用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅港開平商會小學 Part II
樓主: agneshwh
go

旅港開平商會小學 Part II [複製鏈接]

2fungs & Agneshwh,

我問左嘜嘢係eng小三小班教學? 原來係每班有5~6個英文比較好的學生, 到另外一個課室上堂. (簡單d嚟講係谷佢地d eng), 教果個課程比較深 (我覺得起碼教快6個月),應該係prepare果個小三評核. 六年級又有校長教maths. 好驚呀~

即係精英班的另一版本...
老實講,我都係望亞仔入到小班上英文,可以專心d..

原文章由 Kittymummy 於 07-9-18 10:27 硐表
2fungs & Agneshwh,

我問左嘜嘢係eng小三小班教學? 原來係每班有5~6個英文比較好的學生, 到另外一個課室上堂. (簡單d嚟講係谷佢地d eng), 教果個課程比較深 (我覺得起碼教快6個月),應該係prepare果個小三評核. 六年 ...

abbymok,
又部份功課都只係寫幾個字,如maths,所以都ok,
抄寫有中文一樣,英文一樣,都ok 啦,我覺得唔係多。
你小朋友有冇join 課外活動呀?

kittymummy, agneshwh,
有冇買e-book呀?
舊年最終都冇買,今日買咗p2,諗住對下2個細路都可以用下。

另外,想請教:
我响二仔幼稚園收到d訂購單,係 mr. men & little miss 一套書,56 本書 (各性格中文一本,英文一本, 共有28個性格),但只售$500。 我記得响mtr d magazine promise 要over $2000,打電話去問$500 間書社,佢地話大家都係台灣出,d故事一樣,但賣平d.....  你地覺得買唔買得過呀? 平咁多有冇problem 呢?... 我記得 thomas 有幾次响學校借幾本呢套書返屋企,佢好鍾意睇,之前覺得太貴所以唔買,而家又覺得點解會咁平...又有d 懷疑...

[ 本文章最後由 2fungs 於 07-9-18 12:53 編輯 ]

我無買e-book....都唔知有無咁多時間去做.
至於你講個本書, 會唔會寫簡體字? 咁平$500有56本? 唔駛$10本.

唔好話你拉, 我都想呀! 不論係精英班or加輔班, 1對6點到專心d上堂, 老師又跟到. 不過小班都唔係咁易入, 一班6個x4=24人. 要英文科全級24內先得.

另外依家thomas放左學做功課好d嗎?

書社話係繁體字,同出面書局MI 出的一樣,叫我去書局睇下。

THOMAS 仲係做得好慢 , 不過2hrs 做得晒,我個要求係1.5hr 做晒,我要求過唔過份?
另外,一開學我就好嚴對佢,佢d字鬼5馬6,有一次比我撕,寫得唔好再撕多次,到第2日又係寫得唔好,要佢重寫。 等佢怕怕,而家日日篤住先寫好d字,寫好手冊,收拾書包.... 睇少一眼都唔掂..

原文章由 Kittymummy 於 07-9-18 13:46 硐表
唔好話你拉, 我都想呀! 不論係精英班or加輔班, 1對6點到專心d上堂, 老師又跟到. 不過小班都唔係咁易入, 一班6個x4=24人. 要英文科全級24內先得.

另外依家thomas放左學做功課好d嗎? ...

1.5hrs唔過份(平時比星期五比較少功課). d 細路一定handle得到. thomas係放學做功課or晚上等你返嚟先做?

佢話書局都有得賣就唔怕拉, 賣果個都唔怕, 買果個就唔驚拉.

Thomas 平時下午自已完成功課,唔打call我。

書局套書係MI出,
而呢間書社係叫博學館,佢只係話套書同MI出的一樣。

原文章由 Kittymummy 於 07-9-18 15:10 硐表
1.5hrs唔過份(平時比星期五比較少功課). d 細路一定handle得到. thomas係放學做功課or晚上等你返嚟先做?

佢話書局都有得賣就唔怕拉, 賣果個都唔怕, 買果個就唔驚拉. ...

KITTY 响公公婆婆度做功課自唔自律架?

so far都ok. 佢每日放左學就一定第一時間做好功課. within 1hr,
因為有d在學校做埋(好似係最尾果堂叫導修堂). 睇佢好似好自律, 但係就精到死, 嗱嗱林做完趕住睇4:00cartoon. 因為我同佢講過, 只要放學做好晒d homework, 我就一定比足時間佢relax. 所以佢每日有好多時間去睇電視.....激死我!

原文章由 Kittymummy 於 07-9-18 10:15 硐表
Hi Abbymok, 平日都係5樣功課左右, 但係個量比較少. 二年級都係差不多, 但係星期五就好多拉, 我計過都有8~9樣. 你個小朋友返學開心嗎?

可能係anson 係讀開活動式的k.3,所以anson同我都要識應下,可能係男仔,d文具成日都唔見囇 !佢每日本手冊都唔知寫咩!不過佢都好鍾意返學

Kittymumy, 2fungs,

我今年都未送/接過個女返學,我老公又冇提,妳地唔講,我都唔知有小三小班教學。不過,我都情願佢入唔度小班,因為始終班裡考頭幾名,好過喺精英班考尾幾,對小朋友心理都好D !

Alki 今年做功課依然咁慢,好似噚日咁,做到夜晚10點幾,激死!!

[ 本文章最後由 agneshwh 於 07-9-19 00:32 編輯 ]

係咪有中、英、數和常嗰套?今日先派咋喎!我都十五,十六買唔買,驚佢冇咁多時間做,不過,或者今年買嚟睇吓先,冇嘜用/冇時間做的話,出年就唔買!

原文章由 2fungs 於 07-9-18 12:52 硐表
kittymummy, agneshwh,
有冇買e-book呀?
舊年最終都冇買,今日買咗p2,諗住對下2個細路 ...

其實小朋友D適應力好強,我個女幼稚園都係活動教學,上咗小一,見到D嘢同幼稚園嗰D喺兩回事,但佢好似冇嘜嘢咁,反而係我好驚佢唔掂。而唔見文具方面,我個女小一就平均一星期唔見一'舊'rubber,有時一星期2'舊'添!好奇怪架!淨係唔見rubber,其他就冇。

原文章由 abbymok 於 07-9-18 23:13 硐表

可能係anson 係讀開活動式的k.3,所以anson同我都要識應下,可能係男仔,d文具成日都唔見囇 !佢每日本手冊都唔知寫咩!不過佢都好鍾意返學 ...

唔係呀agneshwh, 佢唔係分精英班. 3年級分班都係同2年級一樣, 只係每一班抽6位(只係英文科比較好)的小朋友, 到另外一個課室上堂, 教得比課程深d, 功課又多d, 默書又深d.

原文章由 agneshwh 於 07-9-19 00:26 硐表
Kittymumy, 2fungs,

我今年都未送/接過個女返學,我老公又冇提,妳地唔講,我都唔知有小三小班教學。不過,我都情願佢入唔度小班,因為始終班裡考頭幾名,好過喺精英班考尾幾,對小朋友心理都好D !

Alki 今年做功課依然咁慢,好似 ...

找唔會再買呢套,去年比左錢買,跟本冇時間做過,waste左幾但銀,我情願買d有cd-rom,都唔再買上綱做嗰d!

原文章由 agneshwh 於 07-9-19 00:39 硐表
係咪有中、英、數和常嗰套?今日先派咋喎!我都十五,十六買唔買,驚佢冇咁多時間做,不過,或者今年買嚟睇吓先,冇嘜用/冇時間做的話,出年就唔買!

...

thomas 到而家都係成日唔見文具,我晚晚對完功課, 要佢執番晒全套出來,如有少左,就罰!!!

原文章由 agneshwh 於 07-9-19 00:50 硐表
其實小朋友D適應力好強,我個女幼稚園都係活動教學,上咗小一,見到D嘢同幼稚園嗰D喺兩回事,但佢好似冇嘜嘢咁,反而係我好驚佢唔掂。而唔見文具方面,我個女小一就平均一星期唔見一'舊'rubber,有時一星期2'舊'添!好奇怪架!淨係唔見 ...

abbymok,
其實而家p.1已經唔係好傳統式,佢地分組坐,老師又成日有奬勵比小朋友。
至於寫手冊,一來d空位細d,2來又唔識寫d字,我而家就日日提亞仔點寫手冊d字 i.e. 補、條、書字等,成日都仲係寫錯,而且重要成日提住要响老師寫時/轉堂時寫,我發現好多小朋友都鍾意放學前先寫,唔夠時間寫未又鬼劃符又寫漏law。:-x
原文章由 abbymok 於 07-9-18 23:13 硐表

可能係anson 係讀開活動式的k.3,所以anson同我都要識應下,可能係男仔,d文具成日都唔見囇 !佢每日本手冊都唔知寫咩!不過佢都好鍾意返學 ...

尋日下午用左2.5hrs做功課,夜晚成10點先有時間同佢對,點知一對之下,數學醜樣要重做,常識欠重,其它都有好多野要改,我响度佢都要做到12點幾...
今日再係咁, 又要重罰!

12點幾....? 佢今日會唔會好眼訓? 有無變左個大熊貓?
反而我唔會好仔細去睇佢d功課, 只係睇下有無做漏. 因為我覺得改功課呢個責任係老師到.

原文章由 2fungs 於 07-9-19 13:13 硐表
尋日下午用左2.5hrs做功課,夜晚成10點先有時間同佢對,點知一對之下,數學醜樣要重做,常識欠重,其它都有好多野要改,我响度佢都要做到12點幾...
今日再係咁, 又要重罰! ...
‹ 上一主題|下一主題