用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

引用:阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治

原帖由 methy 於 13-01-21 發表
阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治療師既阿HEAD黎左中心睇cases,問阿仔有無照腦(MRI),因為佢既診斷 ...
CP主要係影響運動神經,照MRI可以知道腦區邊度受損,methy你仔仔未照過MRI??

照下都好既,不過我覺得你仔仔好叻吖!我個CP仔好懶吖,23個月仲唔肯坐,又唔肯企!如果我個仔好似你個仔咁叻就好啦

回復 methy 的帖子

Hi, Methy

My son is delay too, now 5 years old la, 看見你說要做推拿針灸,又見到有說做顱底骨治療是否成效很好?又可以在哪裡找到這些治療呢?

Ks

methy  checkpm  發表於 13-1-28 11:06

回覆:methy 的帖子

邊間綜合中心咁可惡,我轉介家福會排左20個月,仲未排到,唔知點解?

回覆:皇后駕到 的帖子

你BB是否工人湊,佢有冇偷懶唔放佢落地,成日困在床。懶人國的國民十居其九都常吞pop,連帶我個兩歲女打秋千都講大話,打左一分鐘就唔打,坐著等!

snoopy333 發表於 13-1-24 16:00

methy, 你好呀. 之前已經有睇你呢個 post (雖然未睇哂), 覺得你好有心機教小朋友, 好佩 ...
1-2歲既發展里程:
智能發展
  • 一頁頁翻看圖畫書
  • 用手探索有趣的物件(如:摸、拍、扭)
  • 用一些較複雜的動作達到目的,例如:一手揭起小手巾,一手拿起毛巾底下的食物
  • 明白一些物件的名稱,例如:問兒童「鞋鞋呢?」,兒童可以指出來
  • 至少能指出身體的三個重要部份
  • 將兩塊形狀放入形狀板孔內(圓形及正方形)
  • 會嘗試用不同的方法解決問題,例如:拿出放在小盒內的食物
社交與情緒發展
  • 會學別人曾經做過的動作或行為,例如:用毛巾抹桌子
  • 會望向成人指著的地方
  • 在成人提示下會向別人打招呼或分享食物
  • 依從簡單指令,如:‘俾我’‘坐低’‘攞玩具俾我
  • 與別人一來一往地玩,例如:玩推波
語言發展
  • 說出以物件、人物及動作名稱為主的單詞,例如:包、媽、抱
  • 明白物件的名稱,例如:包、狗、鞋
  • 明白環境性指令,例如:將紙巾掉入垃圾筒內
  • 明白與物件功能相關的動作的名稱,例如:「邊樣要黎飲水?」
大肌肉發展
  • 自行爬上、落樓梯
  • 站立時能彎身拾起地上的物件
  • 保持蹲的位置30秒
  • 穩定地向前步行
小肌肉發展
  • 用拇指及食指頭相向地拾取小物件放入小瓶中(如:提子乾干)
  • 把2塊積木疊高
  • 用蠟筆在紙上隨意塗畫(任何一種握筆法)
  • 雙手拉開物件如:膠泥、較鬆的插拼玩具
  • 把2個圓形杯套起來
生活技能發展
  • 用手指把食物放進口中
  • 用吸管啜飲
  • 咀嚼固體食物
  • 用手勢或聲音表示如廁需要
  • 雙手把褲子拉下脫褲

你小朋友情況我唔太sure.不過”手指指”係幾重要既指標,1歲就應該做到,如果有懷疑.call健康院,返去見見姑娘,最好要求埋轉介兒科,check清楚,早介入,早治療.做多好過做小。

borischiu 發表於 13-1-24 11:33
hi methy
請問你自制訓練1.麵粉&2.紙箱是怎樣整的, 謝謝
麵粉團:

材料: 1杯麵粉
         1/2杯鹽
         15ml 油(我用花生油)
         1/3杯水
          數滴食物顏料(超級市場有賣)

方法: 1.將麵粉 & 鹽撈埋
         2.慢慢加入油 及食物顏料(用小量水溝稀)
         3.搓起麵團,如果太"痴手",可加麵粉

麵團可雪入雪櫃數星期.拎出黎如果比較硬,可加小小水令佢軟身返。

紙箱:

搵個大紙盒,用"較剪"整洞,指示小朋友用飲管或筷子插入d 洞到,可訓練專注.小手肌&協調。

methy, 你好呀. 之前已經有睇你呢個 post (雖然未睇哂), 覺得你好有心機教小朋友, 好佩服你.

我有一對孖b, 17個月. 囡囡發展ok, 但囝囝就明顯慢好多令我有d擔心.

- 不會用手指去指想要的東西.

- 不斷教佢指五官, 飛吻, 請請, 點頭. 囝囝而家都只係識只識 byebye, 拍手呢兩樣指令 (都唔係次次做).

- 佢心情好時叫佢拎野佢都會拎俾你 (只懂波波, bb鞋), 但教佢形狀, 顏色之類既野佢多數唔聽.

- 玩玩具時多數會咬, 不懂正確地玩.

- 經常發脾氣.

我唔知囝囝發展係米慢, 想請你俾d意見. thx!

hi methy
請問你自制訓練1.麵粉&2.紙箱是怎樣整的, 謝謝

引用:阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治

原帖由 methy 於 13-01-21 發表
阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治療師既阿HEAD黎左中心睇cases,問阿仔有無照腦(MRI),因為佢既診斷 ...
做乜好地地又話係CP 架

回覆:Hopesforlife 的帖子

阿仔無論係私人定政府訓練,我都會要求用手機拍片,等返屋企可以睇返。有d治療師好好,會重複一次重點比我拍片,返屋仁睇返就易recall返d技巧。

阿仔3歲,返E位返得好開心,上兩星期物理治療師既阿HEAD黎左中心睇cases,問阿仔有無照腦(MRI),因為佢既診斷一直都係delay.而佢地既治療計劃都係針對呢樣野,我問佢覺得我阿仔似咩,佢話阿仔似"腦痳痺"(CP),佢話大肌差已經似係。我又"回帶"一次話無人講過佢似CP,我亦唔想佢食任何藥物,唔想比藥物影響佢。

一星期後,覆診兒科,,阿仔行比醫生睇,醫生話佢行得肉酸。問醫生阿仔有無可能係CP,佢諗諗下又覺得似..就安排快期照MRI。阿仔一直進步中,我其實唔想再做咩檢查,最後都係要照腦 +抽血。如果照左係CP,協康既PT話會改治療計劃,對症下藥。

阿女2個月大了..阿仔已經過了呷醋期,學校老師都話佢情緒好番哂。阿仔一直都好明白多左個妹,間中會做d naughty 野令我發嬲,不過同佢傾完.佢又唔會再做,話比佢知我都係咁惜佢。
我都盡量出席阿仔E位既訓練,等佢知道我唔會因為妹妹出世而忽略佢。

methy 發表於 13-1-18 14:06
不經不覺已經2年了,阿仔的確日日進步,間中停滯不前都有d氣餒,不過呢個係過程,當佢做到正常小朋友都做到 ...

HI, 你係 step, 協康定其他中心做治療??? 可否send d資料比我, thx

methy  check  pm  發表於 13-1-21 14:19
新人進場

謝謝你!剛開始了第一次PT,那治療師都細心,在她引導下,阿囝都做到啲動作。不過返屋企自己做都有d唔記得。下次要專心d記。亦已排期其他機構,不過要等幾個月,所以自己學住先啦!我都知緊唔嚟,自己要學有耐性d!

回覆:波蘿包1 的帖子

Send錯左post

回覆:methy 的帖子

出世到而家都未到最低個條線
我仔都係得個廿二,三磅到 食極都無肉
真係成條柴 就係想搵下有冇其他方法幫下個仔

學牌父母  雖然send 錯post, 但有小意見, 希望樓主唔mind 啦!
不如你試下用粥水開奶比BB, 咁樣會比較吸收, 呢個方法我用咗一段日子,每次小朋友病後無胃口,我都會咁做   發表於 13-1-30 17:58

不經不覺已經2年了,阿仔的確日日進步,間中停滯不前都有d氣餒,不過呢個係過程,當佢做到正常小朋友都做到既野事,就覺得之前做咁多野係無白費。
我稍後PM d治療師資料比你

謝謝你的鼓勵,見到你的小朋友一直進步亦替你高興。看見你說要做推拿針灸,又見到有說做顱底骨治療是否成效很好?又可以在哪裡找到這些治療呢?

methy  check  pm  發表於 13-1-21 14:19

早發現,早介入,接受治療同訓練,好快會追返,但過程的確唔易,每次覆診都要面對自己小朋友有未達標既地方既現實,或醫生發現新既情況,再安排抽血,接受檢驗等。個個星期常規活動就係去做治療,放假親子活動就去另類治療,推拿,針灸。
過程最開心係有突破既進步,第一次申手抓野,第一次由瞓轉坐,第一次由蹲下再起身,都足以令我開心一整晚。

加油呀,媽媽:)

看了大家的留言幾天,得到了很多資料。見到大家都積極協助自己的小朋友,我知道要堅強面對。囝囝6個月還未會翻身又坐不到,而且手未試過攞柬西,心裏都懷疑有問題。經轉介,遲些會見腦科,在網上看到才知道須面對很多問題。心情當然不好受,但看了你們的資料已立刻排期及開始私人PT。希望大家都努力!

回覆:djlove 的帖子

都急唔黎,開始時都係單字,慢慢加長上去咁講、的確9月讀N班後講野進步好多,唱學校教既歌,開頭斷開哂咁唱,唔知佢唱咩,慢慢可以唱一整句。

‹ 上一主題|下一主題