用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^
樓主: JoshCaleb_Mummy
go

2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^ [複製鏈接]

吓?  你喺邊度同老師傾?  可以見到佢執嘢??

原帖由 gram 於 11-12-15 00:13 發表
基灣是好學校,不過有時老師我覺很衰, 日日罵學生,累臉,有之2我和班主任傾仲過份, 一路收拾東西一路說,看都沒看我,我想問她是不是很趕.......

咦?  冇聽過喎, 聽日問下阿仔先, 我諗唔會啩...咁個答案係啱定錯先.  ^^

原帖由 gram 於 11-12-15 00:11 發表
1B的家長,我小朋友說考常識時有一個同學說了時事題的答案, 老師就不准,是不准其他同學選那個答案,我仔是如此說。因此,他很無奈地選了其他答案,我想問下其他小朋友實況 ...

如果是我, 對學校政策有疑問有懷疑,我會選擇與老師傾傾。 若仍不滿意, 出面總有能迎合家長的學校。

回復 159# paltiBB 的帖子

Totally agreed!!

每間學校總有正兩和負面的評價. 既然小朋友已入讀, 身為家長只可接受和適當時作出回應.

有一樣我很佩服得五體投地的是學校讓學生是開開心心地學習. 每逢問各級的同學們, 他們的校園生活快樂嗎?  他們不約而同地回答是開心/愉快的.  縱然學校的功課繁重, 默書, 小測多, 但學校在他們心目中的美好的. 有時可能家長較敏感和實事求是, 對學校有某些意見. 但我覺得沒有東西比小朋友快樂地成長更重要.  我見我的小朋友每天放學是臉帶笑容, 不是憂憂愁愁. 這已經足夠了.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

每間學校, 總會有好的方面, 唔好的地方... 如果學校可以改進... 非常好.. 如果無... 都要接受... 因為我已選擇了...

如果可以派卷... 的確係一個好消息... 如果無.. 唯有叫呀仔講番比我知... 基本上, 佢會錯咩, 我都估到八八九九... 應該要溫的, 都溫左, 要識嘅, 都識左... 考試寫唔寫得番晒出黎, 已經係其次..

我有問過個仔, 老師成日鬧人嗎? 佢話唔係... 老師惡嗎? 佢話幼稚園老師惡d... 返學同幼稚園比較, 邊樣開心d? 佢答基灣.... 聽到佢嘅答案... 夠了... 其他野, 我唔會太在乎... 因為小朋友的快樂先係首要...

會唔會有時手鬆, 有時手緊?  可能嗰兩個唔同位置都係「錯」, 唔圈得咁多??  ^^

又或者係老師請過假, 係代課老師改, 唔係書記?  可能小朋友誤會了.

原帖由 Hellomimi112 於 11-12-14 22:13 發表
哈..我點會有可能親眼見到邊個改功課呢? 有時想同班主任傾幾句都唔易, 話係書記改果個係我個仔, 我唔知佢係邊聽番黎.....但D相同既中文字相同錯法圈唔同位置係事實, 我只想得到一致及肯定的訊息去糾正我仔既錯誤. 其 ...

我個仔都係1A, 暫時中文老師改呀仔嘅錯法都好一致... 其實可以打電話比班主任/中文老師了解下...

哈..我點會有可能親眼見到邊個改功課呢? 有時想同班主任傾幾句都唔易, 話係書記改果個係我個仔, 我唔知佢係邊聽番黎.....但D相同既中文字相同錯法圈唔同位置係事實, 我只想得到一致及肯定的訊息去糾正我仔既錯誤. 其實由邊個去改功課我唔大興趣去追查, 亦唔會追查筆跡, 只想得到一個肯定的指示.

原帖由 Hellomimi112 於 11-12-13 22:16 發表
有關中文, 實在幾吃力. 因為有時睇番阿仔D中文被圈既部份, 實在奇怪. 同一個字同樣錯法會圈唔同位置, 改卷人寫既SAMPLE每次都有D分別, 我真係唔多識教......聽講平時D功課唔係老師改係書記改, 可能個個D標準有D唔同? ...

唔會的, 學校得個3位書記, 如果要改功課, 不只一年級?? 有咩可能她們改全校的中文科功課??? 你是聽聞或是親眼見???  So far, 我小朋友批改的中文科功課是一致的. 莫非你小朋友批改的功課是由不同的人, 有筆跡可尋?
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

回復 1# Hellomimi112 的帖子

書記改??  唔係啩...我阿仔啲功課, 暫時睇起上嚟都仲幾「一致」嘅.  ^^

有關中文, 實在幾吃力. 因為有時睇番阿仔D中文被圈既部份, 實在奇怪. 同一個字同樣錯法會圈唔同位置, 改卷人寫既SAMPLE每次都有D分別, 我真係唔多識教......聽講平時D功課唔係老師改係書記改, 可能個個D標準有D唔同?!

原帖由 哥哥 於 11-12-13 15:32 發表
我十分明白基灣對中文字的要求,有時只是覺好笑, 因老師寫的字有時都是不對的,.我會想,如考試小朋友寫對而老師的字是錯, 哪如何?
2, 老師會改錯卷﹑計錯分,這是十分普遍﹑正常的事,怎可要求一個小, 的學生可對卷而奐發現 ...

我建議你主動約見你小朋友的班主任, 讓她/他面對面解答你的疑難和困惑.

‹ 上一主題|下一主題