用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 08-09小一新生
go

08-09小一新生

出左通告lu,小一買書要$874,比我心目中平好多,因為聽d同學仔講其他小學,都要過千,我仲打過去學校問,佢話都要預一千幾蚊,而家拆實八百幾,好平lu

即係星期六要帶:  $874(課本)+$320(書簿費)
仲要預埋校服+校車tim

家長 happy168:

根據學校以往做法,當天老師會派發兩間校服公司單張,家長比較價錢後自行到其中一間公司買校服,當天沒有校服買。

唉,又因天雨,取消家長會,好彩今朝刷完牙開電視睇新聞,先知停課,即刻打去學校問,真係要改期,改去星期一,星期一仲要請假去tim,咁你地帶唔帶小朋友呀?

原文章由 happy168 於 08-7-12 12:31 發表
我又係一早起身睇, 再打電話去 comfirm
我囝囝星期一開始要學野, 我唔想佢唔學, 但又覺得帶埋佢去好d, 我都唔知點好

I called to school this morning, and they said it is not necessary to bring the kid, but parent must go lor
Me too! I need to take a day off on Monday!!

我就一早行左上去囉, 以為唔駛返學, 但係家長日啫....點知都唔駛返.....早之打個電話去啦

之前開放日呀乜都無去過, 今次一定會帶埋個女去, 我會周圍行下(若可以), 等個女知道下個環境, 咁響屋企講多d, 等佢有個準備都好.

wanwanfubb ,
咁你咪白行一趟law,唉,去到學校又唔俾入,真慘,好似放榜o個日咁,d家長去到門口唔俾入,大家以後每朝起身都要習慣聽收音機or電視留意所有消息~

其實之前我阿仔都去過2次學校,大抽獎交表時,放榜都有去,大慨都對地下操場熟悉,因為當時都冇人理,周圍行都得,我自己就上過1/F,印象中1/F就o係5班一年級o係哂度,課室都好光猛,開哂大窗~聽日我都會帶埋阿仔去lu,佢最多請早上半日假,俾佢去聽下,同埋睇下分咩班,見下佢個班主任都好~

keke, 到時大家上黎報到分班情況!
等我認下你地d仔女樣先,睇下到時認唔認到你地!

阿仔係1A班,有個幼兒園同學在同一班~你地呢?

hi,朱朱仔
我都係1a班,你買左書未??

我阿女係1E班, 我買咗書搵埋校車 (待覆, $400), 同埋堂家姐一班.....一定要分開坐, 唔係掛住傾計, 唔駛上堂

我阿女好多同學仔都係A班喎(曾肇添)

[ 本文章最後由 wanwanfubb 於 08-7-14 14:16 編輯 ]

bb43,
你o個個係仔or女仔,我阿仔係7號,有冇影低個name list呀?我影低左,成班得11個女仔咋~

我買左書lu,校車都搵左,我而家去旺角教協買文具,同埋去做姓名貼紙呀~

校服,你地買邊間呀?

朱朱仔,
而家你去旺角, 咁當然係去買金綸買啦
我今日都想去買, 不過要返工, 都係等星期六先去買

原文章由 wanwanfubb 於 08-7-14 13:29 發表
朱朱仔,
而家你去旺角, 咁當然係去買金綸買啦
我今日都想去買, 不過要返工, 都係等星期六先去買

我囝囝係1C班, 我買咗書搵埋校車喇