用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 派成績表時比份考試卷家長睇一睇?
go

派成績表時比份考試卷家長睇一睇? [複製鏈接]

請問以往學校會唔會係家長日派成績表時比份考試卷家長睇一睇? 謝謝.
   0    0    0    0

學校考試卷只會派給學生睇,你若想知道錯些什麼,只有二個方法:l問自己仔女錯些什麼.2去教務處登記查卷。派成績表時只會話你知各科成績、平均分、操行、班名次、級名次、在校上課的情況..等

謝謝你. 請問登記左之後通常會幾時有得睇?  唔知多唔多人查卷呢? 其實又擔心老師會覺得我好麻煩, 不過真係好想知個小朋友邊部份失分.

原帖由 ping12344 於 10-1-15 14:21 發表
學校考試卷只會派給學生睇,你若想知道錯些什麼,只有二個方法:l問自己仔女錯些什麼.2去教務處登記查卷。派成績表時只會話你知各科成績、平均分、操行、班名次、級名次、在校上課的情況..等 ...

sorry!我沒查過所以沒辦法答到你,你可以直接和老師溝通,農圃的老師都還ok的,只要你提問都會好清楚話你知。

請問兩位家長暫時滿唔滿意老師既表現呢????我都仲考慮緊自行報唔報農小.

我大女都5年級, 我接觸過既老師, 佢地係ok架喎, 至少係關心同緊張d學生~  當然~ 唔ok既都有, 但比例上, 好多過唔好架~~

原帖由 Siuchoi 於 10-1-26 17:23 發表
我大女都5年級, 我接觸過既老師, 佢地係ok架喎, 至少係關心同緊張d學生~  當然~ 唔ok既都有, 但比例上, 好多過唔好架~~

多謝你既資料 . 老師質素真係好重要. 好既老師令到學生對學習有投入感, 對學校有歸屬感. 幸好你話農圃好老師多過唔好既老師. 我對農圃又加強左信心. 不過會唔會好既老師都去哂精英班呢? 官校最鐘意分精英班投放資源. 所以我麻麻地鐘意官校. 小朋友一入唔到精英班會唔會好似被遺棄一樣???唔叻或頑皮的小朋友都會被編在一起, 呢個係我另一擔心 .

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 10-2-10 05:40 PM 發表

多謝你既資料 . 老師質素真係好重要. 好既老師令到學生對學習有投入感, 對學校有歸屬感. 幸好你話農圃好老師多過唔好既老師. 我對農圃又加強左信心. 不過會唔會好既老師都去哂精英班呢? 官校最鐘意分精英班 ...

咁講真好多學校都有分精英同普通班,農圃道已算係遲分班(4年級先開始依成績分班),我以前讀個時3年級已分班,同區嘅獻主會未開始讀小一就已經要參加分班試添。

農圃道嘅老師多數都幾好架,不過當然亦有唔好嘅啦,慶幸我個仔依幾年嘅班主任都唔錯(唔計做做吓走左去個D)。

原帖由 召藥師 於 10-2-13 00:30 發表

咁講真好多學校都有分精英同普通班,農圃道已算係遲分班(4年級先開始依成績分班),我以前讀個時3年級已分班,同區嘅獻主會未開始讀小一就已經要參加分班試添。

農圃道嘅老師多數都幾好架,不過當然亦有唔好嘅啦,慶幸我個仔 ...

召藥司,

4年班先分其實係好事, 唔好一開始就要比人label係唔係精英. 因為有d小朋友真係比較遲開"曉", 細仔細女又會蝕底d. 到4年級大家能力都差唔多時, 呢個時候先分會比較公平.講返d老師, 我之前聽你講你大仔小一時個班主任好似唔係幾好,我真係好驚好冇信心. 你囝囝今年係小二定小三呢???係咪呢兩年換左個好班主任呀???遇唔遇著個好老師都好講彩數. 唉!今年到我煩啦. 到底自行揀唔揀農小我都仲心大心細 .

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 10-2-17 03:43 PM 發表

召藥司,

4年班先分其實係好事, 唔好一開始就要比人label係唔係精英. 因為有d小朋友真係比較遲開"曉", 細仔細女又會蝕底d. 到4年級大家能力都差唔多時, 呢個時候先分會比較公平.講返d老師, 我之前聽你講你大仔小一 ...

我仔小三喇! 小一同小二都有轉班主,不過慶幸補上嘅老師都係好老師,盡責又有耐性,只係去年遇到個別其他科老師麻麻地。

或者妳到9月再留意吓今年依批小班教學小一生返學返成點再考慮都未遲。

原帖由 召藥師 於 10-2-22 18:15 發表

我仔小三喇! 小一同小二都有轉班主,不過慶幸補上嘅老師都係好老師,盡責又有耐性,只係去年遇到個別其他科老師麻麻地。

或者妳到9月再留意吓今年依批小班教學小一生返學返成點再考慮都未遲。 ...

終於遇到個好老師好過冇呀. 班主任真係特別重要.
其實而家農小係咪巳經小班呢??我聽有家長話25人一班.甘自行機會又細左. 其他學校就更加唔駛諗

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 10-3-2 11:37 AM 發表

終於遇到個好老師好過冇呀. 班主任真係特別重要.
其實而家農小係咪巳經小班呢??我聽有家長話25人一班.甘自行機會又細左. 其他學校就更加唔駛諗 ...

我只知黎緊9月個届一定係行小班,學位的確係少左,但父母係舊生仍有好高機會入到,只係大抽獎時就難抽d。

原帖由 召藥師 於 10-3-11 00:58 發表

我只知黎緊9月個届一定係行小班,學位的確係少左,但父母係舊生仍有好高機會入到,只係大抽獎時就難抽d。

為左保險,我而家決定自行揀農小, 話哂農小都係34區5大, 差極點都有個譜掛. 其他34區質數好的學校都攪小班, 我相信會更加難抽. 到時兩頭唔到岸會好慘. 兩個女再o係出面考私校. 考到的話先最後決定.

超級版主

原帖由 BOBO6 於 10-6-11 02:42 PM 發表
請問有幾多個位ROUND1,&大抽獎,THANKS
34NET TOP5排行次序應該係點,謝謝

行小班後每班約25人(最多應該都只有27人),每級有4班,自行分配大約收一半學生。

34區頭5位熱門學校應該係協恩、福馬、陳瑞棋、聖羅撒及農小,至於排名我就唔清楚喇,不過協恩應該係排第一。
‹ 上一主題|下一主題