用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站 [複製鏈接]

醒目開學勳章

sara,你都好呀, 有咁多人可以有需要時幫手

原帖由 sara11 於 09-10-13 12:19 發表
我62 & 99 都算後生架! 我99好貪玩架,唔去打牌都響屋企打PSP,所以所有家務都係62做! 其實佢兩老都算好幫手,只不過D'外人' 多事囉!
我老公都係返office hour, 有時早走遲返都OK, 所以我同佢輪流接仔!  不過我放假既話,佢就 ...

醒目開學勳章

自己決定. 你唔報咩 ? 1月1日係假期.

原帖由 lkv945 於 09-10-13 12:41 發表
雪文,系學校規定報名-定自己決定啊?

醒目開學勳章

雪文,系學校規定報名-定自己決定啊?
原帖由 雪文 於 09-10-13 09:58 發表
kitty : 你大女有無份參加奧數香港賽 ?  唔知每年級邊六個小朋友咁叻可以代表學校出賽呢 ?
我會同我仔女報名, 希望亞仔可以拎到好成績, 對升中有幫助. ...

我62 & 99 都算後生架! 我99好貪玩架,唔去打牌都響屋企打PSP,所以所有家務都係62做! 其實佢兩老都算好幫手,只不過D'外人' 多事囉!
我老公都係返office hour, 有時早走遲返都OK, 所以我同佢輪流接仔!  不過我放假既話,佢就會偷懶囉!

原帖由 雪文 於 09-10-13 12:05 發表
你 62好老加 ? 你99呢, 都幫唔到手咩 ?  我都唔知D老人家有咩做, 家務每日一小時都做晒啦, 無晒做又係悶係屋企發呆.

我哋今日先收齊問卷調查, 希望下月實行啦. 唔知加.

...

醒目開學勳章

我啱係公司雪櫃發現一個属于我的乳酪, 過期五個月

醒目開學勳章

kitty, fun : 不如你二個陪我打麻雀, 可以約埋嬋

醒目開學勳章

sara ,你有無同仔女買住院保險 ?

你老公平時返工多假期嗎, 可否幫到你手接送仔女興趣班 ?  我佬就多數周六日都放假, 但話唔定囉.

22號我都諗係"並",   kitty,諗諗下我哋二個去邊到wet, 我可以玩到3點

醒目開學勳章

你 62好老加 ? 你99呢, 都幫唔到手咩 ?  我都唔知D老人家有咩做, 家務每日一小時都做晒啦, 無晒做又係悶係屋企發呆.

我哋今日先收齊問卷調查, 希望下月實行啦. 唔知加.

原帖由 sara11 於 09-10-13 12:03 發表
上次我姑拉話完我62辛苦之後我就將呀仔呀女既所有活動安排返自已攪,除非我62自已自動獻身,我梗係由得佢做下啦!

你公司幾時confirm 轉5 days 呀?

...

上次我姑拉話完我62辛苦之後我就將呀仔呀女既所有活動安排返自已攪,除非我62自已自動獻身,我梗係由得佢做下啦!

你公司幾時confirm 轉5 days 呀?

原帖由 雪文 於 09-10-13 11:43 發表
sara : 原來你仲麻煩過我呀. 我係屋企入BK又好順利, 點入都OK, 同一ie, close再開都無問題 ?

你62肯做就由佢啦, 你係需要人去幫手, 佢都係小朋友的爺爺.   不過佢的仔女, 你先由佢的仔即你老公做工作, 話唔關你事,  ...

醒目開學勳章

6點幾同佢哋一齊食早餐, 而家我好肚餓啦

醒目開學勳章

sara : 原來你仲麻煩過我呀. 我係屋企入BK又好順利, 點入都OK, 同一ie, close再開都無問題 ?

你62肯做就由佢啦, 你係需要人去幫手, 佢都係小朋友的爺爺.   不過佢的仔女, 你先由佢的仔即你老公做工作, 話唔關你事, 係你亞爸主動話要接孫

原帖由 sara11 於 09-10-13 11:34 發表
雪文,
我響屋企都入唔到教育王國,login 左又要加提問,唔加又入唔到! 好耐之前都試過次次入黎要login,之後唯有開過個account 先得! 你唔入黎呢度好靜架!
呀仔呢期游水都應該可以安排到,不過原來冬季都要繼續,唉!到時再算!
好似 ...

雪文,
我響屋企都入唔到教育王國,login 左又要加提問,唔加又入唔到! 好耐之前都試過次次入黎要login,之後唯有開過個account 先得! 你唔入黎呢度好靜架!
呀仔呢期游水都應該可以安排到,不過原來冬季都要繼續,唉!到時再算!
好似今日我老爺心情好又話去接佢,最怕佢有病有痛時,佢D仔女又話我勞疫佢!

原帖由 雪文 於 09-10-13 10:06 發表
sara : 我而家每日入要都要登入, 應該話每次入來. 所以果只講早晨就閃, 會感到好麻煩.

好呀, 我先約你個日先.   而家要打電話改我仔的booking, 改完再confirm.

另你仔仔游水的問題, 你可否叫佢游完水係德x會大堂 ...

醒目開學勳章

Yanma,你的建議幾好, 但我諗住都係唔煮複雜的送啦, 煮餃子或面食都OK.

原帖由 yan02 於 09-10-12 14:56 發表
我日日都是放6點的 , 你唯有,今晚買定明天的菜, 一早起身預備定,等一回家就煮.... 可以叫仔女沖涼先, 再吃飯,總之就要用煮飯的時間叫他地自己可以完成的野 ...

我女怕我起不到身,千叮萬囑我較鬧鍾 .... 我都好才,鬧 ...

醒目開學勳章

但你大女數學咁叻, 應該俾機會佢去報嘛.
報名人數越多, 同學校增光的機會就越多.

原帖由 kitty 於 09-10-13 10:44 發表
緊係冇啦..佢邊有人地咁叻丫..加上佢冇讀過奧數....佢都唔識..上次都係數學成績好先可以參加比賽之MA..有賽前培訓班架..不過我冇比$$比佢讀 ..佢只上得學校一堂就去比賽了 好彩有試題扲 ...

醒目開學勳章

kitty,我都係間唔中先食, 一星期都唔知有無一次.  明天, 明天我煮早餐.

你可能真係受唔住呢樣嘢

原帖由 kitty 於 09-10-13 10:46 發表
雪,
尋晚食左一餐麥皮..今日個肚又唔舒服了 你仲有冇食?我都好隔中先食咋而家..

醒目開學勳章

給孩子跌倒的機會

幼稚園中有個沙坑,內有一些玩具, 如小鏟子、空瓶子及漏斗, 小孩子很喜歡把沙裝在漏斗中再裝到瓶子裡。

因為學校很大,各種國籍的人都有,我看到一個很有趣

的現象:
當外國的小孩子用小鏟子把沙裝在漏斗中,
因漏斗會漏,沙裝不滿,
小孩子便把手指頭塞到漏斗底去堵住漏口,
當沙裝滿時便把它移到瓶子旁邊,
把手指放開將沙漏放進瓶子中,
但是沙漏的速度很快,
從手指拿開到對準瓶口,
沙便漏的差不多了,
這時孩子會鍥而不捨,
一點一點累積,
手指移開的速度也越來越快,
突然之間,
孩子開竅了,
他把漏斗口直接對準瓶口再倒沙,
瓶子很快的就滿了,
這時孩子會發出勝利的笑聲,
高興的回頭看媽媽,
媽媽會拍手以示鼓勵。

中國的母親便不一樣了,
當孩子拿起漏斗,
沙從底部流失時,
中國的媽媽便立刻蹲下去說:
「來,媽教你,把漏斗對準瓶口,再把沙從這裡灌下去。」
中國孩子比美國孩子早學會用漏斗,
但他很快的便不玩漏斗了,
爬出沙坑要媽媽抱。

在這裡我看到了中西教育方法的不同,
我們什麼都願意為孩子做,
多替他做一些,
孩子少辛苦一些。
我們忘記了冤枉路其實也是學習的方式之一,
有些發現是要在走了冤枉路之後才會出現的,
而且自己辛苦後的成果特別甜美,
它帶給孩子「知」的喜悅「Eureka我知道了」 ,
這個喜悅會使前面的挫折感一掃而空。

反觀我們的父母,
剝奪孩子從失敗中求經驗的機會,
也剝奪讓他證明自己能力的機會,
別人告訴你的解答,
不及你自己作出來的解答有意義,
所以孩子很快就沒興趣了。
這種動不動就找大人幫忙,
輕易就放棄挑戰的現象在上學後非常明顯,
中國的孩子碰到不會的問題時,
常停下來等大人幫忙,
不會自己想辦法。

我們無法永遠保護孩子,
但是可以教他保護自己之道,
在美國一位老師說人生免不了會被人騙,
美國父母教導孩子:
第一次被人騙是shame on you,
但是第二次再被人騙就是shame on me,
自己的錯了,
因為我怎麼沒有從上一次的經驗中學到教訓,
還會繼續被你騙,因此是shame on me。
人生很多經驗是要付代價的,
但是也使我們了解這個錯誤,
痛定思痛,
以後永遠不再犯它,
適量的挫折也培養孩子的忍受力與同理心,
以後容易與人相處。
父母不可能一輩子陪伴著孩子,
及早在遊戲中訓練孩子獨立完成一件事是很重要,
鼓勵孩子去試新奇的做事方法,
不必事事都依你的想法來做,
孩子們自發性的創造力就是這樣培養出來的。

請半日假得嗎?
原帖由 LOKLOK89 於 09-10-12 20:09 發表
好煩有份5日工見,但想唔到藉口"蛇"去見新工
我家有對雙子公主

我又想8下,PM比我得MA?
原帖由 雪文 於 09-10-12 14:47 發表
sara,真係好啦, 遇到個咁負責的老師.

你又話pm俾我听的, 仲未收到 ?  好耐啦
我家有對雙子公主

雪,
尋晚食左一餐麥皮..今日個肚又唔舒服了 你仲有冇食?我都好隔中先食咋而家..
我家有對雙子公主

緊係冇啦..佢邊有人地咁叻丫..加上佢冇讀過奧數....佢都唔識..上次都係數學成績好先可以參加比賽之MA..有賽前培訓班架..不過我冇比$$比佢讀 ..佢只上得學校一堂就去比賽了 好彩有試題扲番來..我細妹以前讀中學時主力幫人補數學..佢都話好深..話我女算係咁..
原帖由 雪文 於 09-10-13 09:58 發表
kitty : 你大女有無份參加奧數香港賽 ?  唔知每年級邊六個小朋友咁叻可以代表學校出賽呢 ?
我會同我仔女報名, 希望亞仔可以拎到好成績, 對升中有幫助. ...
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題