用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 應否叫小孩做暑期工?
樓主: Midagemum
go

應否叫小孩做暑期工? [複製鏈接]

我囡囡剛剛 10 歲, 常問幾時可以返工 ? 我話等到她 15 歲時, 如果爸爸間公司未執笠, 去做暑期工, 可能沒有人工的, 佢話無問題, 最緊要可以有工返, 就唔會悶

原帖由 Jean 於 09-4-20 16:35 發表
我屋企經濟ok, 但我升中二個年起, 每年都和同學係工廠或餐廳做暑期工(那時14歲都請). 番工廠機械式做足9小時, 又悶又熱line長又唔準傾計, 第一日下午已經想唔番. 不過堅持到底, 後來出糧後用來買書,幾件衫和家裡第一 ...

我屋企經濟ok, 但我升中二個年起, 每年都和同學係工廠或餐廳做暑期工(那時14歲都請). 番工廠機械式做足9小時, 又悶又熱line長又唔準傾計, 第一日下午已經想唔番. 不過堅持到底, 後來出糧後用來買書,幾件衫和家裡第一部鴻運扇, 覺得自己好有用好有滿足感. 我媽咪到今時今日都唔捨得掉部扇.

如果而家有地方請年紀小的暑期工, 我一定會鼓勵個仔出去做. 佢而家直情係個[老奉少年]. 我諗來諗去都唔知送佢去邊度捱下...

醒目開學勳章 王國長老

yes yes, 戲入面扮演"同學仔", 無對白, 得d "哈哈哈, 知道" 果d lor

原帖由 88muimui 於 09-4-20 08:40 AM 發表
應該係臨時演員

但lee個時勢, 好少暑假請人bor
原帖由 T-mama 於 09-4-19 09:50 發表
應該去試!
我个仔去年做完兩个月暑假工 salesman。个人全改变,中六開始不再打机,開學後努力讀書!在學校幫吓老師做嘢,我兩公婆都說神奇。一个暑假在咁大改变,可能受吓氣知父母辛苦。 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 88muimui 於 09-4-20 08:40 發表
應該係臨時演員

IC, thx!

我讚成他去旅行, 出去外面見識世界, 不過不是動用父母的金錢or教育基金,  他可以去做兩個月的暑期工, 用暑期工的錢去旅行, 如果唔夠, 父母才幫他補貼!!

應該係臨時演員

原帖由 bbJP 於 09-4-20 07:27 發表

請問咩係"咖哩啡"?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-19 13:29 發表

前排貪得意, 帶左個女去做"咖哩啡", 做12個鐘賺左$300

請問咩係"咖哩啡"?

醒目開學勳章 王國長老

係, 而家d細路, 中學(even小學)已經可以遊學, 得來全不費功夫

原帖由 heidili1997 於 09-4-19 03:36 PM 發表
做暑期工好呀,我中五時,曾到印刷廠做暑期工,先知賺錢不容易,後來會考成績不好,只好認認真真再讀多年中五。做了暑期工,先知道不讀好書,真沒前途。
去旅行,等他日後自己賺到錢先去吧,讀大學很多錢洗。
可以做兩個閱暑期工,才同同 ...

做暑期工好呀,我中五時,曾到印刷廠做暑期工,先知賺錢不容易,後來會考成績不好,只好認認真真再讀多年中五。做了暑期工,先知道不讀好書,真沒前途。
去旅行,等他日後自己賺到錢先去吧,讀大學很多錢洗。
可以做兩個閱暑期工,才同同學玩,又或者放假先約同學出來玩。
未知世界辛苦,日後不會珍惜的。

醒目開學勳章 王國長老

係呀, o係安全既大前提下, 俾佢認識下賺錢幾辛苦都好
前排貪得意, 帶左個女去做"咖哩啡", 做12個鐘賺左$300 , 俾佢見識下咩叫世界難撈呀, 亦俾佢知道究竟做足12個鐘先得果幾舊水, 究竟夠買d咩
呀, 我當年f5第一份工係去工廠做包裝女工, 真係知咩叫世界難撈呢! 原來返少一日會無左勤工獎, 好多錢架!
原帖由 T-mama 於 09-4-19 09:50 AM 發表
應該去試!
我个仔去年做完兩个月暑假工 salesman。个人全改变,中六開始不再打机,開學後努力讀書!在學校幫吓老師做嘢,我兩公婆都說神奇。一个暑假在咁大改变,可能受吓氣知父母辛苦。 ...

孩子已經中五啦,或多或少有個人思想,如果肯去(義工或受薪都是不錯的選擇), 不過如果佢希望輕鬆下就要顧及佢感受,不竟中六的壓力都不小.

應該去試!
我个仔去年做完兩个月暑假工 salesman。个人全改变,中六開始不再打机,開學後努力讀書!在學校幫吓老師做嘢,我兩公婆都說神奇。一个暑假在咁大改变,可能受吓氣知父母辛苦。

回覆 # 的文章

讓孩子試一試,受薪好,義工都好,工作也是學習,是一個機會發揮自己及檢討自己,學校多多少少都只是一個小眾,想透過工作開眼界。

在此想分享:
我來自草根,當年也是靠兩年暑期工積累下來的,和一班同學自遊行上北京。辛苦,但快樂。

‹ 上一主題|下一主題