用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新加坡升學
樓主: coni
go

新加坡升學 [複製鏈接]

Hi coni

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-12-3 21:44 發表

Hello Coni,
我仔今年中一, 他一向成績唔好, 其實他本身不是太差, 只是一個懶字已足以至命.我自己又無咁多錢供佢去外國讀, 响hk一定無U讀, 須則有好多其他嘢可讀, 但人人都知讀黎都喺hea 時間, 所以都有唸新加坡,  ...

老實說新加坡的競爭比香港大, 連預科也要考12分以下(計6科: A1A2B3B4), 所以考大學就更難..
要省錢當然就要念政府學校, 要hea的話也可以找私校...
新加坡的好處是治安和風氣比較好, 小朋友不會太易學壞, 要不要送小朋友過去你好好考慮吧

原帖由 coni 於 09-12-2 21:23 發表

hello AS-ma-ma,
我送仔仔去新加坡讀書祇因為距離香港近, 費用比歐美平宜, 治安好, 讀書風氣好, 而且有中文讀.. 這很符合我的要求...
至於"點解要去新加坡讀書"?, 我想每個人的原因都不同吧
去每個國家讀書都有差 ...

Hello Coni,
我仔今年中一, 他一向成績唔好, 其實他本身不是太差, 只是一個懶字已足以至命.我自己又無咁多錢供佢去外國讀, 响hk一定無U讀, 須則有好多其他嘢可讀, 但人人都知讀黎都喺hea 時間, 所以都有唸新加坡, 但身邊又無朋友去過新加坡讀書, 所以好想你以過來人話我聽, Agent 有時好hardsell. 如你不界意, 可pm你的聯絡, 等我可以同你詳談. Thanks

原帖由 qtt 於 09-12-2 13:11 發表
Hi coni

想問吓新加坡升學資料,可否pm我嗎?

hello, 巳經pm你了.

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-11-30 23:07 發表

點解要去新加坡嘟讀書 ?? 同系hk讀有何分別?? 同英美澳加等地又有何分別?? 認受性又如何?? 請指教.

hello AS-ma-ma,
我送仔仔去新加坡讀書祇因為距離香港近, 費用比歐美平宜, 治安好, 讀書風氣好, 而且有中文讀.. 這很符合我的要求...
至於"點解要去新加坡讀書"?, 我想每個人的原因都不同吧
去每個國家讀書都有差別, 要去那兒還是留在香港, 視乎家長和小朋友的個別情況而決定..
新加坡是考GCE-O level 和 A level的..
不好意思, 我不是agent所以不能詳細分析解答你的問題, 或者你可以去那些專辦升學的agent那裏查詢一下..
coni

Hi coni

原帖由 coni 於 08-11-20 01:12 發表
我仔仔今年16歲, 在新加坡讀書巳經7年了
陪了他2年後我回了港, 離開前找了一家私人辦的宿舍照顧他直至現在, 由於覺得宿舍真的辦得很好, 監護人很盡責, 有愛心, 而且會講廣東話 ^^  她們不單照顧了小朋友的起居學業,  ...

點解要去新加坡嘟讀書 ?? 同系hk讀有何分別?? 同英美澳加等地又有何分別?? 認受性又如何?? 請指教.

原帖由 janetmo 於 09-11-10 15:38 發表
Hi coni

巳經pm了, 請查看
coni

Hi coni

原帖由 唐老鴨kk 於 09-11-3 20:34 發表

Hi coni

hello, already pm to u. pls check

coni

原帖由 coni 於 09-10-23 22:02 發表

hi hi, already pm info to u. pls check

coni

Hi coni

原帖由 rabbitpiggy 於 09-10-21 14:47 發表
Please pm me information

hi hi, already pm info to u. pls check

coni

Please pm me information

原帖由 kakagilbert 於 09-10-20 00:42 發表
I am very interested. Pls kindly PM me or send e-mail to me

hello, already pm the info to you. pls check
coni

I am very interested. Pls kindly PM me or send e-mail to me

原帖由 三座師奶 於 09-10-9 11:22 發表
I have great interest. Pls kindly PM me or send e-mail to me: [email protected]

My boy now is F.5 student. Any information about the high school or U ? Thanks  a lot.

hello, 巳經email了宿舍的資料給你.
至於新加坡大學資料, 你可以在教育部網站找到每一間大學的網站, 資料很詳盡
http://www.moe.gov.sg/

I have great interest. Pls kindly PM me or send e-mail to me: [email protected]

My boy now is F.5 student. Any information about the high school or U ? Thanks  a lot.

原帖由 fatmun 於 09-10-8 18:21 發表
HI Coni,

我個仔仔年係私校讀p.6,係活動教學加小功課&無默書.成績中下而佢本身學習意欲又低.我好想比個較佳學習環境感染到佢,等第時唔寫得都聽到d搵工會好dd啦. 唔知個邊中學政府學校入學試深唔深呢? 另外麻煩你可 ...

hello, 巳經email了資料給你了.
coni

HI Coni,

我個仔仔年係私校讀p.6,係活動教學加小功課&無默書.成績中下而佢本身學習意欲又低.我好想比個較佳學習環境感染到佢,等第時唔寫得都聽到d搵工會好dd啦. 唔知個邊中學政府學校入學試深唔深呢? 另外麻煩你可唔可以盡量列出每年費用,等我可以認真考慮下可唔可以負擔到.

邊到可以搵到個邊留學資料呢? 非常唔該

各位媽咪,看過這麼多post後,見你地大多是送小朋友過去讀小學或中學,請問到大學階段,你地又有何打算?

因小兒即將升高中,所以我要及早計劃,望得大家指引。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題