用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
樓主: beywat496
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

回復 8# ha! 的帖子

好難有定論,但不用計算"量",想讀便讀~我自己也喜歡閱讀,但不喜歡帶有强迫性。

其實我覺得不用比較兩者,根本就各有所長,可以共存,只要時間分配得宜,有些習作一定要靠眼加手寫紀憶,有關語文卻要靠閱讀。

我開始搵d要追嘅套裝書比亞女,題材係佢愛嘅公主,神仙,今朝一早起身,牙都未刷就攞第二本睇,叫佢刷牙,洗手,食野,得到嘅答案都係:睇埋呢版先

原帖由 五歲仔 於 11-11-1 22:23 發表

請問你學校對於小五和小六看書的guideline係幾多呢?因為我仔今年小五, 真係好少時間可以看課外書

我囝囝都無時間睇書,佢哋一有時間就會睇書,出街一定袋定兩本書,

原帖由 五歲仔 於 11-11-1 22:23 發表

請問你學校對於小五和小六看書的guideline係幾多呢?因為我仔今年小五, 真係好少時間可以看課外書

我囝囝都無時間睇書,佢哋一有時間就會睇書,出街一定袋定兩本書,

原帖由 cherubic 於 11-10-31 15:41 發表
My son's school has guideline for reading time.  For a P.4 student, each day spends half an hour is sufficient.

回復 299# ha! 的帖子

我覺得好難講睇多少本書,書的厚與薄都唔一樣,最重要係佢有興趣,自然就會書不離手.

回復 299# ha! 的帖子

我覺得好難講睇多少本書,書的厚與薄都唔一樣,最重要係佢有興趣,自然就會書不離手.

My son's school has guideline for reading time.  For a P.4 student, each day spends half an hour is sufficient.

原帖由 ha! 於 11-10-31 15:31 發表
大家認為一天讀幾多才算是"大量閱讀"?

閱讀真的可以增強孩子的語文能力!

我有一例子想與大家分享

我囝囝5嵗半, 英文程度ok, 喜愛閱讀, 我們有同佢講英文, 但都是港式英語而且程度不高, 不算很流利

但有一天, 他弟弟因扭計而喊, 他居然講咗句"he did it in purpose!"我覺得好奇怪, 為什麼他會講一句西人英文? 我從來冇教佢purpose點解!  原來他是從看英文故事書學返來的

以上例子, 可能讓各位家長見笑, 但對於一個英文程度不高的媽咪來講, 這句話出自囝囝口中, 實在驚訝, 更加引證了閱讀對語文能力的幫助

C1234 please check PM again.

C1234 Please checkPM

我忽然覺得,咁樣快速大量睇書,原理好像有d似睇flash card,又可以認得d字,不過當然係睇書深層似好多啦!

cplau,
4/ (中文)應照讀還是口語化好?無所謂,但要有表情及聲音語調的變化.

5/ 你哋有冇比小朋友睇本地電視劇? 佢d同學有睇. 如佢唔睇,可能冇咁多話題. 其實佢已經係一個電視迷,我想不可能完全禁止了.
選擇性看少少,因為看太多,沒有時間看書.

6/ 伴讀和看書可怎樣幫助口語?
鼓勵小朋友多朗讀圖書,同時聽說讀,是一良方.

CPLau,
1/ 一本書是否讀一次?還是過一排又讀來喚回小朋友D記憶?
如果小朋友沒有看開,開始時選擇一些有趣及短少少的內容,引起他們興趣,有興趣的,他們自然喜歡看書.如果可以多看幾次,當然最好.你可以找一些重覆性句子的書(esp.英文書),小朋友在同一本書看重覆性的句子/words,會印象深刻d.

2/ 如果遇着d我都唔識的字,點算?
可以看上文下理估下先,不要每一個字都查字典,因為每一個字都查會較boring及減低學習興趣.

3/ 使唔使解釋吓d t ... [/quote]
開始看書時,最好先培養興趣.培養興趣了,先至加少少講解,若每看一本書都要好像上一堂英文課,會十分boring.

原帖由 小白熊 於 11-10-17 21:26 發表
做Exercise好還是reading好,哩個題目都討論o左好耐。本人都有小小體會。
本人的小朋友原先在一間傳統英小就讀,課程艱深和功課多,數學又教快半個學期,凡所有科目是用英語課本的,學校對英文Grammar的要求都很高。而我當時除 ...

十分agree.

Yes.

原帖由 idy926 於 11-10-17 16:04 發表
請敎下各位經驗人仕,多睇書會吾會連字都吾洗專登串呢?

回覆 1# 小白熊 的文章

多謝你的分享。不好意思,因正在找小學,請問可否PM我你小孩之前是讀那間傳統英文小學,現在又轉了那間活動教學的學校?因為想有個idea. 謝謝!

回覆 1# 小白熊 的文章

多謝你的分享。不好意思,因正在找小學,請問可否PM我你小孩之前是讀那間傳統英文小學,現在又轉了那間活動教學的學校?因為想有個idea. 謝謝!

做Exercise好還是reading好,哩個題目都討論o左好耐。本人都有小小體會。
本人的小朋友原先在一間傳統英小就讀,課程艱深和功課多,數學又教快半個學期,凡所有科目是用英語課本的,學校對英文Grammar的要求都很高。而我當時除了上補習班,還買很多中英數作業比佢做。結果操練不成,反而另佢討厭做練習,而學校成績又唔見得有進步。

現時,小兒已經轉校到另一間活動教學的學校,學校要求小朋友看大量圖書。由於現時學校功課較少,小兒真的有時間可以用心睇書,他尤其喜歡看英文書。由開學至今,我發覺他的英文無論聽、說、寫、講都比以前進步不少。我相信都是歸功於每日睇書。

Exercise做得多會厭,到中學已經唔可以這樣操練。只有培養良好的閱讀習慣,對小朋友現在和將來的發展都有幫助。
‹ 上一主題|下一主題