用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St. Joseph VS Wa Yan
樓主: Gerard
go

灣仔St. Joseph VS Wa Yan [複製鏈接]

其實好想問下小學津校如St.Joe 遇到兩個同樣是20分的考生,一個是自己St.Joe KG,另一個不是,學校是不是有權可以先選自己的學生,還是所謂的公平抽簽呢?(當然是假設自己的學生是不太差的學生啦)?

原帖由 moremoremimi 於 11-2-18 22:26 發表
表面上ST. Joe比華仁多位,
但其實ST.Joe一定有80人選擇第一位...

the academic level of St Jo secondary is higher than WY, the competition within St Jo primary is very very high.

我囝囝在St.Joe 讀緊幼稚園
在幼稚園生大多數都係20分以上,
所以20分可能派唔到,
表面上ST. Joe比華仁多位,
但其實ST.Joe一定有80人選擇第一位, 好大競爭
這班人就是幼稚園生(我囝囝是其中之一)
所以曾經有個朋友叫我選擇華仁,
因為佢囝囝上年第一round20分入左華仁,  

原帖由 lugano 於 11-2-7 11:46 發表

兩間都係我跟太太很心儀的 Catholics 男校, 去年參加第一階段派位時, 拿著 20 分, 思前想後, 我太太就選擇華仁, 佢中學讀 Marymount, 佢認識很多華仁仔因好多同學的 siblings 都係讀華仁, 我自己就選 St. Joe

最 ...

據我理解,聖若瑟機會係比華仁大d既.

睇你小朋友邊類形或你想要甚麼?
鐘意讀書又迫得既,聖Jo啦.
一日到黑無時停,華仁啦.
無知是福

原帖由 Gerard 於 11-2-6 15:02 發表
20分我兩間都仲意, 選擇那間好?
Wa Yan 表面機會大d...
請媽媽多多指教

兩間都係我跟太太很心儀的 Catholics 男校, 去年參加第一階段派位時, 拿著 20 分, 思前想後, 我太太就選擇華仁, 佢中學讀 Marymount, 佢認識很多華仁仔因好多同學的 siblings 都係讀華仁, 我自己就選 St. Joe

最後 apply St. Joe, 原因是學位比華仁多一點, 感覺上, 機會多一點點

結果是抽不到 St. Joe, 仔仔最後入了直資, 所以沒有再參加中央派位階段
‹ 上一主題|下一主題