用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

我囡咪又係咁~~

我叫佢吹好D, 我話佢 吹得太難聽啦...
佢話個個同學都係咁~~~

我有考慮俾佢出去學"牧童笛", 唔係想考試取高分, 係想自己對耳仔舒服D咋...

原帖由 lola2008 於 11-10-22 11:38 發表
自從阿囡學吹牧童笛,我真係叫救命,支笛音又尖,阿囡又吹得難聽,逐下逐下吹,我又好怕高音,我會 ,呢支樂器,一般人要學幾耐至可以吹到一首半首似樣嘅歌,我見 music 要考,我又唔敢叫佢唔練......我好頂唔順呀! ...

醒目開學勳章

自從阿囡學吹牧童笛,我真係叫救命,支笛音又尖,阿囡又吹得難聽,逐下逐下吹,我又好怕高音,我會 ,呢支樂器,一般人要學幾耐至可以吹到一首半首似樣嘅歌,我見 music 要考,我又唔敢叫佢唔練......我好頂唔順呀!

其實應該放係學校, 佢地上堂時大家一齊做堂課, 如果唔記得帶, 咪無得做???

原帖由 Felicia726 於 11-10-21 10:36 發表
The teacher finally asked us to bring the TSA exercises to school today. I think the girls will keep the TSA booklets at school most of the time.
Cheers.

The teacher finally asked us to bring the TSA exercises to school today. I think the girls will keep the TSA booklets at school most of the time.
Cheers.

原帖由 mmak 於 11-10-20 09:11 發表
我情願佢KEEP 係學校, 本嘢好阻地方....
仲要 Keep 2本 tim....

HelloMilkie,

您囡係咪 P.1 ???
您買多件大1個size 外套, 唔會浪費的, 出年可以著得返..
而且2件外套打孖著, 外面件外套要比內裡嗰件大D先得架, 否則會好迫..唔舒服的...

冬天係一件 啡色冷衫, 我都係買定2個SIZE....
涷時可以打孖著, D 囡成日漏低D 衫... 買定多件有Spare 就方便D啦... 

原帖由 HelloMilkie 於 11-10-20 10:42 發表
我迫佢要2件外套打孖著...好好既提議, 但又要去買多件. 咁冬天有無外套架, 係咩色?

我迫佢要2件外套打孖著...好好既提議, 但又要去買多件. 咁冬天有無外套架, 係咩色?

all,

依幾朝早上都有D涷, 大家小心著涼呀~~

我囡有D作病, 我迫佢要2件外套打孖著, 盡量唔好除, 返到學校覺得熱先好除...

怕咗佢.. 有Quiz 先嚟病, 就煩啦....

我情願佢KEEP 係學校, 本嘢好阻地方....
仲要 Keep 2本 tim....

原帖由 muimuiyan 於 11-10-13 11:07 發表
我個女個中文老師叫她把整本TSA帶回學校, 又要把裹面每一份練習寫名, 現在本TSA巳經KEEP 左係學校了, 老師只叫家長保管答案, 可能不同中文老師有不同的做法 ...

回復 3# Felicia726 的帖子

我個女個中文老師叫她把整本TSA帶回學校, 又要把裹面每一份練習寫名, 現在本TSA巳經KEEP 左係學校了, 老師只叫家長保管答案, 可能不同中文老師有不同的做法

回覆 8# mmak 的文章

PE衭當打底衭老師一定會見到因為條衭深色, 所以學校一定唔準

Felicia726,

THX, 佢拎晒返屋企啦 ^^

原帖由 Felicia726 於 11-10-12 15:48 發表
Hi mmak,
Yes, keep those TSA at home first. I think bring them to school when told by the teacher.
Cheers.

Hi mmak,
Yes, keep those TSA at home first. I think bring them to school when told by the teacher.
Cheers.

原帖由 mmak 於 11-10-11 16:41 發表
P.3D 同學仔,

請問 2本TSA & 步部通 是否自己keep 係屋企???

舊年P.2 時係老師keep起, 上堂時要做先派的???

齡記來校賣書那天, 我囡請了假.. 要自行購買, 但今日阿囡帶晒D作業返去學校交俾老師, 老師又叫佢拎 ...

P.3D 同學仔,

請問 2本TSA & 步部通 是否自己keep 係屋企???

舊年P.2 時係老師keep起, 上堂時要做先派的???

齡記來校賣書那天, 我囡請了假.. 要自行購買, 但今日阿囡帶晒D作業返去學校交俾老師, 老師又叫佢拎返屋企, 自己keep 就得喎???..
唔知係咪阿囡聽錯??

開始Quiz 啦...

大家要努力溫書.... 加油!!

Oh, I see. Hope that they would be dismissed punctually this year.
Thank you very much, mmak.

原帖由 mmak 於 11-10-6 12:59 發表
我舊年接囡嘅經驗係 佢地落堂後5-15mins, 就會出現
但有試過要30mins 先見到人???

我囡舊年P.2要老師帶出去, 今年唔知嘞..
佢話落堂後佢地會去埋廁所先出去, 所以您要預咗 等等等

^^

...

我舊年接囡嘅經驗係 佢地落堂後5-15mins, 就會出現
但有試過要30mins 先見到人???

我囡舊年P.2要老師帶出去, 今年唔知嘞..
佢話落堂後佢地會去埋廁所先出去, 所以您要預咗 等等等

^^

原帖由 Felicia726 於 11-10-6 10:46 發表
Hello parents,
Does anyone know the Friday ordinary ECA dismissal time? It says 3pm, but do you know when will the students come out to the gate?
Thanks.

Hello parents,
Does anyone know the Friday ordinary ECA dismissal time? It says 3pm, but do you know when will the students come out to the gate?
Thanks.

原帖由 mmak 於 11-10-4 11:30 發表
muimuiyan,

個PE MISS 病咗好耐, 所以無上幾堂???
您地班係咪一樣???

我囡試過2次換衫...
1次ONLY 換鞋,
另1次真真正正 試過換晒成套PE uniform

我囡話: 上咗2堂PE堂都係度高磅重, 根本都無嘢做, 其實唔換衫都OK ...

muimuiyan,

個PE MISS 病咗好耐, 所以無上幾堂???
您地班係咪一樣???

我囡試過2次換衫...
1次ONLY 換鞋,
另1次真真正正 試過換晒成套PE uniform

我囡話: 上咗2堂PE堂都係度高磅重, 根本都無嘢做, 其實唔換衫都OK....

我叫阿囡著埋PE衭當打底衭, 換衫方便D囉快D, 但佢話違規, MISS 唔準?? 

原帖由 muimuiyan 於 11-10-4 10:34 發表
整個九月巳過, 一堂PE都冇上過, PE袋拎足六堂, 每次都原封不動拎回來, 希望今日有得上啦, 要不然等到換季後再不用拎鞋袋了

整個九月巳過, 一堂PE都冇上過, PE袋拎足六堂, 每次都原封不動拎回來, 希望今日有得上啦, 要不然等到換季後再不用拎鞋袋了

原帖由 muimuiyan 於 11-9-22 11:30 發表
係呀, 我個女拎足4日都未正式上堂, 每次都只是度高磅重, 攪足四堂都未攪完, 其實老師應該知道每一堂既SCHEDULE, 如果未正式上堂, 為什麼唔通知小朋友叫她們不用帶PE袋呢?  拎幾袋野上落校車好論盡, 遇上落雨仲慘要拎 ...

回復 551# sweetma 的帖子

Thanks
‹ 上一主題|下一主題