用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

eviepa 發表於 18-6-23 08:38
回覆 shadeslayer 的帖子

//其實我意思係,懒係人性,一般人只有極少數東西有衝勁,有樂趣,有團火,才做 ...

小朋友對學習有興趣, 一定是上上之策。

shadeslayer 發表於 18-6-23 09:00
所以我一見到呀女D睇唔過眼野,咁立即諗起自己和老婆以前係咁的,好多地方己比我地以前叻,就怒氣大減。。 ...
時代唔同,以前大部分人都「懶」,父母搵食無時間或知識去理

assado 發表於 18-6-23 09:11
小朋友對學習有興趣, 一定是上上之策。
我只能說看過小朋友的課本,有興趣是唔正常

yovin    發表於 18-6-25 05:24

MrBeast 發表於 18-6-23 09:24

幾時都係課外讀物有趣得多。
課外讀物無限制,五花八門,一定有一本啱你,那怕是一本漫畫、雜誌   

S-Kwok 發表於 18-6-23 09:58
幾時都係課外讀物有趣得多。
課外讀物無限制,五花八門,一定有一本啱你,那怕是一本漫畫、雜誌   :joyous ...
睇完有趣的課程書上堂更冇興趣

MrBeast 發表於 18-6-23 10:21
睇完有趣的課程書上堂更冇興趣

唔怪得咁多細路唔睇課外讀物,原來係為咗保持對課堂嘅興趣     

shadeslayer 發表於 18-6-22 22:09
大抽獎?有些在EK的教育界人士,出書的教育大學講師,認為 5 band 改 3 band 係敗政,增加班中差異,並認 ...

大家對「有效」、「成功」的定義都唔同,所以我不適合做決策者嫁啦。
現世代知識的傳授相對無以前重要,我反而著眼於學生怎樣正確運用知識/資訊,德育/靈育其實重要,但難以量化/量度,成效唔顯著,相對少人強調。

尤其科中文。

回覆 伍sir 的帖子

伍sir,面對沈悶的語文科課本,你會如何提升學生興趣?

MrBeast 發表於 18-6-23 09:23
時代唔同,以前大部分人都「懶」,父母搵食無時間或知識去理

人懶,唔係「因為」無人理。學生有人督住好似不懶,其實「不懶」的表象通常是兩個原因:

1. Fear. 阿媽打駡哦。

2. Out of the desire to keep parents happy.

Both these effects will wear off as kids go into upper primary and secondary.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我又覺得幾好睇。仔三年班,有一篇是阿濃的文章,講個仔比錢乞丐。我仔好中意。又叫我買本阿濃說故事100。大部分我都覺得好睇。

伍sir 發表於 18-6-23 10:25
大家對「有效」、「成功」的定義都唔同,所以我不適合做決策者嫁啦。
現世代知識的傳授相對無以前重要,我 ...

唔知牛劍哈耶,buy 唔 buy 你呢D考試考唔到的運用知識/學習能力等等東西,而不跟成績收。

BTW, IB 有 Projects, EE & TOK 正是運同和研究 knowledge acquisition ,是必修科。

Olympian 發表於 18-6-23 11:47
我又覺得幾好睇。仔三年班,有一篇是阿濃的文章,講個仔比錢乞丐。我仔好中意。又叫我買本阿濃說故事100。 ...
ek都有阿濃fans,personally 我覺得悶,當然課本不是全部都是悶,eg 司馬光、曹沖,我細個都覺得有趣,但極其量都是一半半

S-Kwok 發表於 18-6-23 10:24
唔怪得咁多細路唔睇課外讀物,原來係為咗保持對課堂嘅興趣     
...

我仔,老師唔教的課文,覺得好睇,唔教都會睇,老師教嗰D,算把啦!

MrBeast 發表於 18-6-23 11:58
ek都有阿濃fans,personally 我覺得悶,當然課本不是全部都是悶,eg 司馬光、曹沖,我細個都覺得有趣,但極 ...

題材只是其中一部份,最大問題是present方法。

shadeslayer 發表於 18-6-23 11:41
人懶,唔係「因為」無人理。學生有人督住好似不懶,其實「不懶」的表象通常是兩個原因:

1. Fear. 阿媽打 ...

仲有一款:好勝,唔認輸

YolandaTam 發表於 18-6-23 12:35
呢種細路好罕有,可能百中無一。

eviepa 發表於 18-6-23 12:38
呢種細路好罕有,可能百中無一。

係呀,可能係時代唔同咗啩。
以前嗰代可能多啲(我哋兩夫婦都係呢種人),小女同學間得幾個,大部分都係父母迫,唔少同學好鍾意跟學校交流團或遊學,唔係因為好學,而係嗰幾日唔駛對住父母。

MrBeast 發表於 18-6-23 11:58
ek都有阿濃fans,personally 我覺得悶,當然課本不是全部都是悶,eg 司馬光、曹沖,我細個都覺得有趣,但極 ...

剛問了仔,他說每一篇文章都好看,只是老師講得悶

YolandaTam 發表於 18-6-23 12:35

但我說「監督下。。。」,你的「好勝」類不用監督。

唔算。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題