用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

沒有朋友不一定是自閉,自閉亦不一定沒有朋友。

(題外話:最近DSM-V發表初稿,建議取消Asperger並將之納入自閉症之列,但竟然引起一些被評/自評為Asperger的人士不滿...其實個人覺得這改動只是反映現實...

而且Asperger一詞的流行只會令一些別有用心的人利用家長的擔心方便他們推銷自已的服務-大家只要在google搬搜尋按入Asperger某本地私人學校的資料立即出現...是否每一個社交能力稍弱的小朋友都是Asperger及要接受特別訓練-當然不是!!!)

或許現階段除尋找second opinion外,可安排小朋友多參與有系統的社交活動,不一定是打正旗號的EQ班,最重要是孩子們有在旁人協助下互動的機會。

請check PM。

原帖由 qqmeow 於 10-3-10 23:23 發表
Hello Dr. T,

My boy is 3 years and 3 months  old and he studies K1 class right now. His class teacher told me that he is a bit strange in the class. He seldom plays with his classmate and eye contact ...

抱歉單憑文字描述不敢為你作此重大決定... :(

原帖由 Yanmommy 於 10-3-12 14:17 發表
」小兒3歲半,有車巠度Autism features.
Speech delay 1 year.會與人玩,但語言弱,只可說到兩個元素句子,而三個元素句子就少言午. 固執性行為和eye contact are better than before.  please help me how to choice. t ...

請 Check PM

原帖由 garyjoeyy 於 10-3-18 09:33 發表
Hi Dr T :小兒的班主任和我.都懷疑小兒有專注力不足或過度活躍,建議做評估,就讀三年班,可否sent 你的資料給我?

Hi Dr T :小兒的班主任和我.都懷疑小兒有專注力不足或過度活躍,建議做評估,就讀三年班,可否sent 你的資料給我?

Dr. T 請問e位 好還是主流幼稚園

」小兒3歲半,有車巠度Autism features.
Speech delay 1 year.會與人玩,但語言弱,只可說到兩個元素句子,而三個元素句子就少言午. 固執性行為和eye contact are better than before.  please help me how to choice. thankyou to help.

My boy is 3 years and 3 months  old and he studies K1 class right now. His class teacher told me that he is a bit strange in the class. He seldom plays with his classmate and eye contact is very weak. .

He can be very stubborn at times and cries for a long long time eg. asking to go out or staying in the street, don't want to go home,   cries at around 3 at night wanting to do some colouring.  He insisted and cried, may even throw things and push us.

Gov. clinic did apprisal last week and suspect he is likely asperger. But recently he starts playing with peer ( only one ! ) in church. So I am wondering if my boy is really asperger or not.

Please help recommend which training center is good and please let me know your Website and address.  

Pls PM

Tks

Mom Mom

明白你的擔心,但小朋友只有兩歲半,所以部分出現的問題尚算可接受,語言方面可能只是缺乏刺激,入學後通常有改善。但建議日常的活動不宜只偏重某一方面-如認字,認形狀-這些都是單向的訓練。

另一方面,如果公家不肯寫紙,而你仍然擔心,大可找私家兒科寫紙轉介評估中心,最少比見我經濟得多...

原帖由 LITTLESPICY 於 10-2-21 00:31 發表

this is my first time to ask question, thanks!

我囝囝剛剛現在26個月大, 只講好簡單的單字e.g. dad dad, mum mum (會讀左pa pa), 餅餅, 飽飽, 姐姐, 婆婆, 拜拜, 謝謝!

1. 我地想教佢講"唔該"好 ...

首先多謝你的問題-抱歉我只是一個教育心理學家,醫學問題不是我的專長...

但根據我了解的研究報告,暫時都未有在產前確診自閉症的方法,雖然遺傳的因素是肯定的...

原帖由 powersuite 於 10-2-19 13:01 發表
dr t
請問自閉症能否於產前檢查驗到?本人有一三歲兒子,雖然被評為自閉,但非常精靈可愛。現有意再生多一個,請問是否有辦法於產前驗bb是否有自閉症?
謝謝! ...

個人認為小朋友適合那一種特殊幼兒服務不能夠單靠評估表現決定,最重要是那一個地方能否提供孩子需要的環境。

如果主要是社交問題,那先嘗試一間人數較少的普通幼稚園+E位未嘗不可- 但要密切留意小朋友的進度。

原帖由 overcomer 於 10-2-16 15:18 發表
Dr. T,

請問如果在政府CAC評估時, 小朋友約2歲3個月, 被評為自閉症,但智齡正常, 體能、視力及聽力均正常, 只是言語理解慢5個月, 表達慢9個月, (社交未有評論, 可能因太細), 咁請問這個情況﹕

1) 你認為排 I 位的話OK ...

如果醫生評為GDD,會擔心除大小肌外智能發展亦可能有問題...

如果PT+OT只是每周一次,中間沒有任何家居訓練,當然不足夠...

如有可能安排一些群體活動的機會,各大機構的家長資源中心應有活動可參加.

原帖由 yinglongma 於 10-2-15 02:28 發表
Dr. T,

第一次提問, 我的兒子現在22個月, 16個月時於cac見醫生被評為gobal developmental delay, 當時坐得不穩, 會交叉式爬行, 但爬得慢, 爬爬下會跌, 不懂站, 不懂扶傢俱行, 很少跟指令, 因要坐時要單手支撐, 故雙 ...

this is my first time to ask question, thanks!

我囝囝剛剛現在26個月大, 只講好簡單的單字e.g. dad dad, mum mum (會讀左pa pa), 餅餅, 飽飽, 姐姐, 婆婆, 拜拜, 謝謝!

1. 我地想教佢講"唔該"好耐, 初初佢發唔到音, 就叫佢用"謝謝"代替...現在(約2-3個月後),佢發到音講"唔". 最近先講到"該", 不過係分開一個個字講.

2. 叫佢數數字1-10, 佢只講到"2", "4", "5", "8", "9" (不過唔係好正). 但次序1-10佢係識既!

3. 英文字就唔肯講

4. colour就講"blue", "brown" & "black", 其他colour, 佢會自己作一個音當交工課比我地, e.g. "haha = white", "gaga = green"... (不過佢絕對會記得自己創作的音)

5. 在佢1.5yrs old時佢已經記得晒a-z, 1-10, major colours and major shapes

6. 佢是企唔定的, 一分鐘都唔可以. 佢企直都好對腳都會"move".

7. 佢唔鐘意望人, 呢排我train佢 - 你望住媽媽...佢現在開始有的的好轉. 不過佢比較鐘意望陌生人. 在一月份時在HEALTH CENTRE既兒科醫生幫佢做評估, 佢產不多全程望住醫生, 做足(80%)醫生叫佢做的TEST. 不過佢在屋企真係唔多望我地... 叫佢叫dad dad, 佢會望去別處叫dad dad. 所以醫生話佢專注力係OK!

8. 仲講緊baby talk (我地唔明)

9. 佢會"紋", 如果我地唔明佢想點. 佢唔肯講, 只係baby talk, 所以有時我地要"估"

10. 佢唔怕"陌生人", 鐘意同"陌生人" waving, blow a kiss & say bye bye

11. 佢好活躍, 唔停! 除了讀故事書(有時都會"旭旭共"), 做美勞, 睇佢鐘意的DVD先會定的

12. 佢剛剛2月返學 (pre-nursery), 時間太短看不到進展

13. refer to pt. 7, 兒科醫生話佢正常只係speech delay 6 months, 佢唔肯寫信比我排評估. 叫我3 yrs old在睇有冇進展. 講真我唔想等到3 yrs old, 我睇緊一本書講要盡快做training去幫佢, 咁會快的有進步.兒科醫生話佢係遲講野唔係唔講野, 有一日佢會好似同年齡的小朋友咁講野! 我好想, 但真係唔知幾時!

14. 我驚除左speech delay, 我個仔仲有行為/社交問題. 佢唔太鐘意同小朋友一起玩, 佢最鐘意就係走來走去, 如果你同佢玩hide & seek, 佢就super 鐘意.

15. 如果佢有要求, 佢唔會叫我地, 佢會用手拖我地, 之後示意佢想點!

Dr. T, 我想知我個仔嚴重嗎? 除左speech delay, 有冇其他問題? 要做幾耐training先ok? 因為我知training係好貴, 太長時間真係affort唔起! 請指教!

可否PM你診所資料比我, THANKS!

產前檢查可否驗到自閉症

dr t
請問自閉症能否於產前檢查驗到?本人有一三歲兒子,雖然被評為自閉,但非常精靈可愛。現有意再生多一個,請問是否有辦法於產前驗bb是否有自閉症?
謝謝!

Dr. T,

請問如果在政府CAC評估時, 小朋友約2歲3個月, 被評為自閉症,但智齡正常, 體能、視力及聽力均正常, 只是言語理解慢5個月, 表達慢9個月, (社交未有評論, 可能因太細), 咁請問這個情況﹕

1) 你認為排 I 位的話OK嗎, 還是S位較適合?

2) 通常能力慢幾多個月會建議排 I 位? 慢幾多個月建議排E位, 慢超過多少個月建議排S位?

謝謝

Dr. T,

第一次提問, 我的兒子現在22個月, 16個月時於cac見醫生被評為gobal developmental delay, 當時坐得不穩, 會交叉式爬行, 但爬得慢, 爬爬下會跌, 不懂站, 不懂扶傢俱行, 很少跟指令, 因要坐時要單手支撐, 故雙手協調不佳, 不會用前二指. cac醫生讓他排了s位, 批了傷殘津貼, 轉介了廣華兒科, 九龍醫院pt和ot. 17個月起於九龍醫院進行pt和ot, 約每週一次至今. 有點進步, 但不明顥, eg.爬快了點, 穩了點, 但仍會跌; 坐穩了點, 沒有震, 但感覺不實在, 坐酒樓的嬰兒椅會sir向前. 用前二指的情況多了, 但不靈活.
他照了mri, 顯示他的小腦較小, 下方有個2cm x 3cm x 5cm的空位, 但結構正常.

想問:
1. 他的情況嚴重嗎?
2. 除現時進行的治療外, 我可以做些什麼幫助他?

Please check pm.

原帖由 bolam 於 10-2-7 23:16 發表
Dr. T, pls send me your clinic details by pm, thanks so much

Dr. T, pls send me your clinic details by pm, thanks so much

兩歲四個月對顏色概念不太穩固不是不普遍的事,始終抽象概念是需要時間建立...有可能入學後便會有改變

如果除此之外你仍有其他的擔心,可先考慮找醫生寫紙排評估中心,當然私人機構會時間較快。

原帖由 sweetmemory 於 10-2-5 17:04 發表

hi,
唔該哂你呀dr. t,其實我都想帶仔仔去做評估,其實佢咁既情況係咪有需要做呢???
咁如果做,有咩途徑呢???做邊一種評估呢???
好感謝你的回覆,thank you very much~ ...

原帖由 Dr.T 於 10-2-5 15:55 發表
1. 純粹顏色不是一個容易的概念,幼兒需要實物輔助,當經驗增加概念才會鞏固

2. 如有擔心,應盡快安排小朋友接受評估(無論是政府或私人),在討論區單靠文字是沒可能了解及解決小朋友的問題...

...

hi,
唔該哂你呀dr. t,其實我都想帶仔仔去做評估,其實佢咁既情況係咪有需要做呢???
咁如果做,有咩途徑呢???做邊一種評估呢???
好感謝你的回覆,thank you very much~
專營外貿日單嬰幼兒童裝 combi,nissen,西松,請按個人網頁登入參觀

1. 可先考慮轉到人數較少的學校,因為師生比例會較好,但如果小朋友本身的自控是有限的話,未必會有太大幫助,但最少不會經常被罸

2. 如前所述,如果學校不能提供協助,正路的"他法"是專業的協助-醫生/心理學家/輔導員

3. 催眠是另類方法,對解決小朋友目前的問題並無幫助...建議直接面對問題,處理行為,不是內心.

原帖由 mamailoveu 於 10-2-5 15:47 發表

別無他法?
我想他的問題只屬於中度, 因他沒有做壞事,但老師會覺得他唔聽話,唔守rules, 如果有個講道理的人係度, 什麼事都不會發生.
另外我想問有無催眠治療師介紹, 我想了解他的內心 ...

1. 純粹顏色不是一個容易的概念,幼兒需要實物輔助,當經驗增加概念才會鞏固

2. 如有擔心,應盡快安排小朋友接受評估(無論是政府或私人),在討論區單靠文字是沒可能了解及解決小朋友的問題...

原帖由 sweetmemory 於 10-2-4 17:26 發表
hi dr.t

我仔仔兩歲四個月,到依家都未能夠可以正確地回答顏色既問題,我地曾經試過要佢將物件的顏色分類,佢係做得到的,但唔明白點解佢每次識做既指令,都會扮作唔識,例如:叫佢攞個玩具萍果俾爸爸,佢會係玩具生果堆中 ...
‹ 上一主題|下一主題