用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅港開平商會小學 Part II
樓主: agneshwh
go

旅港開平商會小學 Part II [複製鏈接]

Kittymummy / 2fungs,
Kitty & Thomas 嗰班有幾多人?

Kittymummy,
睇真D,除英默&英閱唔計,Alki 得星期三和五有2堂Eng.,其餘只得一堂。

我都冇留意thomas 個 timetable o忝!
我之前聽個p.3mami話, 全部 B 班係加輔班,有D咩唔同就唔知!

等我今晚問下kitty先, 不過佢咁十都未必知有幾多人.
我無留意係唔係英閱, 不過如果計埋都好似有好多堂.
我另外睇左佢二年級上學期d書, eng同maths比想像中簡易,唔難學,反而中文比較深,真係有d擔心,又要再驚過.
你地打算比佢上嘜嘢課外活動? 我個kitty樣樣都話唔上, 最後迫佢choose一樣..... 就係合唱團.

原文章由 agneshwh 於 07-9-4 22:01 硐表
Kittymummy / 2fungs,
Kitty & Thomas 嗰班有幾多人?

Kittymummy,
睇真D,除英默&英閱唔計,Alki 得星期三和五有2堂Eng.,其餘只得一堂。

2fungs, 呢樣嘢我都有留意到, 所有b班都係有兩個班主任. 我亦都打過去學校問, 佢地話因為班主任有另外嘢做(可能一個係上學期,一個下學期). 完全唔關d學生事.

原文章由 2fungs 於 07-9-5 09:26 硐表
我都冇留意thomas 個 timetable o忝!
我之前聽個p.3mami話, 全部 B 班係加輔班,有D咩唔同就唔知!

我報 :
跆拳、游泳、水墨(佢地話要舊生,不過我照報)

學校按名次排班,所以班班都好平均。
但點解會有加輔班?
我都想問下!

原文章由 Kittymummy 於 07-9-5 09:35 硐表
2fungs, 呢樣嘢我都有留意到, 所有b班都係有兩個班主任. 我亦都打過去學校問, 佢地話因為班主任有另外嘢做(可能一個係上學期,一個下學期). 完全唔關d學生事.

...

我本來都打算報水墨, 不過見到佢寫舊生, 所以無寫呀!

原文章由 2fungs 於 07-9-5 09:42 硐表
我報 :
跆拳、游泳、水墨(佢地話要舊生,不過我照報)

按佢上次全級名次, 又真係讀b班..... 等我留tel比班主任問下先.

[quote]原文章由 2fungs 於 07-9-5 09:48 硐表
學校按名次排班,所以班班都好平均。
但點解會有加輔班?
我都想問下!

班主任打左比我拉.....(佢好nice呀)
全級有5位eng & maths比較差的同學(p.1時學校send左D info 比emb, 做左test後評定左有讀寫障礙) 會入B班. 呢幾位同學上 eng & maths時會同2B班其他同學分開上(另外一個課室).所以佢地功課會少d,教的方法會唔同,另外早上有輔導班去上.
我仲問佢可唔可以自動參加,佢話係唔可以的.

原來係咁~
你想比kitty上輔班咩?

原文章由 Kittymummy 於 07-9-5 12:57 硐表
班主任打左比我拉.....(佢好nice呀)
全級有5位eng & maths比較差的同學(p.1時學校send左D info 比emb, 做左test後評定左有讀寫障礙) 會入B班. 呢幾位同學上 eng & maths時會同2B班其他同學分開上(另外一個課室).所以佢 ...

ALki 報咗舞蹈,合唱團和水墨畫(P1 都有參加)。我仲想幫佢報女童軍,等佢學吓紀律同獨立,但同舞蹈撞期。:-|

Kittymummy,
季老師今日漏咗本書喺我屋企,我聽日叫Alki交比Kitty,麻煩妳
Sat 幫我交番比佢,Thanks!!!:loveliness:

都有d想, 一對5上堂比較好.

[quote]原文章由 2fungs 於 07-9-5 18:51 硐表
原來係咁~
你想比kitty上輔班咩?

ok, 無問題.

原文章由 agneshwh 於 07-9-5 21:49 硐表
Kittymummy,
季老師今日漏咗本書喺我屋企,我聽日叫Alki交比Kitty,麻煩妳
Sat 幫我交番比佢,Thanks!!!:loveliness:

2fungs & Agneshwh,

開左學一星期拉, 你地小朋友ok嗎? 多唔多功課?

我覺得功課量同以往差唔多,不過thomas 做成2.5-3hrs,
又氹又鬧都唔得,今日仲訓埋覺添...

學校門口有banner話小三英文小班教學,係未出年我地上p.3都係小班上英文堂呀?

kittymummy, ALKI mami,
囡囡們學煲冬瓜學成點呀?
我仲响度心大心細...

唉!初初開學就似模似樣,但今日開始就打回原型!
普通話依家keep 住一個星期上一次,比以前肯講,都ok啦!

課外活動'水墨畫'唔收,可能今年多人報,仲等我一早買咗個畫袋添!:(

放學太早, 我個kitty日日睇電視, 叫都唔停. 功課同之前差不多, 今日已經有pre-dict.

至於普通話, 我覺得老師ok. 但係我見二年級的書, 同一年級差不多. 如果thomas 一年級d 普通話都ok的話, 其實都唔一定要去學.
如果要學的話, 老師要係星期三 (因長沙灣區), 其他好似佢要去 kwun tong, tsuen wan....etc. 我地呢d tuen mun, sheung shui, 就要星期六.   

我都見到banner話eng小班教學, 唔知第日有無我地d小朋友份?

hi 我個anson 都係開平 p.1學生 ,真係無唸過,原來都幾多功課喎!都要一段時間先識應道!

Hi Abbymok, 平日都係5樣功課左右, 但係個量比較少. 二年級都係差不多, 但係星期五就好多拉, 我計過都有8~9樣. 你個小朋友返學開心嗎?

原文章由 abbymok 於 07-9-17 23:36 硐表
hi 我個anson 都係開平 p.1學生 ,真係無唸過,原來都幾多功課喎!都要一段時間先識應道!
‹ 上一主題|下一主題