用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

wow, 真係好唔柢喎.....

原帖由 muimuiyan 於 10-6-11 13:52 發表
我個女被扣分扣得好"YUEN WONG", GE 有一part叫佢地用"there is” and "there are” 造句子, 講出neighbourbhood 有啲 ”mud”, 佢全部都寫得正確, 完全無 grammatical mistakes 可惜無跟題目的1, 2, 3, 4 的圖畫的次序來寫, 所以都當錯, 老師話佢地既 marking sc ...

Same case as you!
原帖由 muimuiyan 於 10-6-11 13:52 發表
我個女被扣分扣得好"YUEN WONG", GE 有一part叫佢地用"there is” and "there are” 造句子, 講出neighbourbhood 有啲 ”mud”, 佢全部都寫得正確, 完全無 grammatical mistakes 可惜無跟題目的1, 2, 3, 4 的圖畫的次序來寫, 所以都當錯, 老師話佢地既 marking sc ...

我個女被扣分扣得好"YUEN WONG", GE 有一part叫佢地用"there is” and "there are” 造句子, 講出neighbourbhood 有啲 ”mud”, 佢全部都寫得正確, 完全無 grammatical mistakes 可惜無跟題目的1, 2, 3, 4 的圖畫的次序來寫, 所以都當錯, 老師話佢地既 marking scheme 是咁, 就內容完全正確, 次序唔正確都是錯 , 傳統教學真是咁死板, 點解唔可以彈性啲呢, 佢地唔是要知道小朋友懂不懂去運用 "there is" 同 "there are" 嗎?

原帖由 mmak 於 10-6-10 18:19 發表
唉.... 我嗰個都係咁... 錯D careless mistake

夠膽答: N ..... 寫漏個 o ... 連 "No" 都錯.... 死未!!

D Comma 寫得唔靚, 佢無畫清楚粒豆, 全部扣 0.5 分.. 4粒豆, 合共扣咗2分.... 我真係想暈低.....

Maths ...

lola2008,  nice to know your daughter has such a big improvement in PTH.  

You know what, my daughter has said many times that she wants to move to live with your daughter!!!!

原帖由 lola2008 於 10-6-10 23:46 發表
E 班 今日有普通話堂嘛!

多謝你鼓勵吖!不過湊三件都有樣好,工人走後,我瘦咗十幾磅,二十磅都嚟緊,減得快又妥

醒目開學勳章

E 班 今日有普通話堂嘛!

多謝你鼓勵吖!不過湊三件都有樣好,工人走後,我瘦咗十幾磅,二十磅都嚟緊,減得快又妥

原帖由 mmak 於 10-6-10 23:33 發表
lola,

e... 你咁快知 PTH 幾多分???

我地未派 PTH 呀???

BTW, 你要揍3件吖..... 你好偉大呀,
我揍1件都想暈

lola,

e... 你咁快知 PTH 幾多分???

我地未派 PTH 呀???

BTW, 你要揍3件吖..... 你好偉大呀,
我揍1件都想暈

原帖由 lola2008 於 10-6-10 22:48 發表
我囡都有錯呢D careless mistake,好彩唔多,我冇鬧佢,因為佢最c 嘅 PTH,竟然過8 字喎!同上次6X 幾好好多,我當堂開心晒,仲諗住明天整碟蟹佢食吓添!佢最鍾意食蟹,因為要 「side 」時間慢慢剝,我好耐都冇煮喇!

其實最開心係今次tes ...

醒目開學勳章

我囡都有錯呢D careless mistake,好彩唔多,我冇鬧佢,因為佢最c 嘅 PTH,竟然過8 字喎!同上次6X 幾好好多,我當堂開心晒,仲諗住明天整碟蟹佢食吓添!佢最鍾意食蟹,因為要 「side 」時間慢慢剝,我好耐都冇煮喇!

其實最開心係今次test 度,好多都係佢自己讀,自從工人3月約滿後,我一個湊三件,顧唔得佢幾多,但都 keep 得到,算唔錯喇!

原帖由 mmak 於 10-6-10 18:19 發表
唉.... 我嗰個都係咁... 錯D careless mistake

夠膽答: N ..... 寫漏個 o ... 連 "No" 都錯.... 死未!!

D Comma 寫得唔靚, 佢無畫清楚粒豆, 全部扣 0.5 分.. 4粒豆, 合共扣咗2分.... 我真係想暈低.....

Maths ...

thanks a lot..
原帖由 littleTi 於 10-6-10 20:22 發表

Yes! eg. P.1  由15號開始,total 只要返 9 日。
             p.2 only  8 days

原帖由 mmak 於 10-6-10 19:05 發表
all,

請問有無人問到高年級嘅家長, 張 special schedule 係點睇架???...

張 special schedule 有個 column 寫住 "students involved" 係咪有show "P.1" 就要返學, 無show 就可以放假呢??

Thanks !! ...

Yes! eg. P.1  由15號開始,total 只要返 9 日。
             p.2 only  8 days

all,

請問有無人問到高年級嘅家長, 張 special schedule 係點睇架???...

張 special schedule 有個 column 寫住 "students involved" 係咪有show "P.1" 就要返學, 無show 就可以放假呢??

Thanks !!

Maths - 又寫漏column form, 又扣分.... 佢仲話有double check 份卷....

原帖由 kellymami 於 10-6-10 16:28 發表
我都唔係好明張"special schedule"?
今日派GS 卷,全部錯D careless mistake ,真係嘔血!

唔sure係咪60分就唔合格呢? 好似一科唔合格可以試升班, 兩科唔合格先要留班.

唔知 term 3 成績表會唔會編埋二年級升邊班呢?  Hope we can find out her new classmates before the holiday.

原帖由 kellymami 於 10-6-10 16:35 發表
幾多分要留班?

幾多分要留班?

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-10 16:30 發表
我個女打電話比我話派了所有考試卷 (我未放工), 我叫她讀所有分數比我聽, 她讀完竟然問了我一句:"咁即係叫做有冇進步呀?"

其實我覺得未算好好, 但又唔係太差啦.  既然佢咁問到, 唯有話有進步啦.  不過唯一放心嘅就 ...

更正係GE!
原帖由 kellymami 於 10-6-10 16:28 發表
今日派GS 卷,全部錯D careless mistake ,真係嘔血!

我個女打電話比我話派了所有考試卷 (我未放工), 我叫她讀所有分數比我聽, 她讀完竟然問了我一句:"咁即係叫做有冇進步呀?"

其實我覺得未算好好, 但又唔係太差啦.  既然佢咁問到, 唯有話有進步啦.  不過唯一放心嘅就係冇唔合格, 應該唔洗留班.  (因為我之前成日嚇佢再唔溫書出年就讀番一年級)...

原帖由 mmak 於 10-6-10 16:14 發表
all,

我睇唔明張 special schedule ???

好似有好多假期 ???

all,

我睇唔明張 special schedule ???

好似有好多假期 ???

交俾學校張証件相要著藍色校裙 嘛, 我會俾我囡影 貼紙相...
佢今日著咗藍色校裙..

我見手冊寫影class photo, 可能影班相就無所謂著咩相卦???

原帖由 NatalieMaMa 於 10-6-9 19:51 發表

係呀, 原來要汁書包, 唔知會唔會派卷做改正呢?
我問過其他家長, 明天影相要著藍色校裙, 點解通告冇寫...?

原帖由 NatalieMaMa 於 10-6-9 19:51 發表

我問過其他家長, 明天影相要著藍色校裙, 點解通告冇寫...?

不過我女話可以著橙色校裙...

原帖由 mmak 於 10-6-9 15:43 發表
我問咗阿囡, 佢話係要照常上課, 另... 明天會影相....

‹ 上一主題|下一主題