用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis (Shekipmei) 讀得開心嗎?
樓主: opama
go

St. Francis (Shekipmei) 讀得開心嗎? [複製鏈接]

多謝你的資料,我驚學校太谷令到小朋友唔鐘意返學咁就慘啦,是否需要補習才近得上?每星期也有要默2樣書,考試有範圍讀嗎?

原帖由 FnDmum 於 09-7-17 18:40 發表
Hi,

SFA並不是如外傳般可怕, 當初都好似你們担心處理不好而傷害到小朋友。現在升4年級了, 他還很喜歡上學而且有可喜的進步, 有固定時間練琴及操水。
但要有心理準備同小朋友安排妥善的時間, 及要自律。
其實是否谷, ...

Hi,

SFA並不是如外傳般可怕, 當初都好似你們担心處理不好而傷害到小朋友。現在升4年級了, 他還很喜歡上學而且有可喜的進步, 有固定時間練琴及操水。
但要有心理準備同小朋友安排妥善的時間, 及要自律。
其實是否谷, 主要看 : (1)小朋友能力及性格, (2)要求去到的層次(好似100名後不排名次)
小小資料希望幫到你做到"較好"的選擇, 如其他BK fans說: 該沒有一所完美的學校。
FnDmum

原帖由 idachan 於 09-7-16 06:58 發表
我也想知道這間學校多些資料,我本來決定讀這間學校,但有些家長對我說有小朋友也不好讀這間學校,因為大人和小朋友也好辛苦,我聽了個心也有動搖,因我是要工作的媽媽,我好怕handle唔到,大家比些信心我吧,我是否決定錯呢 ...

聽講好多功課,程度較深,谷得幾勁以保校譽,讀得預左小朋友會辛苦,但唔辛苦又點會成績好!

我也想知道這間學校多些資料,我本來決定讀這間學校,但有些家長對我說有小朋友也不好讀這間學校,因為大人和小朋友也好辛苦,我聽了個心也有動搖,因我是要工作的媽媽,我好怕handle唔到,大家比些信心我吧,我是否決定錯呢!

多謝意見。

因為負面聽得多,想聽D正面評語。e.g 做功課幾耐? 是否需要額外補習?

原帖由 rolandbb 於 09-7-9 11:54 發表

請問點樣知道同埋邊度可以買到 sfa 小一用教科書呢 ? 唔該.

醒目開學勳章

原帖由 gordon 於 09-7-9 09:45 發表
讀得開唔開心, 就真係好睇小朋友能否跟得上. 跟得上, 功課同考試都OK, 自然就開心. 其實想知道多些有關SFA既資料, 除咗上BK, 自己可以去買SFA既課本番黎睇吓, 一般係ENG - 高1級, MATHS – 高半級, 中文就同其他學校 ...

請問點樣知道同埋邊度可以買到 sfa 小一用教科書呢 ? 唔該.

讀得開唔開心, 就真係好睇小朋友能否跟得上. 跟得上, 功課同考試都OK, 自然就開心. 其實想知道多些有關SFA既資料, 除咗上BK, 自己可以去買SFA既課本番黎睇吓, 一般係ENG - 1, MATHS – 高半級, 中文就同其他學校一樣.

當年仲未開始選學校時, 好似係K2, 我已經去買SFA D 課本番黎睇, 睇吓自己教小朋友既野同SFA差幾遠. K3之前打好個低, 上小學係好舒服.

原帖由 opama 於 09-7-8 22:48 發表
想知道有無SFA的家長及小朋友讀得開心?
‹ 上一主題|下一主題