用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區選校
樓主: BestHKMother
go

荃灣區選校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 好命婆 於 09-9-17 12:36 發表
我唔係話靈光排名好過其他, 只是佢位實在太少, 個機會率較低. 既然你話佢易入既, 咁就更加唔好填佢响前幾位啦!因為深天\思源等呢D真係好睇份表既位去收人架, 無"奶油"因少失大吖!
...

今年我囡囡的兩位同學仔, 分別將靈光排第5位 & 第7位, 都派到去喎

我唔係話靈光排名好過其他, 只是佢位實在太少, 個機會率較低. 既然你話佢易入既, 咁就更加唔好填佢响前幾位啦!因為深天\思源等呢D真係好睇份表既位去收人架, 無"奶油"因少失大吖!
原帖由 chan803 於 09-9-17 12:15 發表

2nd 馬基 的機會唔敢講, 不過都博得過呀.

3rd 靈光入倒機會=零? 咁肯定? 你識有人 2nd choice靈光都派唔到?

我識有人 3rd (4th?) choice 靈光都 派咗 wor. [佢派位後有叩門浸聯/深天, 段估 佢唔會掛排 靈光 高過 ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 好命婆 於 09-9-17 11:41 發表
其實2nd 馬基, 3rd 靈光入倒機會=零, 如果諗住日後叩門, 3rd應該深天\思源\伍季明. 靈光實在太少位啦, 留返俾大抽獎得15個位, 斷估點都受得晒掛!間學校又唔差!

...

2nd 馬基 的機會唔敢講, 不過都博得過呀.

3rd 靈光入倒機會=零? 咁肯定? 你識有人 2nd choice靈光都派唔到?

我識有人 3rd (4th?) choice 靈光都 派咗 wor. [佢派位後有叩門浸聯/深天, 段估 佢唔會掛排 靈光 高過呢兩間掛?]

今年 rd 1 得十人揀 靈光, 段估到 rd 2 1st choice 都唔會有幾多人揀 靈光.

其實 d 人唔揀 靈光, 未必係覺得佢唔好, 睇返對上 kiukiudaddy 的 帖啦, 最少佢講中我的憂慮.

其實2nd 馬基, 3rd 靈光入倒機會=零, 如果諗住日後叩門, 3rd應該深天\思源\伍季明. 靈光實在太少位啦, 留返俾大抽獎得15個位, 斷估點都受得晒掛!間學校又唔差!

原帖由 chan803 於 09-9-16 21:44 發表

咁你不如 rd 2, 1st 浸聯, 2nd 馬基, 3rd 靈光 啦.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-16 19:44 發表

我未參觀過,不過剛見到係基督教,睇下值唔值得lum。。。幫細路揀學校真係好難呀!

咁你不如 rd 2, 1st 浸聯, 2nd 馬基, 3rd 靈光 啦.

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-16 16:25 發表

參觀過未? 校舍舊 d, 有 d 村校 feel (有草地可以種花草,  bbq).

每級一班, 好似係雙班主任?

應該都係一間好學校. 不過可能因為有咗深天, 今年少咗人揀佢.

--------

e, 你好似係問機會 wor.

今年佢第一輪都收 ...

我未參觀過,不過剛見到係基督教,睇下值唔值得lum。。。幫細路揀學校真係好難呀!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-16 16:08 發表

咁靈光小學呢?從來都唔見有人講既....?

參觀過未? 校舍舊 d, 有 d 村校 feel (有草地可以種花草,  bbq).

每級一班, 好似係雙班主任?

應該都係一間好學校. 不過可能因為有咗深天, 今年少咗人揀佢.

--------

e, 你好似係問機會 wor.

今年佢第一輪都收唔足, rd 2 2nd choice 的機會點都大過深天/馬基 掛.

http://blog.uncledos.com/p1-nt.html

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-16 15:51 發表

我估, 大抽獎 2nd choice, 深天機會應該大過馬基掛?

咁靈光小學呢?從來都唔見有人講既....?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-16 15:05 發表

我都知呀, 所以先要諗定大抽獎既篇排lor!

我估, 大抽獎 2nd choice, 深天機會應該大過馬基掛?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-16 15:04 發表

由深井去馬灣係咪都要去西站/青衣轉車/船?爸爸好驚有咩翻風落雨,接放學好麻煩呀!

荃灣區仲有d邊間好既基督教學校呢?又要活動教學 wor。。。。  道教佛教果d 真係要排最尾啦~ ...

讀得馬基, 當然係搭校巴啦.

參觀過幾次, 佢 d 安排應該好好, 就算打風, 接放學都應該唔煩.

不過唔知佢計唔計你浸會 o個 5 分?

醒目開學勳章

原帖由 peggy 於 09-9-16 14:31 發表

20分都要抽, 上年我朋友有20分都抽不中, 要第2round先抽到

我都知呀, 所以先要諗定大抽獎既篇排lor!

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-16 11:42 發表

咁不如揀馬基啦, 校巴時間又好 (可以遲過深天出門口). 不過今年換校長, 唔知有無影響呢?

基督徒就無謂揀天主教啦, 搞搞下, 呀囝走咗去信天主教, 咪攞黎搞 :shut: ...

由深井去馬灣係咪都要去西站/青衣轉車/船?爸爸好驚有咩翻風落雨,接放學好麻煩呀!

荃灣區仲有d邊間好既基督教學校呢?又要活動教學 wor。。。。  道教佛教果d 真係要排最尾啦~

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-16 11:42 發表

咁不如揀馬基啦, 校巴時間又好 (可以遲過深天出門口). 不過今年換校長, 唔知有無影響呢?

基督徒就無謂揀天主教啦, 搞搞下, 呀囝走咗去信天主教, 咪攞黎搞 :shut: ...

我都識有幾位家長是信基督教, 但都係深天讀緊

醒目開學勳章

原帖由 googoo 於 09-9-16 10:07 發表

因爲我係基督徒,又係浸信會既,所以應該有20分..(詳細情況未 check), 其實我都 prefer 馬基,但實在太遠(雖然望到),深天就實在係太近校舍太吸引啦~ ...

20分都要抽, 上年我朋友有20分都抽不中, 要第2round先抽到

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-16 10:07 發表

因爲我係基督徒,又係浸信會既,所以應該有20分..(詳細情況未 check), 其實我都 prefer 馬基,但實在太遠(雖然望到),深天就實在係太近校舍太吸引啦~ ...

基督徒就無謂揀天主教啦, 搞搞下, 呀囝走咗去信天主教, 咪攞黎搞 :shut:

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 09-9-16 09:37 發表

唔揀深天? 隨時 8點先出門口都唔會遲到 wor.

同埋如果你無廿分, rd 1 浸聯應該係無乜機會架?

因爲我係基督徒,又係浸信會既,所以應該有20分..(詳細情況未 check), 其實我都 prefer 馬基,但實在太遠(雖然望到),深天就實在係太近校舍太吸引啦~

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 googoo 於 09-9-15 19:46 發表

今年輪到我仔喇~
第一我都會揀浸聯,第二如果 深天同馬基邊間機會大d呢?

其實甲部區外位果d,應該選埋浸聯好,定係博下出面好呢? 反正都抽獎je?? ...

唔揀深天? 隨時 8點先出門口都唔會遲到 wor.

同埋如果你無廿分, rd 1 浸聯應該係無乜機會架?

我都有去過伍季明, 思源觀校, 思源更加係我夢想學校,
設備真係好完善, 但係我知呢 2 間亞女都係讀得幾辛苦,
而我上年有去過 '荃天' 觀課, 我見佢 d 學生讀得好開心,
時時都掛笑在瞼, 但校舍當然無另外 2 間咁大 !
但係頭 2 間校長講明, 如果叫門的話, 佢地會睇翻之前
自選, 統一時係咪簡佢第一位, 如果 2 次有 1 次唔係
的話, 佢地會約見機會好微 !
所以而家簡定邊 1 間就要從一而終到底 !
萬一大抽獎抽唔到心儀嘅學校, 叩門都有一個機會
呀嗎 !
真頭痛 !

原帖由 surewin 於 09-9-15 18:29 發表

之前觀校完後, 最後都是決定會選伍季明!

‹ 上一主題|下一主題