用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

原帖由 snoopyhk 於 09-5-15 12:29 PM 發表
天藍,

唔該晒你詳細解釋公民的心得比我聽, 昨晚放工都去了一轉, 留低了電話, 佢地話要家長聽咗講座先, 好似要月尾才有。不過佢地冇暑期班。

626mama & ElainAiolia,

626mama你真係有心機種d豆啦, 重會落肥, 你 ...

snoopyhk,

唔通老師任佢地自已攞D種,攞咩豆都得。
軒軒果盆有31一粒,粒粒都係眉豆。
我自已有種開花,屋企D花要落肥,
過幾曰落肥就比小小眉豆啦。
(因為剛剛轉盆,所以唔落主。)

原帖由 hongmimi 於 09-5-15 12:13 PM 發表
626mama,
其實我第一次聽呢首歌都係好多年前匡匡大表姐讀KG時唱既~ 女仔總係鍾意唱歌....

hongmimi ,

表姐細個,我成日教佢唱兒歌,軒軒反而小,佢都唔鐘意跟我一齊唱。

原帖由 hongmimi 於 09-5-15 12:27 PM 發表
ElainAiolia,
話d蜆隻隻口擘擘係唱梗生日歌俾我聽??咁都俾妳諗到? 妳好掂呀~多謝妳同我講, 等我有個美好回憶~~

send左短訊俾妳喇~

hongmimi ,

ElainAiolia 咁講,我都確得ElainAiolia 仲好有童真,呵呵....

原帖由 天藍 於 09-5-15 11:54 AM 發表
ElainAiolai,

我昨日打左去生活xx, 今個星期日17號早上10:00a.m.,
會補上畫班, 好彩你講一講話逢星期日開新主題, 我先記
得改。Thanks!!!

天藍 ,

妳可以同鈞渝一齊上喎。

天藍,

唔該晒你詳細解釋公民的心得比我聽, 昨晚放工都去了一轉, 留低了電話, 佢地話要家長聽咗講座先, 好似要月尾才有。不過佢地冇暑期班。

626mama & ElainAiolia,

626mama你真係有心機種d豆啦, 重會落肥, 你一定可以種得好高好大啦。

昨日d豆有3粒長高了2-3, 還有葉, 但發現似係雜豆多d, 除了有粒黑豆外(已發毛), 似有粒綠豆。

話d蜆隻隻口擘擘係唱梗生日歌俾我聽??咁都俾妳諗到? 妳好掂呀~多謝妳同我講, 等我有個美好回憶~~

send左短訊俾妳喇~

626mama,
其實我第一次聽呢首歌都係好多年前匡匡大表姐讀KG時唱既~ 女仔總係鍾意唱歌....

天藍,
妳真好記性~ 佢已經返左工兩個禮拜喇, 之前唔係多野講,  係梗係咩都唔夾啫~ 反而返黎之後我地多番d溝通~ 唉! 都係做野啫~ 我真係唔想影響心情, 而家咪好囉~

ElainAiolai,

我昨日打左去生活xx, 今個星期日17號早上10:00a.m.,
會補上畫班, 好彩你講一講話逢星期日開新主題, 我先記
得改。Thanks!!!

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-15 09:22 發表
hongmimi,
你生日果日真係好開心喎!有咁多蜆係 bbq 爐上面同你唱生日歌、過生日,相信今年真難忘

今晚你會唔會早返屋企,因上次 bbq d 禮物仲未比匡匡,睇吓今晚有無時間?

pcdogxx,
有外賣訂記得通知聲,我哋唔介 ...

snoopyhk,

我見你問公文我答下嘴先, 昊藍上年9月左右開始學
公文(數學)到以家仲學緊, 我個人覺得幾好, 昊藍學
左後數學概念好左, 數數字有條理, 同做功課方面
整齊有序, 如你想比仔仔報公文開頭要去中心聽個講
助, 然後再帶小朋友去做個test, 老師再睇個程度比
邊個程度既數小朋友做, 開頭會比d好淺既數小朋友
做, 可能係畫下線數下數字同數字連線, 每一次上完
堂都會有一個星期功課, 公文建議小朋友每日做一份,
下星期上堂交, 每星期如是, 但到你學咁上下老師
會慢慢提升小朋友既程度, 功課亦開始深。
公文上課形式半個鐘pg, 幾個小朋友一齊玩數字盤or
數數字遊戲, 半個鐘係做功課, 老師會觀察小朋友做
功課執筆坐姿, 同數學學習上的進度。
我最喜歡佢地一樣就係每一至二個星期老師會打電話
給我講番仔仔既上課情況, 有乜需要改善, 有乜進步等等...,
如你係自己接小朋友老師亦會在放學時解說。
以上係我個人意見你參考下, 睇下幫唔幫到你選擇暑期
班。
但以家公文無試堂, 好似要到下年年頭先有。
而你講個間美景"千x"我上年帶昊藍去美景睇皮膚科, 行
個望個見佢平時都好多野學, 我問過有個朋友佢係個到
返教會佢話個到d活動都幾好, 但仔仔就未上過。
如你住個到青怡比較近, 我見都有好多暑期班, 不過真係
花多眼亂, 各式奇式都有, 都唔知邊間好。

原帖由 snoopyhk 於 09-5-14 16:25 發表
ElainAiolia & 626mama,

原來係眉豆來, Jason話比我聽係扁豆, 第一日攞返來都係好似是是但但咁掉在泥上便咁, 都係有好多粒, 十粒以上, 但有一粒係累色的, 不過發咗毛, 睇來都唔得。昨日我回去睇有3個已經發牙, 我 ...

hongmimi,

嘩~你掘好多蜆真係好叻! 睇到我都好想去掘蜆,
最衰時間就唔到, 為有下次有時間去玩~
匡匡真係好乖仔, 唱首母親歌比你聽, 仲有埋手勢,
雖然有目的想你比玩具佢玩, 但都好心甜, 匡匡真
係好醒目又叻仔!
近期見你多上o黎係咪公司風聲無咁緊? 如係就
真係好, 多d上o黎留言同我地傾計, 你個個好同事
返o黎未? 仲有無多多o野講又唔做o野?

原帖由 hongmimi 於 09-5-14 16:02 發表
各位,
多謝大家既祝賀,擒日我地玩得好開心呀! 有d相大家睇下:-

http://hk.myblog.yahoo.com/enjoy-enjoy

626mama/pcdogxx,
真係多謝妳地既好介紹!!

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-15 09:22 AM 發表
snoopyhk,
d 乜費物費已經一早交晒,唔該晒你提醒,但到而家仲未收到買校服回條,唔知係咪以為我哋呢邊 K1 唔買新校服呢,因旻旻果邊一早已比回條佢哋 la。

子聰果 d 都係扁豆,尋晚我嬲嬲地攞起個兜,逐粒豆睇,先發現有成 3-4 粒發咗毛,亦有一千零一粒發咗芽,我咪問聰爸點算,最後我哋開大水喉淋濕晒個兜連 d 泥,再逐粒豆洗吓佢,尤其係發咗毛果 d,睇吓呢幾日點至算。

公文式子聰無再學 lu,而暑期班我諗住同佢報協康,價錢比學校 o既抵 o麻。

check pm.

ElainAiolia,snoopyhk,

原來個個種d豆都唔同,我昨天買了花黎同盆,再分左三個盆來種,即是而家有5盆。又買了花肥,過兩日才落。

希望妳地種的扁豆快d發牙啦,這幾天天氣都會好好,可能今晚回家已經見好多根生晒出來。

暑期班我都諗住報協康,不過係長青果間,佢好早閂門,星期二放工走去報名,離遠都目佢烏燈黑火。

原帖由 hongmimi 於 09-5-14 06:13 PM 發表
pcdogxx,
匡匡唱俾我聽首歌係咁架:-

我愛我的媽媽, 媽媽真偉大,
媽媽教我努力做個好乖乖,
媽媽, 媽媽, 我要做個好乖乖!

唱既時候有晒手勢架! 笑C我~~
唱完 錫左我一啖! 佢話係老師教佢咁做 ...

hongmimi,

這首歌表姐細果時成日唱,我一睇歌詞都識唱。

錫妳一啖!問妳咩都比佢玩。呵呵.......

hongmimi,
你生日果日真係好開心喎!有咁多蜆係 bbq 爐上面同你唱生日歌、過生日,相信今年真難忘

今晚你會唔會早返屋企,因上次 bbq d 禮物仲未比匡匡,睇吓今晚有無時間?

pcdogxx,
有外賣訂記得通知聲,我哋唔介意遲 d 先有,但唔使特別就我哋而整,thanks!

snoopyhk,
d 乜費物費已經一早交晒,唔該晒你提醒,但到而家仲未收到買校服回條,唔知係咪以為我哋呢邊 K1 唔買新校服呢,因旻旻果邊一早已比回條佢哋 la。

子聰果 d 都係扁豆,尋晚我嬲嬲地攞起個兜,逐粒豆睇,先發現有成 3-4 粒發咗毛,亦有一千零一粒發咗芽,我咪問聰爸點算,最後我哋開大水喉淋濕晒個兜連 d 泥,再逐粒豆洗吓佢,尤其係發咗毛果 d,睇吓呢幾日點至算。

公文式子聰無再學 lu,而暑期班我諗住同佢報協康,價錢比學校 o既抵 o麻。

check pm.

原帖由 hongmimi 於 09-5-14 05:50 PM 發表
626mama,
而家睇到未? 我大鄉里唔識玩blog, 只係貪佢方便可以share d相~
搭10點半快船走, 轉車返到黃大仙都差唔多12點~ 比預期遲左一個鐘, 因為姨姨掘到唔肯放手~

...

hongmimi,

嘩,妳地都玩得好夜喎。姨姨好開心咁喎。呵呵....

thank you妳先~ 返屋企check下~ 想問匡爸果d"新制人"有無架? 妳知啦...好多野我地都無....

原帖由 ElainAiolia 於 09-5-13 09:37 發表
pcdogxx / hongmimi,
請 check e-mail,因我 sent 咗可以 claim 教育津貼 o既學校名單比你哋,希望幫到你哋揀心水學校 la。

pcdogxx,
匡匡唱俾我聽首歌係咁架:-

唱既時候有晒手勢架! 笑C我~~
唱完 錫左我一啖! 佢話係老師教佢咁做過喎!

妳知唔知點解佢會咁順攤? 因為佢想玩妳送俾佢既thomas泥膠我唔俾, 佢即刻扮晒野話老師教佢母親節要點點點, 做完一場大龍鳳, 然後話佢咁愛我, 叫我俾佢玩啦~

pcdogxx,
工具都係吉朱10蚊店買, 但我地發覺間間10蚊店買既款式都唔同, 荃灣吉朱d扒扒唔得...我阿妹係星悅居10蚊店買到既同626mama個blog裡面既差唔多亦係最好掘既~

聽日我去megabox都打算睇下幾多錢, 如果搵到打俾妳吖!

626mama,
而家睇到未? 我大鄉里唔識玩blog, 只係貪佢方便可以share d相~
搭10點半快船走, 轉車返到黃大仙都差唔多12點~ 比預期遲左一個鐘, 因為姨姨掘到唔肯放手~

原帖由 626mama 於 09-5-14 16:20 發表

hongmimi ,

D相開唔到呀,晏D再入去睇下先。
妳地掘左幾耐呀?
BBQ埋才回家,妳地幾點走呀。

原帖由 snoopyhk 於 09-5-14 04:25 PM 發表
ElainAiolia & 626mama,

原來係眉豆來, Jason話比我聽係扁豆, 第一日攞返來都係好似是是但但咁掉在泥上便咁, 都係有好多粒, 十粒以上, 但有一粒係累色的, 不過發咗毛, 睇來都唔得。昨日我回去睇有3個已經發牙, 我 ...

snoopyhk,

發咗毛!!!發拎開先,唔好放埋一齊喇,唔知會唔會傳染。妳3個已經發牙,我全部都發晒,今朝仲有1/3出葉。我見豆多,黎小,而且好乾,我日日澆水,2-3日才澆水一次,會唔會太乾,因為我前日朝澆完水,今朝已經乾到D黎好硬喇。

雜費一早就交了,我估都係檔留位費。

我都睇緊幫軒軒係邊報暑期班?千X”升K2唔係太多。(近婆婆更加好)

學公試堂沒有去,跟主一路都冇問。

白板我沒有買,等佢地答妳。
‹ 上一主題|下一主題