用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 農小好嗎
go

農小好嗎 [複製鏈接]

hi 藥師
小兒今年入讀小一, 現在農小還好嗎? 看網頁多了許多活動,今年小六派位好嗎?
geox
   0    0    0    0

hi, geox,
想請問你仔仔是怎樣入農小的?
我自己是舊生, 不知現在行小班教學是否20分也很難入呢?

媽咪是舊生,校長說今年入讀情況好爆滿吓。期望農小能繼續進步展現昔日的光彩。

係呢, 真的好想知道今年小六派位好嗎?

有冇人可以提供

我也是舊生, 其實都好驚到時入唔到, 想問下, 今年入讀情況好爆滿吓, 那是否都可以全部入讀. 感謝!!

每次進入這裏就有好多人想知今年學校升中派位好不好?去年我也一樣像大家一樣想知道.我也向學校反應為什麼不把資料公佈.讓家長心裏有個譜.主任說官立學校不可以緊做.於是今年我就一直想把知道的告訴大家.但只限A班的派位(因小女是A班)派入英中21/37...有協恩.伊中.華英.銀禧.迦密.丘佐榮.開平...今年的派位中規中矩吧.

回覆 1# ping12344 的文章

B班都有20幾人派去英中,好像多過A班,大多數都是第一自願.如果你想知來年派位結果,我覺得在放榜曰你跟其他派位家長入內,小六生在課室下來找家長時,你實打聽到,今年因為派得好,所以好多家長同學生都不須急往找學校,反而在操場聊天,所以嗰日你入去一定會略知一二,希望幫到你.

嘩!!!真的十分多謝A B班家長提供, 但有無人知C D班派得如何, 如果, 知道, 那便真的真的最好. 感謝提供!!!

原帖由 Evahonam 於 10-8-26 20:23 發表
B班都有20幾人派去英中,好像多過A班,大多數都是第一自願.如果你想知來年派位結果,我覺得在放榜曰你跟其他派位家長入內,小六生在課室下來找家長時,你實打聽到,今年因為派得好,所以好多家長同學生都不須急往找學校,反 ...

原帖由 ping12344 於 10-7-30 11:55 發表
每次進入這裏就有好多人想知今年學校升中派位好不好?去年我也一樣像大家一樣想知道.我也向學校反應為什麼不把資料公佈.讓家長心裏有個譜.主任說官立學校不可以緊做.於是今年我就一直想把知道的告訴大家.但只限A班的派 ...

奇怪,乜唔可以俾人知小六生派成點?
如果要講明係邊個學生派邊間,照我所知係唔可以講,但整體派成點,點會唔講得?
睇下下面呢D官立小學,人地都有講D學生派去邊間,甚至連有幾多%既學生獲派第一志願都有寫。
馬頭涌官立小學http://www.mtcgps.edu.hk/pdf_file/secondaryschool_list.pdf

觀塘官立小學
http://www.ktgps.edu.hk/

黃大仙官立小學
http://www.wtsgps.edu.hk/school_intro/upgrade.asp

有唔明,問下D主任啦。問左都仲唔明,睇下其他官校既資料,之後再問下自己小朋友讀個間既主任、副校、校長。事先自己都要落下功夫,話晒對自己小朋友既將來有影響,唔好人講乜就信晒,否則好輸蝕。

原帖由 Evahonam 於 10-8-26 20:23 發表
B班都有20幾人派去英中,好像多過A班,大多數都是第一自願.如果你想知來年派位結果,我覺得在放榜曰你跟其他派位家長入內,小六生在課室下來找家長時,你實打聽到,今年因為派得好,所以好多家長同學生都不須急往找學校,反 ...

睇到呢段message.....我心安樂左d, 我大女衣家就係B班, 希望佢派得好d啦.....

我真係好驚 & 好担心.....

原帖由 Siuchoi 於 10-11-3 15:11 發表

睇到呢段message.....我心安樂左d, 我大女衣家就係B班, 希望佢派得好d啦.....

我真係好驚 & 好担心.....

問下d主任,睇下其他學校既資料會好d。我聽過一d資料,分享一下。

升中派位,好講校內成績、隨機編號同選校次序,不過,一間學校有幾多band1位,只有學校d主任、副校、校長至知。

一個小六學生,攞唔攞到band1位,仲要睇佢d師兄師姐之前考試考得好唔好。唔係校內試,係公開既考試。我都係無幾耐之前,至知點解有d學校咁重視中學個分班試,因為會影響band1位。

上屆考分班試考得好,咁呢屆既學生就有福;今屆既學生有幾多福,就要睇之前d師兄師姐考得好唔好。即係上屆派位同今屆派位,不可一概而論。多d問下主任、副校、校長會好d。

我都被呢d野煩到乜,不過由其他學校知多左野,到時就唔會咁亂咁緊張。

my daughter is P1 student in FRGS.  so far, i personally like this school a lot for all the works & support.  for a school which is free, there is not so much complaint one can have. also, you can really feel the heart of the school with the students-centric consideration for most of the things.

我個仔同左五年,都OK,見佢都鍾意呢間學校
‹ 上一主題|下一主題