用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長Part 2
樓主: JP
go

英華小學家長Part 2 [複製鏈接]

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-31 12:29 硐表
hi

下星期開喇, 大家做好準備嗎?
呀仔升四年班, 我幫佢轉左個大書包, 買左對新鞋.
唔知開學果日只帶中、英、數課文夠嗎?

Easy媽咪,
I remember last Saturday, Miss Yu said that it's no need to bring any book in the first 3 days unless it is requested by individual teacher.

aileen

thanks!
仲有d新書未比, 都可能le幾日安排喎!

原文章由 aileen 於 07-8-31 12:36 硐表

Easy媽咪,
I remember last Saturday, Miss Yu said that it's no need to bring any book in the first 3 days unless it is requested by individual teacher.

Dear all:
本來都想阿仔收拾好心情返學,點知童軍明天要考章,朝10晚6,仲要到郊外,暑假參加了YMCA的籃球班,星期日是比賽,我阿仔當然唔肯唔參加,所以不單唔可以收拾心情,仲係玩到盡添!:cry:
不過我們這個星期晚禱時巳經日日提醒他,希望佢盡快投入學習啦!

原文章由 mayc 於 07-8-31 18:11 硐表
Dear all:
本來都想阿仔收拾好心情返學,點知童軍明天要考章,朝10晚6,仲要到郊外,暑假參加了YMCA的籃球班,星期日是比賽,我阿仔當然唔肯唔參加,所以不單唔可以收拾心情,仲係玩到盡添!:cry:
不過我們這個星期晚禱時巳 ...

Easyma>

學校internet通告話9月3日開學只帶文具就ok!返半日我估係開學禮同埋開學雜務jet, 5使帶書!

mayc>>

Matthew考violin如何呀?All the best!!

原文章由 JP 於 07-9-2 21:22 硐表

Easyma>

學校internet通告話9月3日開學只帶文具就ok!返半日我估係開學禮同埋開學雜務jet, 5使帶書!

mayc>>

Matthew考violin如何呀?All the best!!

各前輩,
, up返個topic上來先, 話晒前輩topic唔好比佢地溜後太遠!

祝你們的小王子, 開學開開心心, 再接再勵! 所有校內校外的比賽一馬當先,成績驕人!!

小豬媽&JP,
更祝你們小王子上F.1, 快快樂樂, 學業更進一步, 更, 更級!!

JP
THANKS
我真係成日睇d唔睇d

今日好早送仔返學, 見到好多父母一齊送d仔返學, 場面好溫馨呀!

我今日幫細仔遞交申請表喇!

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-9-3 11:04 編輯 ]

原文章由 Easy媽咪 於 07-9-3 11:02 硐表

我今日幫細仔遞交申請表喇!

你咁快, 慢d啦, 等埋我, 唔係攪到我好似無誠意咁
, 你又話聽完個簡介會先ga? 你接仔放學交啦? 死囉, 我還想今個星期五先交, 會唔會真係好遲呀?!

因為一早做好咪想快D完成遞交過程, 唔想心思思呀  

原文章由 JAMmama 於 07-9-3 11:08 硐表

你咁快, 慢d啦, 等埋我, 唔係攪到我好似無誠意咁
, 你又話聽完個簡介會先ga? 你接仔放學交啦? 死囉, 我還想今個星期五先交, 會唔會真係好遲呀?! ...

JP:
29/8考完了,三首歌伴奏miss話都算OK!
但是樂理那一part就"馬馬地" ,今次只求合格,希望唔洗考多次啦!:cry:

五年級都好"關鍵",如果合格便可全力攪好d學業,佢舊年可能玩得太多,攪到d成績'跌晒",我驚 攪到要留班就慘啦!

原文章由 JP 於 07-9-2 21:22 硐表

Easyma>

mayc>>

原文章由 mayc 於 07-9-3 11:27 硐表
JP:
29/8考完了,三首歌伴奏miss話都算OK!
但是樂理那一part就"馬馬地" ,今次只求合格,希望唔洗考多次啦!:cry:

五年級都好"關鍵",如果合格便可全力攪好d學業,佢舊年可能玩得太多,攪到d成績'跌晒" ...

mayc>>
伴奏miss話OK就安樂喇!Gr.5 Theory考5考呀?

EasyMa, JAMma>>
祝兩位小王子考英小馬到功成!

JP:
等成績出來再算啦! 就算考都會等5升6個暑假先學!攪點學業至上!

龍頭大哥做左中學生有無"mud"野轉變呀?
好似中學部有夏令時間的,是嗎?
James有無約三五知己去午膳呀?
2008年轉直資後,我們中四開始是否收直資學費?
聽講話書院效法小學收$2000特定費一年,但只是中一,而唔係全校,請問是否真確?
得閒多d過d書院的料來給我們聽呀!

[ 本文章最後由 mayc 於 07-9-5 09:25 編輯 ]

JP
thanks!

原文章由 JP 於 07-9-3 11:55 硐表

EasyMa, JAMma>>
祝兩位小王子考英小馬到功成!

原文章由 mayc 於 07-9-4 15:02 硐表
JP:

龍頭大哥做左中學生有無"mud"野轉變呀?
好似中學部有夏令時間的,是嗎?
James有無約三五知己去午膳呀?
2008年轉直資後,我們中四開始 ...

mayc>>

做左中學生有無"mud"野轉變呀?
so far 最大轉變係自已搭車放學&放遲個幾鐘;lunch可以出街食;PE衫/波鞋帶返學校換...

特殊收費全校各級都要俾架,只係F.5/7收少幾百元。
2008年轉直資後,F.4 使5使俾直資學費未知喎!

頭先知道James入5到中學乒乓校隊,全F.1得3位同學入選,其中一個係外援!整定佢要學多種樂器!

JP:
吓!小學校隊成員,無得直升中學校隊呀?
F.1只收3個,"甘"少!
今年小學部的校隊也加強了訓練,要練三日,有D仲要練埋早上和自由行,嘩!(我心諗)"甘"練法,真係攞世界冠軍都得啦!
我個仔四張校隊通告,我要他退兩樣,弦樂團一定要參加,一生一體藝嘛!(我"甘"同佢講),其餘三個當然是體育校隊,幾經辛苦之下,退了田徑,籃球和手球只參加部份練習,不過講明,成績退步,便會退多一項!
Peter都好似有兩項喎!

原文章由 JP 於 07-9-5 22:14 硐表

mayc>>

做左中學生有無"mud"野轉變呀?
so far 最大轉變係自已搭車放學&放遲個幾鐘;lunch可以出街食;PE衫/波鞋帶返學校換...

特殊收費全校各級都要俾架,只係F.5/7收少幾百元。
2008年轉直資後,F.4 使5使俾直資學費 ...

原文章由 mayc 於 07-9-5 23:09 硐表
JP:
吓!小學校隊成員,無得直升中學校隊呀?
F.1只收3個,"甘"少!
今年小學部的校隊也加強了訓練,要練三日,有D仲要練埋早上和自由行,嘩!(我心諗)"甘"練法,真係攞世界冠軍都得啦!
我個仔四張校隊通告 ...

mayc>>
書院運動好强,especially手球、籃球、乒乓,校隊精英雲集!小學部的各運動校隊相對仲未够班銜接!

Peter今年有足球校隊、乒乓預備隊。

Matthew玩乜隊呀?

Please check PM!

[size=+1]小 姊 弟 揚 威 全 國 小 提 琴 賽
  (星島日報報道)香港學生的音樂造詣高,再在全國大賽中勇奪殊榮。年僅十三歲的協恩中學學生謝卓靜,偕同就讀英華小學的十歲弟弟謝卓男,在首屆「全國小提琴考級優秀選手展演比賽」中擊敗逾百名選手進入決賽,分別勇奪十級金盃及九級銀盃。謝卓靜的卓越表現,更吸引內地數所專業音樂學院的垂青,紛紛邀請她入讀,但她與家人已婉拒對方好意。

由香港音樂家協會選送的謝卓靜、卓男兩姊弟,上月參加在青島舉行的首屆「全國小提琴考級優秀選手展演比賽」,乃全國首次組織的小提琴考級賽事,來自全國逾三百名選手爭奪十個等級的獎項,當中有一百二十名選手躋身決賽。經過十四名專家評審,謝卓靜勇奪比賽的最高榮譽十級金盃,而謝卓男則獲
得九級銀盃。兩姊弟均為香港兒童交響樂團成員,二人獲獎之多不計其數。每逢周末假期,二人會苦練小提琴三至五小時;為提高音樂感,二人更學彈鋼琴,他們將於明年初應考鋼琴六級試。

其父謝俊偉昨表示,為了參加是次比賽,卓靜拒絕了美國一所音樂學校的夏令營邀請,而她的優秀表現,吸引內地數所專業音樂學院的青睞,但他認為這些院校太過側重音樂教育,缺乏文理學科的基礎,故婉拒對方的好意,「長遠來說,要視乎她是否有興趣走向音樂專業,但我相信英國的音樂中學,應該會更適合她。」

謝父又指,兩姊弟暫不會參加本港的音樂比賽,「坦白說,本港音樂比賽只有十分一參賽者屬高水平,相反剛舉行的全國賽,卻只有十分一參賽者屬低水平。」二人未來將重新鍛煉小提琴基本功,讓技術變得更扎實。為讓二人更準確掌握音色,考慮為二人聘請歌唱導師作訓練。

JP:
"書院運動好強" ,唔怪之得D教練要小學部的校隊加操啦!
Matthew參加籃球校隊和手球校隊!

原文章由 JP 於 07-9-6 09:58 硐表

mayc>>
書院運動好强,especially手球、籃球、乒乓,校隊精英雲集!小學部的各運動校隊相對仲未够班銜接!

Peter今年有足球校隊、乒乓預備隊。

Matthew玩乜隊呀?

Please check PM! ...

JP & MAYC

妳地2個媽咪d仔仔文又得武又得. 勁呀
我d仔仲發掘緊, 希望他日能像妳地仔仔一樣發揮得咁好啦!

原文章由 mayc 於 07-9-6 13:38 硐表
JP:
"書院運動好強" ,唔怪之得D教練要小學部的校隊加操啦!
Matthew參加籃球校隊和手球校隊!

原文章由 Easy媽咪 於 07-9-7 11:16 硐表
JP & MAYC

妳地2個媽咪d仔仔文又得武又得. 勁呀
我d仔仲發掘緊, 希望他日能像妳地仔仔一樣發揮得咁好啦!

Easy媽咪,

Charles籃球、游水都掂ge 喎!

James尋日開始上音統西敲班,係通利買左套敲擊樂set,成$15xx! 希望佢有興趣學喇!

Charles未得架, 仲要加緊努力, 佢都好希望做得好.
細仔alfred 今年開始學琴, 學得算咁啦.
james喜歡西敲嗎? 我覺得d聲音好好聽架. 彈起黎仲好好玩咁
咁peter有冇學多樣樂器呀?

原文章由 JP 於 07-9-7 11:51 硐表

Easy媽咪,

Charles籃球、游水都掂ge 喎!

James尋日開始上音統西敲班,係通利買左套敲擊樂set,成$15xx! 希望佢有興趣學喇!
‹ 上一主題|下一主題