用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 請問25分灣仔聖雅各好嗎?
go

請問25分灣仔聖雅各好嗎? [複製鏈接]

請問25分灣仔聖雅各好嗎?
   16    0    0    0

回覆:null

好, 新校舍, 學校ok,  選得過

eaubobo  agree!  發表於 14-9-19 00:10

回覆:請問25分灣仔聖雅各好嗎

25分收梗

回覆:請問25分灣仔聖雅各好嗎?

25分無煩惱

回覆:請問25分灣仔聖雅各好嗎?

校舍真係好靚,唔使錢,抵到爛

bobo101^*^  yes  發表於 14-9-19 09:10

其實20分,有幾成機會呢?博唔博得過?

lauwingtai 發表於 14-9-19 08:22
其實20分,有幾成機會呢?博唔博得過?
12網得聖雅各一間基督教學校, 佢仲連天主教徒都照當有宗教分, 加上有新校舍, 又吸引多D人, 所以有20分嚟申請既人數自然多好多.

得20分去抽, 機會唔係太高....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

creamy312 發表於 14-9-18 23:15
請問25分灣仔聖雅各好嗎?
是教友嗎+校友嗎? 因為很多家長計錯分, 只是善意提醒。

灣仔區咁多名校, 手持20分我會去博, 試下運氣

basketboy  認同  發表於 14-9-26 17:34

bobo101^*^ 發表於 14-9-19 09:11
灣仔區咁多名校, 手持20分我會去博, 試下運氣

唔好以為灣仔多名校係手入到其中一間灣仔二線學校升中就好好, 係呢類學校其實升中可能好徬惶.

升中時, B1學生可以揀既同區學校而一定有10個位以上, 只得呢3間:
皇仁
真光
聖公會鄧肇堅

你可能會問, 咁華仁, St Paul個D呢?
係, 佢地有俾位你, 但通常都係10個或以下

上年各灣仔B1中學俾灣仔學生抽既學位如下:
皇仁: 51+17 (17個係只俾2間軒小抽, 無乜可能有剩)
真光: 50+21 (21個係只俾真光小學抽, 無乜可能有剩)
聖公會鄧肇堅: 66

瑪利曼: 9+79 (79個係只俾直屬小學抽, 抽唔晒先會俾出嚟, 但係你覺得有機會抽唔晒咩?)
嘉諾撒聖方濟各: 11+71 (71個係只俾直屬小學抽, 抽唔晒先會俾出嚟, 但係你覺得有機會抽唔晒咩?)
聖保祿中學: 12+99 (99個係只俾直屬小學抽, 抽唔晒先會俾出嚟, 但係你覺得有機會抽唔晒咩?)
華仁: 9+79 (79個係只俾直屬小學抽, 抽唔晒先會俾出嚟, 但係你覺得有機會抽唔晒咩?)

咁聖若瑟呢同高主教呢? 呢2間學校中學係中西區, 升中大抽獎每間只有3個位留俾灣仔非直屬小學學生

咁你話如果入咗間無聯繫或者直屬中學既小學, 升中會唔會好易入到好學校?

jaycee_mami  真光仲要係女校, 男仔無得揀   發表於 14-9-27 09:34
poodlema    發表於 14-9-24 15:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-19 09:34
唔好以為灣仔多名校係手入到其中一間灣仔二線學校升中就好好, 係呢類學校其實升中可能好徬惶.

升中時, B1 ...
解釋得非常好!!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-9-19+17:39+

原帖由 hkpapa852 於 14-09-19 發表
好勁

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-9-19+17:39+

咁st Clare同聖心呢?thanks

回覆 lovebb2 的帖子

呢2間係11網喎, 你想問D乜?

引用:回覆+lovebb2+的帖子 呢2間係11網喎

原帖由 hkpapa852 於 14-09-26 發表

回覆 lovebb2 的帖子
啊!想了解這两間學校(st clare中學 同 聖心中學)的收生。 thanks

唔好意思,請問「皇仁: 51+17 、
真光: 50+21 etc」嘅A+B即係乜?

tam_bb 發表於 14-9-26 17:12

皇仁: 51+17

A+B

A: 俾同校網所有小學學生抽的中一學位
B: 只留俾聯繫/直屬小學學生抽的中一學位

即係話, 聯繫/直屬小學既學生係可以抽2次

如軒小B1學生可先爭QC聯繫個17個位, 唔得仲有一次機會同其他同區學生爭餘下51個位

lovebb2 發表於 14-9-26 17:08
啊!想了解這两間學校(st clare中學 同 聖心中學)的收生。 thanks
你可以去睇下我另一個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2909448

聖嘉勒啱啱今年唔知係咪因為小學學生少, 中學直屬位俾得30個, 連50%都唔夠

tam_bb 發表於 14-9-26 17:12
如果你想升番上真光, 除咗21個聯繫位, 真光好似會用埋自行個40個位先收小學既學生, 所以真小上番真光機會係非常高. 同區華仁書院都係咁做 (自行位先留俾直屬小學學生, 當然佢地自行要揀華仁先得啦)

睇宏觀數字又唔係好夠,咁有無人知聖雅各每年約有幾人入qc
‹ 上一主題|下一主題