用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
樓主: HebeMama630
go

今日in完St.Paul! [複製鏈接]

其實都唔明點解要等成兩個月先至有結果?
其實好多家長都已為子女註冊了至少一至兩個間幼稚園啦!
如果早啲有結果,肯定其他waiting list 可以早啲有offer!咁咪仲好!
有排等!

原帖由 BabyHilary 於 09-1-19 11:16 發表
spk係囝囝第7間面試嘅幼稚園,
我都嘗試過考究學校收生準則,
但發覺真係"估佢唔到"架﹗

試過仔仔面試表現極差(坐都唔肯坐, 跑來跑去),
呢間唔係名校但每年只收30個k1學生,
最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好,  ...

絶對同意, 我囡囡既賽果都係咁.  以表現計,真係估唔到.
可能,有D野係講夾唔夾.... 從老師既觀察,去覺得你小朋友同佢學校夾唔夾. 而唔一定擇答對所有題目既小朋友.

我一心諗住大囡有"著數", 點知in完臨走前老師同我講"囡囡9月份出世算高woo" ? 我糾正左佢我囡囡係05年9月出世上年in過但waiting list, 由於好喜歡 SPK所以再試多年,佢o 咀話原來係大囡黎ga... 但我冇見佢改record..好灰..佢之前在桌底tick左好多野woo

hugub

與你有同一樣的感受,囡囡在某間九龍塘名校面試,明明是答不中老師的問題,簡單如顏色的問題都答錯,但最後竟收了她!

原帖由 BabyHilary 於 09-1-19 11:16 發表

最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好,  ...

最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好, 坐定定答到做到9成問題,
我都做哂功課, 同老師帶出學校辦學理念,
但最後連waiting list都唔入...rejected!

如果話講背景但又唔係絕對,
有人係教友, 有哥哥姐姐讀緊,
父母old boys old girls但都唔收﹗

結論係每間學校收生都有特別一套,
仲要唔係一般家長可以理解﹗
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

I had experience 4 yrs ago, but my elder kid failed. But this time prepare well.

Interviewer 問我:

- 邊個湊 (i told both of us)
- Why choose this school

interview 問我bb:

- name, age, gender
- point eyes, nose, ears, etc.
(fortunately my kid know all)

i  talk with teacher and told all the following
幼兒發展目的---宗旨:
教學的目標--模式
聖保祿幼稚園教學目標
聖保祿幼稚園教學法及學習活動發展過程

finally she said you are quite familiar with our school...

then she talk to another teacher said "put to no.4"
what is that mean?

我尋日都有去 in 呀,非常 efficient,好準時唔洗等,都係問果D問題,我自問答得麻麻地(有一條問你個囡有咩強項,我真係答唔出D咩,我個囡得兩歲,我只可以話佢正正常常開開朗朗,我 sell 唔落,唔通話佢識兩文三語,入水能游出水能跳咩又有藝術天份!);如果佢地鍾意 d high profile 同 aggressive 既家長﹠小朋友,一定唔收我個囡架啦。

其實個老師都好辛苦架,一邊問一邊 take notes,其實佢地可以考慮用問卷,老師唔洗咁辛苦,同家長閒談攞個 impression 就得。

我個囡就都幾開心,因為 in 佢個老師好 nice,我聽到佢第一句就讚我個囡條裙好靚,我個囡就同佢好 friend 咁。我問我囡玩左D咩,佢只話有杯同老師刷牙。

could you share when you have interview? a.m. or p.m.?

原帖由 Ursula 於 09-1-17 23:20 發表
我地就返而掉轉, in我地位老師都問咗我地好多問題, 之後佢就好大聲咁話"我地都差唔多in完啦", 我覺得佢唔係同我地講, 而係同in我個女既老師講, 咁我地就起身走人啦, 但個老師重捉住我個女用英文問佢手上本書係咩來,  ...
笑一笑世界更美妙

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 17:57 發表

求其...1 d 都唔求其...They have their candidate lists or offers already......old boys/girls, siblings,
領洗紙, referral letters from churchs, etc   All have been evaluated before. The interview only ...

此言差而, 我有個fd個女上年in, 佢媽咪係old girl成績仲好好個隻, b女已領洗, 父母都係專業人仕, 但都係唔收

人山人海去IN,
如果你小朋友表現中規中矩,
其實已經等如無份啦,
起碼表現突別好,
仲叫做有D機會呢!

原帖由 yaulinda 於 09-1-18 06:19 發表
各位,
唔知你哋同唔同意,
雖然我都係同大家IN嘅情況一樣,
前後幾分鐘就走得,
但我就認為E間學校IN得唔求其,
她們經驗豐富,她們刻意讓小朋友答完先,
可以觀察好多嘢:
1. 小朋友離開坐位時會否懂得推番好椅子
2. 小朋 ...

I wonder a child is 'too' perfect if he can do all the things.....

我唔覺得個老師有留意咁多野lor,重有如果真係base on interview 的表現,駛唔駛要2個月先公布結果,其他學校無一間要咁耐.我覺得佢地係睇緊其他因素/條件來比分lor.

你講得又好有道理, 因為我都好唔明點解個老師IN完唔同我個女玩多一陣拖長少少, 但我個女行埋我身旁都不到1秒鐘, 老師又話我同你去玩第2D野, 亞女好開心跟住老師, 仲好大聲話呢到好多野玩,   
原帖由 yaulinda 於 09-1-18 06:19 發表
各位,
唔知你哋同唔同意,
前後幾分鐘就走得,
可以觀察好多嘢:
2. 小朋 ...

各位,
唔知你哋同唔同意,
前後幾分鐘就走得,
可以觀察好多嘢:
2. 小朋友走向父母, 是選擇父還是母
3. 小朋友反回父母身邊時, 有沒有打斷父母跟老師談話
4. 父母看到小朋友離坐,如何處理
5. 小朋友是否主動懂得表示是老師IN完了
6. 小朋友會否有耐性等父母答完老師問題
7. 離開課室, 小朋友有沒有主動跟老師說再見,如果沒有,父母如何處理
你哋話係唔係?

Same feeling...the teacher just asked us "1" question and I am sure she's not listening to us while we are answering...

Luckily, this is not my 1st choice...b/c mine is a boy...

原帖由 HungMaoMao 於 09-1-17 22:22 發表
我地In在都係幾分鐘,好求其,我都覺得佢地已經內定在個list收邊D學生,不過收左你地30皮,點都要做下樣In下你地.

雖然我女係大女,我女都識答D問題,而先生問我地D問題都係預料之內,不過我覺得都係唔收多,總之一句講晒, ...

想問下各位家長衣著係點? 我地好似去飲咁著 著得好D都會俾到考官好感卦?

我地就返而掉轉, in我地位老師都問咗我地好多問題, 之後佢就好大聲咁話"我地都差唔多in完啦", 我覺得佢唔係同我地講, 而係同in我個女既老師講, 咁我地就起身走人啦, 但個老師重捉住我個女用英文問佢手上本書係咩來, 佢話"ok, last question, what is this?" 我個女用英文答話係 book, 咁先走得.

原帖由 yamiyami 於 09-1-17 22:58 發表
我都係志在參與...機會都係極微, 囡囡唔係教友唔係大囡我又唔係old girl又唔係專業人士..interview 全程3分鐘左右, 我同位老師傾唔夠第2個問題, 個囡已經走黎搵我, 我叫佢同老師玩埋先啦..老師就話已經問哂佢問題啦. ...

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 22:55 發表

u can recall that those schools interviewed u must go thr' some standard procedures to observe the  behaviors of the children....
At SPC, one interviewer just picked some stuffs from the basket and a ...

Our interviewer don't even look at us when we answer her the questions, she was looking at her paper........... a bit disappointed from the way that they handle our interview, feel unrespected

我都係志在參與...機會都係極微, 囡囡唔係教友唔係大囡我又唔係old girl又唔係專業人士..interview 全程3分鐘左右, 我同位老師傾唔夠第2個問題, 個囡已經走黎搵我, 我叫佢同老師玩埋先啦..老師就話已經問哂佢問題啦...嘩....in 我個囡真係1分鐘就唔夠, 隱約聽到佢問你叫咩名, 幾多歲, 男定女, 呢d 係咩黎之類....standard 野啦都係, 所以收生唔知以咩做標準..

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam
‹ 上一主題|下一主題