用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖三一小學外表好一般,面積也好小。唔知學校優缺點如何 ...
go

聖三一小學外表好一般,面積也好小。唔知學校優缺點如何 [複製鏈接]

有經驗家長俾點意見我,優缺點如何?多謝!
   3    0    0    0

回覆:hkbbtree 的帖子

老師好有愛心,課程唔算深(英數,有英文常識,phonics. ) 會俾機會每一個學生發揮,我好慶幸俾我小朋友讀咗一間佢讀得好開心同投入的小學。(我個仔今年小一)

I like this school too! Hope there will be a school bus line to North District or Taipo in 2013/14 ...

回復 money3298 的帖子

多謝!聽聞現在沒有校巴?

回復 hkbbtree 的帖子

我個仔仔日日都坐校巴回家。呢位朋友, 你邊度聽聞回來呀!!
外表一般,面積細,課程淺,學費貴,那你還考慮什麼?

回復 ParcoBabyBaby 的帖子

我睇過老師好好,亦好關心小朋友,但課程點就真唔知。。你家小朋友讀聖三一?

回覆:聖三一小學外表好一般,面積也好小。唔知學校優缺點如何

回復 joanthony 的帖子

係唔真?

不過有時睇家長點想,有的人希望小朋友學的輕鬆的,你唔好太心急,好似高班課程會深點。

hkbbtree 發表於 13-1-18 23:20

多謝!聽聞現在沒有校巴?

我小朋友冇坐校巴呀, 不過應該唔好冇校車GA WOR......

聽聞三年班會開始深. 不過, 溫馨提示: 如家長係想小一就開始谷小朋友嘅, 呢間學校唔啱你地了..... 我嘅理念係: 先要讓小朋友喜歡返學, 所以我選呢間學校~

恩盈    發表於 13-1-23 09:26

校巴當然有啦,一日有二班。三點半放學有一班,如果參加功課班或興趣班遲放學,五點半有第二班。

至於英文是否太淺,各人睇法不一樣。不過可能有啲小朋友好叻,我個女是普通的小朋友,所以不覺得淺囉!

LLY1103 發表於 13-1-21 14:04
校巴當然有啦,一日有二班。三點半放學有一班,如果參加功課班或興趣班遲放學,五點半有第二班。 ...

請問校巴第二班路線與第一班是否相同?

真係個有心媽咪,相信每個家長都最瞭解自己仔!都係為自己仔好嘅!

非常贊同哇

想問下如果插小四難嗎?
我仔仔讀緊名校好辛苦,成績每況愈下..........
這間好嗎?

年年儀儀 發表於 13-1-29 17:17
想問下如果插小四難嗎?
我仔仔讀緊名校好辛苦,成績每況愈下..........
這間好嗎? ...

好唔好真係見人見智, 不過你小朋友讀開名校, 底子同操行應該有番咁上下, 都應該算好. 如果唔係我想你都係再睇下有無其他選擇. 總之所謂愛心包容, 只不過係掩飾學校閉門造車, 如果你小朋友係成績好操行好, 就算上堂被老師'擲'名, 都會有其他老師幫你小朋友去同'擲'名'老師講數而唔洗'擲'唔洗罰; 又或者就算你小朋友唔係成績好操行好, 只要你夠膽幫你小朋友出面, 明明做錯事要處分都好, 學校都會比番幾分薄面你而無事, 如果唔夠膽, 咁你小朋友只會比老師玩針對, 所以如果你小朋友係呢兩類小朋友而受惠, 咁呢間學校咪都算好.

‹ 上一主題|下一主題