萬不要誤會)

回覆:小克 的帖子

Agree!

回復 Avanti 的帖子

與小兒覆述的一樣。

引用:都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲

原帖由 tocheung 於 13-10-12 發表
都真係幾嚇櫬,阿仔做完出來都好唔開心,仲同我講sorry,話今次囉唔到好多points.
我唸對他都幾大打擊,要 ...
Same as my son. My son said the interview was very difficult and he did not know how to do it.

Only one thing he shared with me:
Teacher said yes=not delicious, no=delicious

Then asked the children, chocolate is delicious or not and the correct answer is no.

引用:Quote:原帖由+tocheung+於+13-10-12+發表都

原帖由 JKMom 於 13-10-13 發表
Same as my son. My son said the interview was very difficult and he did not know how to do it.

Only ...
我女一定中伏答yes!唔怪得佢有幾條重可以亂答𠺢。

回復 yuenkw 的帖子

Agree!!!!小朋友出嚟say sorry,係咪父母都比左d壓力小朋友!我個囡出到嚟話識哂!雖然知一定唔係真𣎴過佢咁講我咪讚下佢,佢不知幾happy! 坦白講我寧願佢咁,好過佢同我say sorry,面試只不過是讀書一小小部份,何必比咁大壓力佢,畢竟佢只係一個五歲小朋友!

培道同一日舉行面試,兩間小學如何呢!俾下意見

littlecook  培道既校長企响門口歡迎每位家長同小朋友,佢仲叫小朋友入去,先去操場玩一陣先去面試.同SFA係兩個世界  發表於 13-10-13 20:34

引用:真係唔明,+點解我小朋友有好多野無考+?小朋

原帖由 mimics218 於 13-10-13 發表
真係唔明, 點解我小朋友有好多野無考 ?
小朋友話電腦播問題, 唔通老師入考生編號, 已選好什麼學校考什麼 ?
...
會唔會早期已被out? 我個囝,中,英,普聆聽能力不俗; 認寫中英文字也ok(有 train開),做paper (當然不是超學年的乘除數, 高難度的eng words ) 和閱讀能力也不差。面試時偏偏一開始便叫他講故事,點知他突然跳線(咁講是因為個多星期前,他能夠在家裡講3隻小豬比我聽,所以我知佢識講; 而咁啱他在星期四開始病,吃了西药,唔知冇否影响performance),總之佢嗰刹那就唔知應該講邊個,冇出聲, 跟住就一條問題,paper 都冇答過和做過就跟大隊出嚟。我知道後都覺得好無奈,因為我请楚若有機會比佢做paper, 一定唔會太差。

哈,每次阿囝都拉鏈咀,我根本連佢考左咩我都唔知。每次上EK睇番d媽咪既賽後檢討我都大開眼界,有時我覺得d題目聽落有咁大分別,可能係小朋友睇到既野理解既野同我地大人世界可以好唔同,始終佢地仲細,同埋某程度佢地係好creative,佢地可以從一個完全唔同角度去睇一件事,but anyway, 佢地都係一種真性情既表現,問左咩答左咩都唔重要,結果亦唔到我地去擔心,就當係一種體驗同嘗試,呢班小朋友已經叻過好多大人架lar!

引用:真係唔明,+點解我小朋友有好多野無考+?小朋

原帖由 mimics218 於 13-10-13 發表
真係唔明, 點解我小朋友有好多野無考 ?
小朋友話電腦播問題, 唔通老師入考生編號, 已選好什麼學校考什麼 ?
...
我女話部機最後3關用phonics讀個字叫你揀。佢話全程部機問佢嘢,過10關之後畫畫。

嘩,看完就知道不是我們想讀的,如果有能力入到的話。

回復 ozoz 的帖子

小朋友都有提及有此些問題

引用:回復+ozoz+的帖子 小朋友都有提及有此些問

原帖由 fakepig 於 13-10-14 發表
回復 ozoz 的帖子

小朋友都有提及有此些問題
佢記得咁多咋:1:Can u add 9 to 5?

2:13-5=?

3:What animal is it? A wild animal. Answer : tiger

4:你和爸媽去踼球和散步,共有多少人?2/3/4?

5:最後3條phonics題。
Phonics 音B+ ook, pick the right word.
N+et, pick the right word

睇完大家對SFA面試的回應回想上年小女考完出來得心情,當天她考完個樣相當失落發現好多題目自己不肯定,係考選擇題,所以有家長話圈答案係無錯,畫畫亦有,理解都有。

我想考得這學校都已經做了功課,這校學術上要求高,所以兩次面試都只係見小朋友,學校提倡自學性強o既小朋友,見到有些家長話in完對小朋友的自信心打擊大,其實我個人認為小朋友如何勇敢再面對失敗繼續再面對下一個面試係在乎父母如何調節小朋友的心情,現在小一面試只是剛開始,希望大家繼續努力,祝大家考到自己心儀的學校。

‹ 上一主題|下一主題