用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長
樓主: mayc
go

英華小學家長 [複製鏈接]

Re: 英華小學家長

Dear mayc and CSK:

謝謝你們的回應. 我仔仔座的係保母車, 係經英華校車公司判出去的. 時時遲到, 不太準時. 我試過等了50分鐘才接到仔仔放學, 但司機或保母都冇交代一句說話.  又吾曉得編路線, 左dull右dull.  而且保母車頭除了英華小學的名牌, 仲放了其他小學的名牌. 我至電校車公司查詢, 負責人話保母車佢地吾管.  吾知去邊道complain呢?

Altogether,

It's so late for 5:15pm to arrive home. Could u tell me where do u live?

Altogether

校車放學無返學咁準時,有時相差15分鐘左右,可能是等出車阻遲,你或許寫信向校車公司反映,始終佢外判出去,有責任監察褓姆車質素,或問幾時有機會有校車到你屋企附近。

各位英華家長,
我已經交左自行申請表到貴校,真希望加入妳們一起談論小學情況。
我在星期三交申請表已經排到第413位喇....嘩...真係好多人報名呀......都唔知我20分能唔能夠入到???     

easy,

我個細仔要同你個細仔做同學!

altogether,

我個仔架校車好準時, 我住ma on shan,你住邊度呀???
7時35分上車, 4時38-40分落車, d 服務都好好.
起初校車公司都話比左保母車行ma on shan.
但後期又寫成係校車.

不過早幾天下雨, 架車9點至返到學校, 我個仔不知幾高興, 唔洗上早會.   

你要選擇架好的保母車啊, 差的保母車好易有意外架, 我個仔試過架啦

:-x  :-x

Altogether :
今時今日怎可能有"甘"的服務態度,有沒有其他小朋友同你個仔一齊上車,問下其他媽咪有無另一輪保姆車,我地荃灣有校車線,都有保姆車,所以即是叫佢解釋清楚,一次半次就算啦,如果情況無改善,就唔好比面佢,炒佢! :-x

Altogether,

我同意mayc,
佢地再係咁的服態度你就炒佢
可以group埋其他家長攪架的士,
以前我個仔架保母車都係咁, 試過冇接個仔返屋企tim,
我地幾個家長攪左架的士, 個仔安全,準時又舒服.

謝謝各位的提議.  
Dear KBmama: 我仔仔係座10號車, 20多人, 全車都係將軍澳學生.  我想知道妳們Ma On Shan的車有多少人呢?

家長還可以考慮book客貨車,價錢固定而且平過的士很多。
KBmama 寫道:
Altogether,

我同意mayc,
佢地再係咁的服態度你就炒佢
可以group埋其他家長攪架的士,
以前我個仔架保母車都係咁, 試過冇接個仔返屋企tim,
我地幾個家長攪左架的士, 個仔安全,準時又舒服.

altogether,

我仔架車係7號車,好似有18人.
乜有校車no. 都唔係校車咩?
咁我果架都係話交左比黃太,我當係校車架乜唔鬓負責架?

有冇人報左學校 violin course ?  Will buy violin via school ?

小兒報了,今天上了第一堂。小提琴要$650,由學校代買。如果自己有的就無須買,帶回上堂即可。

kc2733,

My son will have his lessons on Wednesday.  

I call someone in Dynasty Violin and they said the violin they provided are middle price ones.  Made in Shanghai and export to US and Europe, retail price is near $1000.  I asked my nearest music instrument shop and the cheapest is around $550.  So... I would buy via the school.

HoHomama:
我個仔都有上小提琴班,他是星期一上,昨天開始,回到屋企巳經6:00p.m.,如果你想比較下兩隻琴,你可直接到他公司買,我個仔就有表哥以前個細琴留給他用,唔洗買.嘻嘻!

請問將軍澳線校車,返學校上車時間? 放學校車時間?
該用戶已被刪除

HoHomama,

聽小兒講,最快要下星期才會有琴派。同時老師話下堂要帶 "五線普"。

KC2733,

Thank you for your information.  I've replied the school that I would buy violin via the school.  BTW, does your son also play other music instruments such as piano ?  My son is in P2, it's his first time to learn violin.

Dear 小妹 :
我知道將軍澳有很多個站, 所以頭站同尾站可能相差45分鐘. 你住在將軍澳那裡呢?

小妹 寫道:
請問將軍澳線校車,返學校上車時間? 放學校車時間?
‹ 上一主題|下一主題