用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 vs 港大同學會小學 邊間好
樓主: AHO8681
go

高主教小學 vs 港大同學會小學 邊間好 [複製鏈接]

thank you!
原帖由 iwff 於 11-7-8 13:03 發表

MTR 指示牌已加了港大同學會小學的名上去了, 好容易找的。

另外, 上星期的簡介會, 我朋友個女做司儀, 佢話坐爆哂禮堂, 有家長要坐入班房睇視像。所以要早d去坐個靚位聽講座。

iwff ...

thank you!
原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-8 10:14 發表
如果你唔識路, 最好搭MTR去柴灣, 出"柴灣公園"個出口, 沿住條橋行去公園, 你一定會見到間學校(3,4分鐘路程啦)

如果你認路都OK, 可以O係銅鑼灣SOGO門口搭8P, 東區走廓後第2個站(HSCB門口, 都好多人落車的), 行2步轉 ...

兩間學校的教學完全不同,高主教是有歷史傳统小學,港同是學外國教學方式的新派小學,要看看學生和家長喜歡和適合那種模式。

回復 9# kitty23205 的帖子

MTR 指示牌已加了港大同學會小學的名上去了, 好容易找的。

另外, 上星期的簡介會, 我朋友個女做司儀, 佢話坐爆哂禮堂, 有家長要坐入班房睇視像。所以要早d去坐個靚位聽講座。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

回復 9# kitty23205 的帖子

如果你唔識路, 最好搭MTR去柴灣, 出"柴灣公園"個出口, 沿住條橋行去公園, 你一定會見到間學校(3,4分鐘路程啦)

如果你認路都OK, 可以O係銅鑼灣SOGO門口搭8P, 東區走廓後第2個站(HSCB門口, 都好多人落車的), 行2步轉個彎已經係學校, 呢個方法係又快又近的(標準時間SOGO到柴灣12分鐘)

借個位請問港同近MTR嗎?
我9/7要去簡介會
THX!

醒目開學勳章 王國長老

其實唔覺唔覺, 港同出年都十週年架喇......

原帖由 Bluegene 於 11-7-7 12:24 AM 發表
高主教係天主教、有歷史傳统小學。港同就係新學校、新校舍同新課程。

高主教係天主教、有歷史傳统小學。港同就係新學校、新校舍同新課程。

謝謝大家的意見!

醒目開學勳章 王國長老

對高主教唔算認識, 只可以分析HKUGA俾你聽
港同係活動教學, 課堂上都有互相既環節, 而老師COVER左基本野之後, 係會要求小朋友再自己去搵資料同消化再變成功課/PROJECT, 呢個係HKUGA基本教學模式, 越高年班越明顯, 所以對自己有要求既小朋友, 可以學到好遠, 由於港同功課比較多OPEN QUESTION, 或者有時答案都無絕對岩與錯, 所以小朋友對自己要求, 同學左幾多/功課有幾豐富, 有絕對影響(你明啦, 一份PROJECT寫2行又得, 寫一本書又得)
講愛心, 港同低年班有各樣支援, 社工係長駐的, 有社交小組自理小組親子寫字小組, 高年班有中英數補底, 我無見過學校為左成績去俾壓力家長或學生, 真係默默SUPPORT的(如果唔係上INTRANET搵通告我都唔知有咁多款式), 我自己都親眼見過我個仔, 因為上堂發夢無做完堂課, 要LUNCH後小息去搵老師, 老師自己無左個BREAK都會1:1陪佢做完份堂課, 我覺得呢D就係愛心
原帖由 AHO8681 於 11-7-3 10:56 PM 發表
仔仔性格比較慢熱,但老師說他認字不錯,而他亦對自己有要求。我諗他需要有愛心的老師,可以引發他的學習興趣。請問應該哪間小學比較適合?

仔仔性格比較慢熱,但老師說他認字不錯,而他亦對自己有要求。我諗他需要有愛心的老師,可以引發他的學習興趣。請問應該哪間小學比較適合?

醒目開學勳章 王國長老

YES, 除左小朋友性格, 仲要配合父母期望, 如果揀錯學校, 小朋友都父母都會好痛苦
或者講講你有咩選校原則??
原帖由 Gerard 於 11-7-3 10:46 AM 發表

兩間是很不同類型的學校, 你要清楚自己和小朋友需要的是什麼, 兩間都是好學校

題外話, 昨天去完港大同學會小學簡介會, 印象非常好

‹ 上一主題|下一主題