用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升中放榜結果 [複製鏈接]

朋友話今年升中放榜有很好的成績, 學生家長感到很滿意,很多人士派安柱. 林護等. 還有些自己考到皇仁,英華女校,九龍華仁,女拔,培英等. 勁呀!
   1    0    0    0

可否告知詳程

學校巳經將升中派位資料放左嚮校網上,過去望下啦!

Announced below:

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/notice.htm

今年, 成績比往年更好, 希望越來越好, 年年學校/家長/學生都皆大歡喜.

我都想借個位讚下校長, 由她領導之下短短2年, 明顯有進步, 就好似琴日, OPEN DAY 我參與左3年, 今年, 感覺更認真更專業更有質數.

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/notice.htm 

我發現馬基公佈的升中數據只有不夠46% (73/159) 屬於band 1, 與他們所說的大有出入. 他們是正宗好大喜功...

可風中學(嗇色園主辦)        11
荃灣公立何傳耀紀念中學        3
中華傳道會安柱中學        7
聖公會林護中學        1
佛教善德英文中學        3
天主教母佑會蕭明中學        1
保祿六世書院        3
順德聯誼會李兆基中學        3
寶安商會王少清中學        10
保良局八三年總理中學        2
拔萃女書院        1
皇仁書院        1
聖保羅男女中學        1
聖保祿學校        2
英華女學校        1
華仁書院(九龍)        2
英華書院        2
聖士提反書院        5
德望學校        1
寶血會上智英文書院        1
沙田培英中學         6
沙田蘇浙公學        1
聖公會林裘謀中學        1
香港管理專業協會李國寶中學        1
匯基書院(東九龍)        2
保良局胡忠中學        1

學校至少肯列哂數據俾你質疑,又幾好大喜功吖?

他們自己說有70% band 1, 但原本只有46%, 他們校長又說自己 TSA 是全港 top 10. 不是好大喜功嗎 ?

可以唔同意他們的計算方法及Band 1學校的歸類,但仍看不出何以好大喜功。

他們說自己是全港TSA top 10, 但派位成績根本做不到, 厚顏把派位的 band2 說成 band1, 強硬說自己有70%學生獲派band1, 我真是看不過眼 lor.

好大喜功

釋義好:愛好,喜歡;功:功績,成就。 指不管條件是否許可,一心想做大事立大功。 多用以形容浮誇的作風。

原帖由 pakmanman 於 11-7-13 00:01 發表
他們自己說有70% band 1, 但原本只有46%, 他們校長又說自己 TSA 是全港 top 10. 不是好大喜功嗎 ?

我認為你與學校 對band 1校有不同見解
例如我認為以下都是band 1中
東華三院陳兆民中學 和 賽馬會體藝中學

不果每間小學所例升band 1數字的可信性,
要靠家長自己理智的分析, 否則容易被誤導.

原帖由 kswiss 於 11-6-7 18:33 發表
所以學校所 quote 的數字的可信性, 真要靠家長自己理智的分析, 否則容易被誤導. 我都唔明, 這些地區學校總喜歡把區外的直資中學全算入 band1, 可知這些其實係 band 2, 更不是家長喜歡的學校. 以我個人認為, 佢諗住自 ...

原帖由 kswiss 於 11-6-7 18:39 發表
還有, 最有興趣睇呢d數字同最受影響既係揀小一既家長, 上咗小學既就未必對人地學校既派位數字咁有興趣. 學校諗住呢班家長唔係咁知中學既情況囉!

還有, 成日都話幾多 percentage 派首3志願, 都係費話. 大家都知, 入 ...

原帖由 kinheimom 於 11-6-7 21:47 發表
我就2睇囉,因為我覺得學校領導在簡介會講得太"行",有些家長未必上BK去verify, 就會令到人misleading ~

看他派位比率,因為160個人,所以band 1 百分比會被拉高,這個都5所謂,各有各做,但如果將一些數據演繹成 ~ 全港T ...

回復 10# pakmanman 的帖子

好奇問 pakmanman一聲?? 你是否馬基的家長????
又或者係其它學校的家長或教職員。

我不是從事教育行業
更慶幸不是他們家長
只不過看不過眼他們
強如喇沙 軒官 都不會自誇top 10

原帖由 pakmanman 於 11-7-14 21:58 發表
我不是從事教育行業
更慶幸不是他們家長
只不過看不過眼他們

甘你又係邊間小學的家長呢???

原帖由 pakmanman 於 11-7-14 21:58 發表
我不是從事教育行業
更慶幸不是他們家長
只不過看不過眼他們

嘩..依位家長都...
其實學校只係公佈數據..
所有學生升讀什麼中學都一一展示出來..有BAND123
都好客觀..你有什麼疑問你咪提出數據..
好似有D係BAND1的中中..你都無計算在內啦..其實個D學校都是BAND1..所以佢話70%BAND1..OK呀..無問題..
主要是你自己點諗..正所謂主觀的心客觀的事..你可以覺得學校好大喜功..我可以覺得學校積極進取.透明度高..你自己打依D野出來..只是反映你自己的心態..唔通你無把陳兆民和體藝計算在內..我就話你存心抹黑嗎?

pakmanman..你點知馬基是TOP10..
我都唔知..你點知..??很好奇...什麼場合..是誰講呀?
你又唔係馬基家長..你的消息怎來的呀???

不如你把你認為是70% band1 數據排列出來, 等我們一起客觀地分析吧.

159x0.7=111.3

我怎計都沒有啦!

原帖由 sunbee 於 11-7-14 23:33 發表

嘩..依位家長都...
其實學校只係公佈數據..
所有學生升讀什麼中學都一一展示出來..有BAND123
都好客觀..你有什麼疑問你咪提出數據..
好似有D係BAND1的中中..你都無計算在內啦..其實個D學校都是BAND1..所以佢話70%B ...

回復 1# pakmanman 的帖子

我很開心我的小女在馬基讀書,她在校內得到多元化的發展,每天她都帶著笑臉上學,且她的自信心亦日漸增強,實在很多謝馬基對小女的培育,

馬基的升中派位結果,作為地區小學,已算不錯,校方亦已公報所有升中的數字,表現得十分透明,

憑這位外校家長(pakmanman)在此發表的言論,敢問貴子女現時在那間小學就讀,貴校對升中派位結果的處理是否同樣的公開和透明,

可否公開貴子女學校的名稱,好讓大家可以討論一下,否則單憑你的一番說話,有欠公平,

這句話是什麼意思? 請尊重別人.

我不是從事教育行業
更慶幸不是他們家長
只不過看不過眼他們
‹ 上一主題|下一主題