用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 崇真教學法
樓主: funnyleung
go

崇真教學法 [複製鏈接]

Re: 崇真教學法

一家三口

anyway, 我都好多謝你,但之前有好多崇真小學部既媽咪喎,可唔可以回應一下?

一家三口 寫道:
hi : catcatmon

我囡囡只是幼稚園學生, 所以答唔到妳的問題.

各位你們好, 囡囡明年升小一, 想問問各位家長, 崇真面試難嗎, 是否有筆試/面試, 通常會考d乜野架?

請問崇小家長:
校服應該是否每樣各買2套?1星期有多少天著運動衫?

HI, catcatmom

我仔仔無JOIN功課輔導班,拔尖班等不能答您有關問題。
我所知的如下。

(2)校長話校方用左教會九百多萬元美化全校,甘學校係咪好靚?  == 好似無聽過喎
3)請你小朋友入讀之後,英&普通話進一步好多。
             == 肯定係,尤其普通話,進步好多。  校長話
                    2年後用普通話教數學添。

你小朋友有沒有參加星期6既"英語+油站",聽聞已沒有語文基金讚助,所以只能給與本校學生參加。
===有參加星期6既"英語+油站,好似有校外生。

hi,跳跳虎
我是各買2套的,因穿著成日,又係白衫白褲,
一定要日日洗,驚唔乾,有2套好d。
1星期有多少天著運動衫? == 2日
班班不同的,因我仔星期五上PE,剛碰上
DRAMA,方便好多,唔係,有要多穿1天運動衫了。

跳跳虎 寫道:
請問崇小家長:
校服應該是否每樣各買2套?1星期有多少天著運動衫?

莎莎
Thousand thanks for your reply.
(2)係祟真website既校長簡介裡面,wrote:
//過去八年,本校從事龐大的改革,包括粉飾校舍及提高學術水平。教會耗用九百多萬元美化全校三十六個課室及十八個特別室、裝置空氣調節系統、校園電視直播系統、內聯網教育平台及高速寬頻光纖網絡、影音設備及兒童嬉戲設施等,輔助學童增加學習效率。//

請問你的小朋友讀P幾,除了普通話進步了,甘請問英文又係咪進步了不少呢?因祟真provide了良好english environment比佢既學生,連小息都可以同外藉老師講幾句英文。
祟真英文有無好似其他如st francis,Kln..教高一個grade。我只知崇真家長講過,主流班係同國際班係用同一本書,但只是唔係用NET。

你和你的小朋友是否讀得好開心嗎?對學校各方面覺得OK嗎? 因有一位高年班家長講過,崇真讀上高年班P3就會好深,讀唔上要留班,是否屬實?
莎莎 寫道:
HI, catcatmom

我仔仔無JOIN功課輔導班,拔尖班等不能答您有關問題。
我所知的如下。

(2)校長話校方用左教會九百多萬元美化全校,甘學校係咪好靚?  == 好似無聽過喎
3)請你小朋友入讀之後,英&普通話進一步好多。
             == 肯定係,尤其普通話,進步好多。  校長話
                    2年後用普通話教數學添。

你小朋友有沒有參加星期6既"英語+油站",聽聞已沒有語文基金讚助,所以只能給與本校學生參加。
===有參加星期6既"英語+油站,好似有校外生。

catcatmom

我無上website看校長寫的簡介,凈係識上INTRANET
CHECK功課。  SORRY。

我仔讀P1,今年9月升P2。
英文方面,我覺得無普通話進步得咁多,始終係HK人MISS做主力教文法,READING方面才是西人老師。 但真係連小息都可以同外藉老師講幾句英文。==這活動叫LEARN WITH FUN。   如小朋友積極參加,每天都有同西人老師
會話的機會。
用的英文教科書係LONGMAN EXPRESS,
好似係算程度深的,但無教高一個grade,上學期用1A,
上學期用1B咁。主流班係同國際班係用同一本書的。

你和你的小朋友是否讀得好開心嗎?  == 開心,
我仔係坐唔定的,我覺得佢適合用崇真的教學方式。

對學校各方面覺得OK嗎? == 我覺得OK啦,但有時行政方面幾混亂,都幾激氣O架。
因有一位高年班家長講過,崇真讀上高年班P3就會好深,讀唔上要留班,是否屬實? ===呢方面唔清楚,我都想知,

莎莎

Many thanks for your quick reply.
sorry for so many questions!
可以上website check功課,真係太好了,即係亞仔抄手冊抄得5好,都可以睇番學校既website。實在太細心,甘就唔留野啦!多謝!

莎莎,
多謝你的回覆!逢星期五drama是否所有學生都要上?會學些什麼?

hi,跳跳虎

逢星期五drama是否所有學生都要上?
==drama不是逢星期五上的,剛好亞仔那班稨在星期五。
所有學生都要上?== 是。

會學些什麼?
== sorry,我唔知會學些什麼,亞仔無講,但聽簡介會介紹時,應係培養學生的表達力,團隊精神等。
不用考試的。

Is the tuition fee for internatinal class over $4000?

yes

airay 寫道:
Is the tuition fee for internatinal class over $4000?

Yes. 学校要我星期一或星期二 ( June 5/6 ) 交学费. 成$4,5xx. 真系好贵.

But when compared with other DSS, the difference is about $2,xxx. By paying this extra money, the school can provide the followings to my kid:

1. Learn English from native speakers for most of the subjects
2. Learn PTH from native speakers. Chinese lessons should be taught with PTH
3. Learn one more language ( should be French )

Hi Yolly,
My son is studying Int'l K2 at TTK now.  And I'm gonna to put him in Tsung Tsin Junior Section = Int'l class.  To me, I prefer studying at TTJS instead of DSS because:-
-  discipline for most TT students are good.
-  for J1 - J3, students must learn both French & Japanese.  And they will have to choose either one in J4.
-  according to principal, they are aiming at 60% main stream method and 40% int'l method.  i.e.  it is no problem for kids to switch to HK English Primary or Secondary School.
:

莎莎,
多謝回覆!原來drama唔係逢friday上。另外男生要帶黑皮帶,想問小童的黑皮帶在那裹有得賣?

跳跳虎

男生要帶黑皮帶 ==不是硬性規定。我
亞仔都無帶。

小童的黑皮帶在那裹有得賣?
==在學校附近的街市都有得賣。

您小朋友都預備讀tt??

莎莎,
咦?乜原來唔係硬性規定要帶皮帶 咁我都唔比阿仔帶,費時佢人有三急時除唔切

我打算比仔仔讀崇小,下星期一交學費及買校服。
‹ 上一主題|下一主題