用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高 [複製鏈接]

原帖由 whoistheman 於 10-11-24 12:07 發表
我係一個爸爸, 睇完呢一個 8頁既 TOPIC, 其實如果改左 "林峯靚仔到冇朋友", 結果都會有 8 頁既駁火
有人鐘意劉華, 有人熱愛梁朝偉, 當然吳彥祖又有一班 FANS.....    各有所好, 唔需要解釋又或者要別人同意, 一 ...

同意各有所好, 我比較鍾意3哥
不過如果你話林峯好串, 又囂張, 又無禮貌
而我接觸過佢又覺得佢好NICE, 咁寫出黎又唔代表我要人同意我/ 質疑其他人, 只係各抒己見姐

另外補充一下, 同校長Q&A時, 校長無要求小朋友坐大脾定點
我地唔止IN左一間LH

原帖由 susannah 於 10-11-24 03:28 發表

Hi,
我細仔報咗7 間, 因大仔當年IN的經驗話我知可以撞期,未必會有一半有得IN,所以純粹睇仔仔同間學校有無緣同他個人的書緣, 不過他好好彩一日一間, 而細仔每間都遇到有愛心有經驗的老師們, 我們是抱住去參觀的心態 ...

同意TOFFEENET所講, 唔好以為其他人既REPLY係針對你
我自己絕對唔係, 所以唔好誤會
囡囡讀緊呢間學校, 當然會比外人清楚一點, 當中有誤會既, 或者我有另一個睇法, 咪討論一下, 有時在討論既過程中都會有得著架
我明白你可能對一間學校既印象大部分來自INTERVIEW既過程, 反而我會比較睇重口碑同派位情況
觀點角度唔同姐, 如有得罪, 唔好介意

唔知你地有無留意, 講講吓又唔知點解會講到 York身上, 其實對 York好唔公平.

Very agree!!!!!!!!
呢度係比人自由討論, 但係唔好惡意批評!

原帖由 whoistheman 於 10-11-24 12:07 發表
我係一個爸爸, 睇完呢一個 8頁既 TOPIC, 其實如果改左 "林峯靚仔到冇朋友", 結果都會有 8 頁既駁火
有人鐘意劉華, 有人熱愛梁朝偉, 當然吳彥祖又有一班 FANS.....    各有所好, 唔需要解釋又或者要別人同意, 一 ...

有人鐘意劉華, 有人熱愛梁朝偉, 當然吳彥祖又有一班 FANS.....    各有所好, 唔需要解釋又或者要別人同意, 一切在心中啦.
不過我好反對惡意中傷別人,  非常之一個唔好既榜樣. 做爸爸既一切隨緣, 你讀得開心, 比你讀, 去 IN KV 唔想 IN, 尊重佢, 走 !  IN SC 好玩, 伴佢 IN.  人只要走正路, 讀邊一間有所謂嗎 ?

原帖由 susannah 於 10-11-24 11:00 發表

不如我再pm你,在呢度说其他意见交流好似唔多好!

好的. (我都認為係, 所以麻煩你pm我了)

原帖由 Toffeenut 於 10-11-24 10:53 發表
susannah,

我相信之前LH家長大反應的不是指向你或者sheffield, 如果你有看完所有posts的話.

我想請教你選校的原因, 並不是想比較LH同該校有咩好/唔好, 只是我覺得我情況同要求同你似乎幾相近, 我老公都係講英文但 ...

不如我再pm你,在呢度说其他意见交流好似唔多好!

susannah,

我相信之前LH家長大反應的不是指向你或者sheffield, 如果你有看完所有posts的話.

我想請教你選校的原因, 並不是想比較LH同該校有咩好/唔好, 只是我覺得我情況同要求同你似乎幾相近, 我老公都係講英文但不是native, 我都對個囝的語言發展相對重視, 個囝都係性格似鬼仔, 可能同家庭教育有關. 因為我無選校經驗, 所以是真的想了解, 如以我咁樣的要求, 邊d學校可以考慮, 當然我心中都有所謂的排位, 但自己又唔係讀過, 真係只得表面數據/其他家長意見可以作參考.
我問interview怎樣可以看到學校資源, 是本人真係無從interview中看到其他學校資源多唔多. 知道你經驗一定比我豐富, 也希望可以知多d, 咁我下次去interview都可以試下.

你所說的LH interview安排又真係唔夠上年好, 引致你有好多不便. 我個人認為(不代表學校或其他家長意見), part 2係可以睇到家長照顧/處理孩子問題的方式啩!? 我上年個囝in pn, 年紀更細, 好多小朋友都係走開左, 校長又一面同家長討論, 有個別小朋友扭抱, 亦有個別表現獨立, 你兒子應該是比較獨立, 可以自己同其他小朋友玩, 我睇法就唔覺得同其他小朋友搶玩具係咩壞事, 反之你小朋友無去推撞別人, 表現好好啊, 可能老師說話令你覺得佢地誤會左件事, 所以唔開心, 我都明白你... 俾在我都會勁唔開心啦...
如你樂意給我一些意見, 可以send pm給我, 謝謝.

無左全日班太可惜la, 等我下次見到校長再爭取下先!

原帖由 朝日太太 於 10-11-23 22:56 發表

校長好firm咁講架, 我相信唔會有錯了

原帖由 sheffield 於 10-11-24 09:16 發表
其實so far我都唔覺有人惡意批評,可能只是因為標題而另某些媽咪(包括我自己)想講下自己所見/所聞,表達下就算LH好但都唔係好到咁啫…

support!

其實so far我都唔覺有人惡意批評,可能只是因為標題而另某些媽咪(包括我自己)想講下自己所見/所聞,表達下就算LH好但都唔係好到咁啫…

原帖由 Toffeenut 於 10-11-23 22:18 發表
susannah,

聽你講, 今年k1的interview安排又似乎真的不夠好, 我是上年in pn的, 上年安排其實類同, 不過一入門口, 已有一份填選班意願及面試程序的notice俾家長.
至於, 你比較小朋友的語言能力, 本人認為不同家庭背 ...

Hi,
我細仔報咗7 間, 因大仔當年IN的經驗話我知可以撞期,未必會有一半有得IN,所以純粹睇仔仔同間學校有無緣同他個人的書緣, 不過他好好彩一日一間, 而細仔每間都遇到有愛心有經驗的老師們, 我們是抱住去參觀的心態,但我的學校排位IN前後簡直是兩回事, 我們會以睇到看到overall去逐一分析, 再與朋友分析,望能配合孩子性格及發揮其所長與潛能.
至於資源及教材上要求大家睇的可以好唔同,正如有人會認為入HKU巳經好巴閉資源足夠, 別人會認為Oxford, 清華...先有睇頭仲好, 呢D真是好個人, 但的確好難再逐一個Point去講!
問卷是PART 1完由Interview的老師給家長而不是入口登記處, PART 1後無人講排隊等什麼, 跟住入房後有2位普通話老師在談笑風生, 其他家長就埋頭苦幹地填問卷, D孩子就坐哂响家長身邊自己同自己玩,我企咗一陣開始疑惑是否個個家長都要填寫, 正想開口提問,剛巧另一位廣東話老師從房外進來, 我便表示是否需要填寫, 房內2位仍在談笑風生, 之後孩子爭玩具不是問題所在, 而是其中一位老師才走來問我發生了何事, 跟住那個外籍孩子再返嚟搶,但老師仍沒有出面同他講, 相反指住阿仔硬板板的說"你要同人分享"! ...文中巳提到不必再說...
最後Q&A的安排又是入到房先知, 有位男家長就因為他的囡囡纏住,而校長堅持要他坐開, 男家長出哂口話個女要他陪, 校長都堅持...總之攪咗一陣!
咁大家認為PART 2 是想觀察孩子們相處技巧定親子關係呢?  親子關係就唔會叫家長填表呀?? 觀察孩子們相處技巧又無人埋去同他們玩笑喎!
其實我都好熟幼兒心理及其成長, 幾個仔仔(12,8,3歲)而他們性格像daddy似鬼仔, 咁他們的英文及普通話確是不錯, 而我陪仔IN學校的經驗一定多過哂好多媽咪 (其中一個仔書運差,當年要週圍叩門&IN,好彩最後都入到心儀的),接觸過不同類型的幼兒/稚園,傳統及國際小學, 欣賞所見所聞有耐心老師們而不是祟拜間學校(文中都有所提及), 但相隔幾年都需要了解清楚,
剛巧看到呢個post而入嚟了解吓,是否自己對呢間學校了解唔夠呢?今次確是個人唯一一次感到安排失當的經驗.順便表達一下啫, 無想到會有咁大反應啫! 每一間幼稚園也有不同及不足之處, 會有人喜歡或不喜歡.大家一起討論交流才是好事,

就教材資源而言, 我相信唔少學校interview當日都唔會開個"倉"比人睇有咩教材資源

不過有一次在學校茶聚既地點就係放教材資源既房, 有幸見到入面有好多好多教材

而且我相信好多小朋友讀緊既家長都感覺到學校既教材/ 功課/ material等等都係老師好有heart咁預備比小朋友既

原帖由 susannah 於 10-11-23 05:22 發表
part 2 要家長填問卷孩子自己玩(有老師計分), 個個家長填緊表但無比到我,問他們攞要走去幾間房問清楚先再返嚟比我(怕且我唔會袋起lor),  大部份孩子都好乖自己玩, 其中有個小朋友,見我個仔玩咩都要玩, 我個仔行開玩第二樣他又要玩,他的媽媽唔理只掛住填問卷仲笑住話唔緊要, 我仔仔仲同他講唔好,叫他玩其他玩具, 我當然有幫手都唔掂, 最後2 個就互相推撞, 他個仔企唔穩坐落地后人地媽咪先肯抱走個仔, 咁我個仔都好驚,再有孩子埋身就起哂"Kon" ,咁咪喊哂要走lor, 跟住個普通話老師先行過來問我咩事, 仲同呀仔講要分享呀!(真是唔該哂! )

之後的更奇怪是叫家長背住D孩子同校長Q&A, 叫他們自己坐低看書,不過無人睇住, 後來先有老師入來,但D孩子們巳經坐哂在家長的腿上, 除了我仔仔同另一個女仔...! 我唔清楚它水準有幾高,不過相信呢間學校還有好大進步空間!

同之前一位家長一樣,我唔覺interview安排有咩問題, 我同樣一入去就有個流程表比我
佢地無比問卷你, 的確係佢地出錯, 但係坦白講, 好少事姐
另外, 個人覺得小朋友爭玩具在邊度都會發生, 而且家長又在場, 相信同間學校無直接關係
同校長q & a呢part, 我唔係太明白
家長唔安心咪坐大脾囉, 安心咪由得佢地自己玩囉, 呢d都係個人選擇, 從來學校都無要求家長點做(至少我無聽到)
又唔係廚房, 又關左門, 唔需要每秒都睇住
就返個topic而言, 我都唔覺"水準超高", 不過我個人就滿意,

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-23 12:10 發表
Oh really?? 我有問過班主任, 佢無話過唔會再開全日班, 只係話位少要wait咋

校長好firm咁講架, 我相信唔會有錯了

原帖由 Christi 於 10-11-23 18:46 發表
其實當大家評論一間學校好/不好時,除了一些可以作客觀比較的東西(例如學費/師生比例/環境/升小情況)之外,還有好大一部份的評價其實係反映緊學校match 唔match自己的價值觀.亦好大一部份係來自很個人的親身經歷.換言 ...

Good comment.  Thank you.

susannah,

聽你講, 今年k1的interview安排又似乎真的不夠好, 我是上年in pn的, 上年安排其實類同, 不過一入門口, 已有一份填選班意願及面試程序的notice俾家長.
至於, 你比較小朋友的語言能力, 本人認為不同家庭背境是有相當大的影響, 當然小朋友本身語言能力, 學校, 都是其中的因素.
admin處事作風... 坦言, 我去年同今年都報了很多間, 去年報過一間上年好多人彈的九龍塘k, 今年我都再報, 上年人地大彈interview安排時, 我in又無問題, 到今年我打電話問報名, 接電話的職員又幾cool(有人會用無禮貌/串), 我個人是無因此而放棄去in... 唔好講其他k, 講LH我囝讀緊, 同一個admin都唔會日日都同一種心情, 人就係人.
LH校舍真係細的, 戶外設施直情無得比較, 因LH唔係間間有戶外, 有都不是九龍塘果種. 但我又覺得比較九龍塘的幾間名幼稚園, st cat/km/hkps, 課室唔算細喎, 我無in其他, 係咪其他的都好大呢?
教材資源明顯不足 (compare with other KG)<--- 你係interview從何得見? 可能我平時去interview掛住同囝傾計, 我睇唔出邊間k的教材資源特別豐富/不足.
至於你講填問卷時兒子和別的小朋友的問題, 其實都係不同人(家長)不同處理手法引起. 如果是認為學校安排填問卷的方式令你無法全程照顧兒子, 那我是明白你的不滿, 不過我個人認為學校是刻意作此安排的, 因上年都有類此的一part要家長們與校長傾計, 如果校方只是想了解家長想法, 根本不需要小朋友一同入房做問卷/Q&A, 乾脆報名前填交或好像victoria一位家長入房便是.
最後, 我想請教一下, 那一間k你個人覺得較喜歡? 我是坦誠問你的, 如果不想在此回覆, 也可pm我. 謝謝.

My girl is studying at LH PN.  She is not a big girl so I was very satisified on her good performance during the interview.  I subsequently knew that there were over 400 applications of that campus....

Yes The campus is no outdoor area and on the ground floor of a tiny shopping mall.  However, my gal is still happy in school and she has time spent in the indoor playground and enjoyed much.  So far everything is fine and the teacher calls me  reporting the status regularly.  I am glad that the school has their own books and learning materials and my gal will have putonghua twice a week.  To be fair, there is no perfect KG to everyone.  As a parent, I have to choose one which will be suitable for my child so that she will learn and grow in a pleasant atmosphere.

其實當大家評論一間學校好/不好時,除了一些可以作客觀比較的東西(例如學費/師生比例/環境/升小情況)之外,還有好大一部份的評價其實係反映緊學校match 唔match自己的價值觀.亦好大一部份係來自很個人的親身經歷.換言之,是很個人的,可以分享,但很難下結論.所以,當別人捧/踩某校,抱著平常心即可.最緊要是所選的學校能配合子女的需要.

都係嗰句:各取所需.  :)
‹ 上一主題|下一主題