用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

Maybe in the 3rd term.

有無人知 Wide Ranger Starters 幾時教?

今次無頭飾賣呀...

原帖由 do-re-me 於 10-2-7 00:28 發表

請問有無人可以代我買頭飾? THX

My daughter brought the PTA newsletter home from school before the CNY holiday.  Maybe you can check out her school bag.

原帖由 MCS0910 於 10-2-9 16:22 發表
Dear jjbaby,

請問在哪裏看得到最新一期PTA newsletter呀?我也很想看看呢!

Dear jjbaby,

請問在哪裏看得到最新一期PTA newsletter呀?我也很想看看呢!

原帖由 jjbaby0307 於 10-2-8 10:59 發表
在最新一期嘅PTA newsletter 見到啲 PTA souvenier 圖片真係好靚, 雨傘, shopping bag, 咭片座, 全部都好想買..

在最新一期嘅PTA newsletter 見到啲 PTA souvenier 圖片真係好靚, 雨傘, shopping bag, 咭片座, 全部都好想買..

music box?
見唔到實物呀....

原帖由 lola2008 於 10-2-5 19:16 發表
咁我又要買番把至得 ,係呢你睇唔睇到maryknoll music box? 又係咪好靚嘅呢?我之前訂咗一個,好期待快D有實物,另外個shopping bag 我都好有興趣,18 feb,我會早D返去揀,驚搶手買晒。

...

do-re-me,

唉~佢一向都唔鍾意計數, 係因為想做D critical thinking 先肯返enopi, 近期D critical 太深失去興趣了, 又可能讀耐咗開始悶啦....佢鍾意新鮮感...
我話不如試吓讀第2種數???...佢都無興趣???
依家拖住先, 等佢學埋除數再算....
有時覺得迫佢學, 好似好殘忍... 但"數"係主科... 真係唔敢鬆懈........

原帖由 do-re-me 於 10-2-6 00:42 發表

mmak,
thank you.
Zoe唔鍾意計數, 會唔會因為一般的題目無挑戰性, 覺得悶?

醒目開學勳章

哎呀!記錯咗添!19號至啱,到時我都係會早D返。

原帖由 kellymami 於 10-2-6 20:03 發表
請問係2月18日定19日買嘢?

原帖由 kellymami 於 10-2-6 20:03 發表

請問有無人可以代我買頭飾? THX

原帖由 lola2008 於 10-2-5 19:16 發表
咁我又要買番把至得 ,係呢你睇唔睇到maryknoll music box? 又係咪好靚嘅呢?我之前訂咗一個,好期待快D有實物,另外個shopping bag 我都好有興趣,18 feb,我會早D返去揀,驚搶手買晒。

...

原帖由 mmak 於 10-2-5 17:00 發表
do-re-me,

reading卷?? 我囡話無派??... 班班唔同??

我囡係沙田讀enpoi maths...
聽講旺角近花墟個centre 幾好??
但可能唔再讀, 佢一向唔鐘意計數 最近D乘數 計到雙位X雙位, 幾難吓~
佢開始無心機計, 叫我幫佢cut ...

mmak,
thank you.
Zoe唔鍾意計數, 會唔會因為一般的題目無挑戰性, 覺得悶?

醒目開學勳章

原帖由 mmak 於 10-2-5 17:04 發表
lola & all,

PTA 把 長柄雨傘 好靚架, 同冬季校服裙個pattern 一樣

我返去幫PTA做嘢, 啱啱買咗1把

醒目開學勳章

你哋係咪講緊 reading task,我囡E班都冇派,次次都無派,淨係有張 label 寫咗幾分,然後貼在手冊,家長簽名咁。

原帖由 mmak 於 10-2-5 17:00 發表
do-re-me,

但可能唔再讀, 佢一向唔鐘意計數 最近D乘數 計到雙位X雙位, 幾難吓~
佢開始無心機計, 叫我幫佢cut ...

lola & all,

PTA 把 長柄雨傘 好靚架, 同冬季校服裙個pattern 一樣

我返去幫PTA做嘢, 啱啱買咗1把

do-re-me,

佢開始無心機計, 叫我幫佢cut ~~~

原帖由 do-re-me 於 10-2-4 22:40 發表
但她聽字寫少了一橫
而 reading卷又話派左卷自己唔見左

另外, 我想請問各位二年級合格分是幾多分? Thx

mmak,
請問 Zoe在那兒讀Enopi? Thx

但她聽字寫少了一橫
而 reading卷又話派左卷自己唔見左

另外, 我想請問各位二年級合格分是幾多分? Thx

mmak,
請問 Zoe在那兒讀Enopi? Thx

Hi do-re-me,
Your daughter is very clever to compose such sentence. I think it is quite good.

原帖由 do-re-me 於 10-1-30 12:16 發表
請問2月一日交的reading record中英交書要看幾多本?

至於中文測驗, 我問大家的作句在工作紙17, 不過我女測完返屋企話問了:.......一邊.........一邊.......
我女作了:  我一邊聽音樂, 一邊做功課.
唉!唔知老師會不 ...

原帖由 do-re-me 於 10-1-30 12:16 發表
請問2月一日交的reading record中英交書要看幾多本?

至於中文測驗, 我問大家的作句在工作紙17, 不過我女測完返屋企話問了:.......一邊.........一邊.......
唉!唔知老師會不 ...

The date for handing in the reading record should be on 23-2-10. The girls should read 20 chinese books and 20 english books including the class library books. But I'm not sure if this is the total number of books they read in the 1st & the 2nd term or merely in the 2nd term.
Can anybody tell?

唉!唔知老師會不會認為不合理而當錯.

我女讀1D, 多多指教.
‹ 上一主題|下一主題