用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 請問舊址係邊? 何時會搬回舊址?
go

請問舊址係邊? 何時會搬回舊址? [複製鏈接]

我囡囡現年3歲,想問吓到時聖雅各係邊區?
中學係咪仲係灣仔區???
請有心人指教指教,thx
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原校位置喺灣仔堅尼地道, 重建工程預計2012年完工

此校並無直系/聯系中學

原帖由 依花 於 09-9-29 23:57 發表
我囡囡現年3歲,想問吓到時聖雅各係邊區?
中學係咪仲係灣仔區???
請有心人指教指教,thx

舊址:灣仔堅尼地道110號
現址:銅鑼灣東院道3號
現在正進行重建工程,預計三年後2012完工

原帖由 Gerrerd 於 09-10-1 13:12 發表
舊址:灣仔堅尼地道110號
現址:銅鑼灣東院道3號
現在正進行重建工程,預計三年後2012完工

千熹校舍,重建在低3年,但最近經過還末動工末拆.鵬也沒有

醒目開學勳章

9月時聽講座時暫時都重係可如期完工....其實有可能呀, 我見NET14的丹循3年前拆舊樓後一直無乜動靜, 但舊年年下半開始有動靜, 區區半年多D的時間已經好有起色, 學校方面話9月可正式入學吧!!!

原帖由 ernestchow 於 09-10-3 23:32 發表

千熹校舍,重建在低3年,但最近經過還末動工末拆.鵬也沒有

原帖由 臻媽 於 10-1-26 00:35 發表
9月時聽講座時暫時都重係可如期完工....其實有可能呀, 我見NET14的丹循3年前拆舊樓後一直無乜動靜, 但舊年年下半開始有動靜, 區區半年多D的時間已經好有起色, 學校方面話9月可正式入學吧!!!

...

校長冇話100%可以,心理上預唔得好過得,唔會失望

米得個"等"字囉!! 等下啦. . .
樹欲靜而風不息!  子欲養兒親不在﹗
父母不親誰是親,不重父母重何人!
你若重他十六兩,後代兒孫還一斤!
千兩黃金萬兩銀,有錢難買父娘身!
在堂父母百年稀,生時不孝死後悲!
一切為了孩子,為了孩子一切!

醒目開學勳章

9月時去聽佢地嘅小一簡介會, 校長話會响2013, 即係11-12小一生三年級果陣搬回原址。

今年9月開學反銅鑼灣東院道3號!!!  I was hoping there is a new school for P. 1  my son in Sept.

醒目開學勳章

原帖由 TinHay 於 11-6-16 16:48 發表
今年9月開學反銅鑼灣東院道3號!!!  I was hoping there is a new school for P. 1  my son in Sept.

佢唔係今年9月搬, 係預期2013年9月喎!
你有無去過原址地盤睇過, 唔止未動工起, 仲用工字鐵撑梗果斜坡, 啲工字鐵係打斜咁橫跨插住個地盤, 根本無起樓嘅意圖, 係咪因為旁邊果座「豪宅」居民反對嗰單case仲攪緊要hold住呀?:;pppp:

嘩, 重有排等喎, 以為好快有新校舍用tim.

聽聞東院道校舍好細同幾舊, 活動範圍夠唔夠? 附近又近馬路, 車來車往, 空氣唔多好, 小朋友出入會唔會危險架??

大家 Add ” Skhsjps Behind The Scene” or [email=“[email protected]]“[email protected][/email]”,到我 FB 下載 D 猛料啦!

如果學校設計有問題,比人申請司法覆核,可能起到一半比法庭出禁制命令要停工,那就大件事啦,都唔知幾時可以起好間學校。
又如果新校開左學,比人申請司法覆核,空中花園唔可以當做學校操場,那只有兩條路。
(1) 殺校
(2) 學校停課一年,拆左空中花園上面兩層做學校露天場地。
http://dl.dropbox.com/u/30247590/%E5%8D%83%E7%A6%A7%E5%B9%B4%E6%96%87%E5%AD%97%E7%8D%84.pdf
http://dl.dropbox.com/u/30247590/An%20ugly%20Y2K%20School%20Design.pdf
http://dl.dropbox.com/u/30247590/A%20funny%20Y2K%20school%20in%20HK.pdf

原帖由 sjpsrcg 於 11-8-26 18:13 發表
大家 Add 我 ” Skhsjps Behind The Scene” or [email protected]]“[email protected]”,到我 FB 下載 D 猛料啦!

If this is ture...then what school did I pick for my son....I don't know whether I made the "correct" decision now.

原帖由 sjpsrcg 於 11-8-27 13:18 發表
如果學校設計有問題,比人申請司法覆核,可能起到一半比法庭出禁制命令要停工,那就大件事啦,都唔知幾時可以起好間學校。
又如果新校開左學,比人申請司法覆核,空中花園唔可以當做學校操場,那只有兩條路。
(1) 殺校
(2)  ...

原帖由 Anpanmama 於 11-6-17 12:58 發表

佢唔係今年9月搬, 係預期2013年9月喎!mouth:" />
你有無去過原址地盤睇過, 唔止未動工起, 仲用工字鐵撑梗果斜坡, 啲工字鐵係打斜咁橫跨插住個地盤, 根本無起樓嘅意圖, 係咪因為旁邊果座「豪宅」居民反對嗰單case仲攪 ...

應該有個"豪宅"居民喺哩版度"講野",你覺唔覺??

醒目開學勳章

原帖由 ry 於 11-9-6 07:17 發表

應該有個"豪宅"居民喺哩版度"講野",你覺唔覺??

唔知佢企圖, 但好有長毛feel!!!

我覺得係好唔人道嘅

財務委員會 工務小組委員會 現場錄音 時間 00:07:56
立法會劉秀成議員說:『我就好唔滿意呢個設計,因為真正的學校要
用地,30個班房至少6,000米,而家你3,700米,重加埋
噤多嘢,呢個Typical的屏風樓,咁你點樣會做得到呢?我真
係唔明,喺灣仔區議會係同意嘅,我無可能覺得係合理,你諗下D學
生呀,點樣行上去平台個度呢,要行三層樓,三層樓之後再行七層樓
,我覺得係好唔人道嘅,你比D學生噤樣,點解搵唔到一個地方比呢
間學校重建呢,真係無可能……。』
點擊收聽:
http://dl.dropbox.com/u/30247590/090107%20LegCo%20PWSC%282008-09%2959%20Meeting%20%28audiotape%29.wav

我個仔有一些同學,聽完校長的講座後都決定揀這間學校.重要係跨區.

醒目開學勳章

原帖由 brabra 於 11-9-28 23:32 發表
我個仔有一些同學,聽完後都決定揀這間學校.重要係跨區.

張校長的講座又係好吸引嘅!

‹ 上一主題|下一主題