用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

Hello mothers,
We are writing the time-table on winter schedule page of the handbook. There is another 'homeroom' section as first lesson on Wednesday in winter schedule. Is this correct? Or is this a typo? Does that mean there is no Self-Reading lesson that day and be the last subject as shown in the summer schedule?

原帖由 mmak 於 11-8-31 10:33 發表
家長會當日我好努力咁記低MISS 嘅說話, 回家告訴女兒...

佢話: P.2 時 MISS 已經講晒, 佢全部都知...

原來阿囡上堂時, 係有聽書架, 感恩!!! ...

家長會當日我好努力咁記低MISS 嘅說話, 回家告訴女兒...

佢話: P.2 時 MISS 已經講晒, 佢全部都知...

原來阿囡上堂時, 係有聽書架, 感恩!!!

lola...

我對您依2句  "奮戰到今天,苟延殘喘 " 好有共鳴...

原帖由 lola2008 於 11-8-25 22:19 發表
mmak, 我都好想上嚟出吓聲, but 我由暑假頭奮戰到今天,真係苟延殘喘,又冇mood、又冇氣,好彩聽日P. 1 家長會,我去聽,老公放假凑3件,總叫做聽日放半日,星期一又放半日咁啦!

...

暑期功課..都係早2日先做晒咋...........
我囡都係 玩 玩 玩... 咁就放完個暑假了

原帖由 lola2008 於 11-8-25 22:37 發表
你囡囡做晒功課未?我本來諗住趁個暑假叫阿囡好好練琴,一個考4級,一個考2級,點知佢哋3個日日嘈嘈閉,睇電視兼吃喝玩樂,家姐做功課時阿妹又攪住晒!所以大囡都做咗好耐至做晒!加上又要學游水 & Tennis,終於琴技毫無寸進,仲有我日日 ...

醒目開學勳章

你囡囡做晒功課未?我本來諗住趁個暑假叫阿囡好好練琴,一個考4級,一個考2級,點知佢哋3個日日嘈嘈閉,睇電視兼吃喝玩樂,家姐做功課時阿妹又攪住晒!所以大囡都做咗好耐至做晒!加上又要學游水 & Tennis,終於琴技毫無寸進,仲有我日日整足3餐,酷熱當空,帶出帶入,好想快D 開學呀!

原帖由 mmak 於 11-8-20 12:13 發表
lola,

我都係呀.... 好忙又好煩, 個囡好嘈... 家無寧日......

但D 暑期功課, 佢都未做晒.. C火

Oh, I am the opposite. I will miss this summer holiday... School term starts means the arrival of darkness.... hoho.
原帖由 lola2008 於 11-8-17 21:37 發表
開始見曙光啦!仲有 2 week、 2 week 咋!我就見返明媚春光 ,呢兩個月,對我嚟講係黑暗歲月

Europa,
我女都係用象印,都好OK D飯都暖!你叫佢試佐學校供應商個D先,如果唔好食,先自已帶飯啦!
原帖由 Europa 於 11-8-18 05:55 發表
我囡想帯飯,請問邊隻飯壺保暖好? 象印, Tiger 定係 Thermos ? 要由早上6點幾保暖到中午,由其冬天,D飯涷曬點會好食,但唔試過佢唔心息。

Europa,

今年可能會轉供應商, 我有去參加試食& 投票...

朋友介紹 象印最好, 佢會用滾水淥吓個內膽再裝飯, 可以更加保溫喎....

我就唔想個囡帶飯, 要拎多個飯壺麻煩嘛....

原帖由 Europa 於 11-8-18 05:55 發表
我囡想帯飯,請問邊隻飯壺保暖好? 象印, Tiger 定係 Thermos ? 要由早上6點幾保暖到中午,由其冬天,D飯涷曬點會好食,但唔試過佢唔心息。

lola,

我都係呀.... 好忙又好煩, 個囡好嘈... 家無寧日......

但D 暑期功課, 佢都未做晒.. C火

原帖由 lola2008 於 11-8-17 21:37 發表
開始見曙光啦!仲有 2 week、 2 week 咋!我就見返明媚春光 ,呢兩個月,對我嚟講係黑暗歲月

醒目開學勳章

HTY2003,

....係呀, 又可互相照應了, 我囡好懵無記性.. 成日要同學幫手提醒佢。

原帖由 HTY2003 於 11-7-20 16:05 發表
mmak

原來你已更新了首頁的編班資料,真厲害!
我囡囡又和你囡囡同班,又可互相照應了。

HTY2003

mmak

原來你已更新了首頁的編班資料,真厲害!
我囡囡又和你囡囡同班,又可互相照應了。

HTY2003

我個女升3E

醒目開學勳章

多謝!多謝!希望P.3 可以

原帖由 NatalieMaMa 於 11-7-8 23:58 發表

你女女好叻呀, 仲要3個獎tim

醒目開學勳章

你好!多多指教!

原帖由 kellymami 於 11-7-9 23:03 發表
Hi lola2008,
我個女都係3E ,多多指教!:D :D

回復 11# lola2008 的帖子

Hi lola2008,
我個女都係3E ,多多指教!:D :D

原帖由 mmak 於 11-7-7 20:39 發表
NatalieMaMa

喂! 全級最叻嗰位都編咗入3A.

係!? 咁呀Easter實比下去la

原帖由 lola2008 於 11-7-7 08:05 發表
3 年A班嗎?我囡3年都係E班,佢有D sad,因為2個 best friends 升咗去D班喎!

今朝阿囡好早起身,叫我幫佢梳個靚頭,佢話要上台攞獎,尋晚仲攪笑,叫我做頒獎嘉賓,佢驚伸錯手去握手又驚唔記得鞠躬

...

你女女好叻呀, 仲要3個獎tim

thanks and agree....

原帖由 mmak 於 11-7-5 15:39 發表
睇書+備課+補充練習...
最重要係 "勤力"...

唔係講緊廢話... 一分耕耘一分收穫...
‹ 上一主題|下一主題