用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 2007-08年SFA小二家長交流站
樓主: phylli
go

2007-08年SFA小二家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 phylli 於 07-9-14 07:49 硐表
all fans,

小女話昨天unseen Dictation,好緊張,明明識的字,又記不起,交時也知會錯。可能放了個太長的暑假,我叫她不用緊張,下次放鬆些,知錯的要記住正確的串法便可。

小女話有同學記不起撩草怎樣寫? ...

Hi phylli & 2C fans,

小女話有同學記不起撩草怎樣寫,係咪講我個仔呢? 佢默完返黎真係咁講呀~! 又話老師唔俾寫正楷要扣分,所以佢就索性唔寫,結果唔合格law.
仲有佢唔識得改正,佢話老師係讀出來的. 今年冇answer sheet派回來,我冇得跟佢岩唔岩,請問你知道全部答案嗎? Please advise. Thanks!

亞仔都冇提要做"project learning",要做d嘜? 明天問下佢先.

6/10 tea gathering 係幾點?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

EmilyBB,
過獎了,我只學到高級便無繼續了,這是差不多二十年前的事了,有很多也忘記了,現和小女一起溫習。
原文章由 EmilyBB 於 07-9-14 14:27 硐表
phylli

你好犀利呀!你識普通話!唔知你可唔可以教"mai"我個仔呢? 講笑咋!K3時阿仔都參加過普通話朗誦,我都係請他學校的普通話老師錄音給我教阿仔咋!所以現在學校無training都唔知點好。

um...阿仔無提過project learni ...

all fans,

10月6日本人要返早班,下午三時多才下班,如果能在荃灣南豐中心五樓皇都酒樓吃中午飯,那我也可以申請鐘早走會合你們,意見如何?
原文章由 hoho2000 於 07-9-14 08:50 硐表

Hi Phylli and fans,

有沒有興趣茶聚?不如暫定10月6曰?:D

[ 本文章最後由 phylli 於 07-9-15 07:28 編輯 ]

all 2C fans,

小女話昨天已進行了合唱團的甄選了,大家唱校歌作揀選標準,應好快便知o.k. or not.

[ 本文章最後由 phylli 於 07-9-15 07:37 編輯 ]

EmilyBB,

剛看到sfa課外活動通告,今年多了朗誦班,不過普通話朗誦班只有P.5-6同學,英語朗誦班P.1-2,但星期三,跟EA同時間,何時才知EA結果呢?
原文章由 EmilyBB 於 07-9-13 14:44 硐表
phylli

我幫佢報了英文和普通話朗誦,你找到朗誦班嗎?我還未找到,要找星期六很難。單對單教又會好貴,就算肯比錢星 ...

janetc & 2C fans,

Eng Dict:
1. How do you get around?
2. If I have to go somewhere far, I take the bus or train.
3. We wear clothes every day.
4. Girls wear skirts and dresses.
5. Boys wear shirts and trousers.
6. When we go to school, we wear our uniforms.

有冇人知 2C  中文詞語有那9個字要寫?

謝謝!

[ 本文章最後由 2007P2C 於 07-9-15 11:41 編輯 ]

原文章由 phylli 於 07-9-15 07:27 硐表
all fans,

10月6日本人要返早班,下午三時多才下班,如果能在荃灣南豐中心五樓皇都酒樓吃中午飯,那我也可以申請鐘早走會合你們,意見如何?  

Hi Phylli and all fans,

不要專登請假啦,可以改10月13日,20日.......... 或者下午茶都可以,大家有甚麼提議?

好彩phylli一言驚醒,等我仲諗住參加朗誦班,原來同ea撞期。
只有眼睛最真

醒目開學勳章

2007P2C

九個中文詞語:
方法、拔起、功夫、腰酸背痛、洋洋得意、誇口、田間、不出所料、枯萎

EmilyBB

醒目開學勳章

All

星期六我唔使返工,多數都得o家!

EmilyBB

EmilyBB,

Thanks!

原文章由 phylli 於 07-9-15 07:36 硐表
all 2C fans,

小女話昨天已進行了合唱團的甄選了,大家唱校歌作揀選標準,應好快便知o.k. or not.

Hi 2007P2C,
Thanks for your help & welcome u to join us.

"project learning",要做d嘜?
仔仔說他沒有俾叫名,所以不知道有合唱團甄選. 是不是全部小朋友都in了,只剩佢?
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

醒目開學勳章

janetc

阿仔都話係唱校歌。你問多次你囝囝,係咪佢唔記得咗咋?

EmilyBB

醒目開學勳章

若報了朗誦節,請上內聯網核對資料,9月18日deadline。

janetc,

小女也告訴我你的小孩無去做合唱團甄選。小女做了甄選也不能入選呀。

all fans,

小女話以前小一的時候,午膳時間大多好準時,現在小二行了半個月,她經常話打了食飯鐘,也未有得吃飯,不時還在上堂,便是因要等埋其他同學你取東西後才可開始吃飯,還說如果有小朋友忘記帶飯,要為他叫盒飯,又或是有小朋友打翻了飯,也要等他取到另外一盒飯才可以開始吃,往往不一會已1:00 pm,又要上堂。真想反映下。

hoho2000 and fans,

我不是取假,只時取補鐘而已。小女午飯後有活動要參加,下午茶會好趕,不能詳談呀。加上,我星期六多數要上班,10月6日不錯呀,剛做完第一次評估呀。如你覺得不好,也可以選10月20日,在九龍區午膳也可以,意見如何?

[ 本文章最後由 phylli 於 07-9-18 04:28 編輯 ]

醒目開學勳章

阿仔都收唔到合唱團通告呀!即係佢都無得唱啦! 舊年他有份參加,他說很開心的,他很喜歡唱歌啊!昨晚問佢他有無入選,他像發夢一樣說不知道!

phylli
之前你說和囡囡做了project learning,可否告知是什麼?問了阿仔幾次他也說沒有功課,什麼也沒有派!

EmilyBB

janetc & EmilyBB,

project learning 要做「為我們服務的人」,任選一種,做份hard copy交,隨意的。我就和小女用power point 來做。希望幫助到大家。
原文章由 janetc 於 07-9-16 02:20 硐表

"project learning",要做d嘜?
仔仔說他沒有俾叫名,所以不知道有合唱團甄選. 是不是全部小朋友都in了,只剩佢? ...

hi!請問有冇人知道2c班明天帶3本中文補充是那3本呀?
肥頭於1999年12月13日

醒目開學勳章

wendy_bb

我想是購買補充練習的list內頭兩項(阿仔在婆婆家),第二項分二上和二下,因只有那些是中文科的。不知道老師是否會幫他們keep起至用時才分派呢?

EmilyBB

醒目開學勳章

phylli

請問老師有無派有關的工作紙?點解無寫手冊?阿仔真係一d資料都沒有,佢上堂時實係去咗遊阜。你囡囡好叻!可以告訴你。又請問幾時係deadline要交?

EmilyBB

原文章由 phylli 於 07-9-18 21:53 硐表
janetc & EmilyBB,

project learning 要做「為我們服務的人」,任選一種,做份hard copy交,隨意的。我就和小女用power point 來做。希望幫助到大家。

Thanks EmilyBB:
原文章由 EmilyBB 於 07-9-18 22:50 硐表
wendy_bb

我想是購買補充練習的list內頭兩項(阿仔在婆婆家),第二項分二上和二下,因只有那些是中文科的。不知道老師是否會幫他們keep起至用時才分派呢?

EmilyBB ...
肥頭於1999年12月13日
‹ 上一主題|下一主題