用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各英文小學
go

聖方濟各英文小學 [複製鏈接]

聖方濟各英文小學

請問有無小朋友讀St.Francis,請家長比意見.佢有無中學,
小學難唔難入   

Re: 聖方濟各英文小學

課程會較一般小學深,注重參加課外活動,雖然沒有中學,但派位很好,全港評估測驗成績遠高於標準。

學校程度不錯﹐但AGAIN﹐ 無學校是完美的。我聽過的家長COMPLAIN 就是學校把分數高的孩子讚的太勁﹐以至他們不太勇於面對困難和做改正。

對於這樣評價﹐我自己有兩面看﹐如果在這學校都讀得不錯的話﹐就真的算是不錯﹐多讚讚孩子﹐都情有可原。不過﹐太早讓孩子知道自己已經不錯﹐真的對他們的長遠發展沒大好處。

我有個朋友﹐一直LOOK UP TO 他爸爸﹐就算他在同年的小朋友中很出色﹐他還一直以為自己很笨﹐比不上爸爸。到後來﹐他大學畢業後﹐發現原來自己已經超越了父親﹐都有一陣子不適應﹐說目標沒了有點迷惘﹐又說沒安全感(想起來他也幾差勁的。。哈哈﹗)大學畢業的人都如此﹐在小學的孩子應該也差不多。。

讓孩子學會超越自己﹐也不是跟其他人比﹐可能是這學校﹐又或是某幾個老師﹐要加強的一項。

mandy / Vernique
Thank you very much!   

佢地的數同常識係用英文定中文架?
同有無地理同 Science 讀架?

Hi baba_mama ,

Mathematices = Both Chinese and English

ICHUN,

乜野為 Both Chinese and English 呀?唔明  

意思是 中數+英數。

仲有無人可以講多d這間學校d野來聽聽呀?因我都想了解多些!thanks!
------Pochacco2001(Ming)------

在九龍區(包括津校)學校,有80%BAND ONE 只得兩間學
校 : 宣道和聖方濟。如要在香港升中,選間有成績較為安全,況且此兩間都有很多課外活動,我相信不會死讀書。

得兩間甘少?甘 St. Mary's, Maryknoll 個 D 呢?

都係唔係好明,甘究竟佢地的數學書係中文定係英文呢?

Maryknoll St Mary ? 可能得50% 左右, 因為有些是大抽獎入到的, 所以未必有80%
該用戶已被刪除

Hi Bob&Wendy,
Sorry! 8卦下! 你讀邊間小學? 點解兩個妹妹唔係跟你讀同一間學校既?

[quote]Bob&Wendy 寫道:
我2個妹妹想當年都响呢度讀,果種辛苦及壓力至今未忘   
[quote]  
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

baba_mama 寫道:
都係唔係好明,甘究竟佢地的數學書係中文定係英文呢?

用的書本是: 廿一世紀現代數學 及 Longman Primary Mathematics Workbook
所以咪有中有英law,明白未?!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

小一小二會以中數為主(考試都係中數),但會加小小英數workbook(跟中數教的主題一樣的),目的係希望小朋友對英數的題目/用字有小小印象,在小三會轉全英數時會無易上手.

baba_mama 寫道:
ICHUN,

乜野為 Both Chinese and English 呀?唔明  

Bob&Wendy 寫道:
夾硬比人地讀早讀深1年,成績當然好D, 我個人完全唔認同呢個做法.我2個妹妹想當年都响呢度讀,果種辛苦及壓力至今未忘   

咁我又唔排除有D人會 enjoy既!!!

SFA一定不是夾硬讀深一年. 現在的SFA簡直係一間HAPPY SHOOL. 學校教得其法也.   
每位小朋友都係考入去讀書的, 要筆試和面試, 學校好難會選錯學生. 若小朋友夠料, 簡直是如魚得水啊!    夠料不是看你識串幾多字, 係理解和推理能力好! 好多人以為考SFA小一入學試要識寫識串好多字係捉錯用神啊. SFA 的選拔方法係看小朋友實力, 絕不是那種傾談三分鍾, 選父母多過選小孩的學校.  
如果香港只得一種程度的學校, 我覺得很恐怖. 除了SFA, 有不少學校英文都係用高一級的教科書. 有些更不用香港版的書. 香港的英文教科書就算高一級都係得啖笑矣.   

該用戶已被刪除

本人很同意, 小兒的幼稚園只有二人考到SFA, 兩個都不是成績最好的, 但都是你留意才發覺他們較同齡小朋友SMART, 他們不只重死讀書, 有他們的一套, 例如, 每年的三次考試都在長假期前, 小朋友及家長均可在試後輕鬆一番, 每月均有測驗, 每星期有DICTATION, 但不計入成績表只當溫書沒有壓力....小朋友都活潑聰明, 但校舍卻真的殘舊一點

最初兩個月真係覺得好多同好深,但第一次考試之後到依家,d 功課真係唔多,你話佢比人深咩,小朋友又話好易 bor     so far 個個老師都好好,校長更加無得頂,好親民,經常同我地開會傾計   
‹ 上一主題|下一主題