用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Good Hope letter
樓主: LuLuciaMa
go

Good Hope letter [複製鏈接]

終於有機會講"收咗亞女啦"! 雖然係PM offer 都好開心!

我地都係冇宗教背景, 冇識學校嘅人, 亦吾係專業人士, 兩公婆收入吾多, 而且我個女in時初頭吾肯自己坐, 跟住都肯答老師問題, 不過其實只問過約3條, 跟住派糖, 拜拜啦! 我老公仲吾肯講佢填咗啲咩係問卷到, 因為佢好怕寫野!
收係有啲意外, 之前個3間全都waiting list!

其實收咗吾代表小朋友叻, 吾收就吾叻, 好睇眼緣架! 都係個句: 各家長同小朋友好努力參加呢個遊戲, 個個都好用心好辛苦! 吾好因為吾收就話間學校吾好啦! 吾好你地又報考?

原帖由 hellokitty0429 於 10-12-27 00:42 發表

Totally agree!my girl 0808 AM offer!阿女0930 group in,佢有主動答問題,當日得我1個帶阿女去interview,我填緊問卷,得阿女一個應對老師問題,不過佢都能一個人全答中老師提問!阿女無讀Nursey,只返playgroup!我真係 ...

原帖由 charlotte2008 於 10-12-28 01:58 發表
我仲未收GH信 , 到現在也未知有冇offer , 但我諗大家意見應該客觀一點 , 不應就最近的新聞而抹黑 , 家長應从教育方面去客觀分析 ,  如果家長覺得GH比以前無咁好 , 課程又淺 , 或唔值HK$3,000學費 , 咪唔好報GH , 或 ...

未收信可能取錄機會好大呢!

這個假期聽得最多是GH reject了我(包括了我),以及投訴GH interview時老師連計分紙mark等也沒有很不公平等。其實interview從來沒有公平,只能怪自己囡囡不合人家眼緣呢!

我仲未收GH信 , 到現在也未知有冇offer , 但我諗大家意見應該客觀一點 , 不應就最近的新聞而抹黑 , 家長應从教育方面去客觀分析 ,  如果家長覺得GH比以前無咁好 , 課程又淺 , 或唔值HK$3,000學費 , 咪唔好報GH , 或不付留位費 lor. 講真 , 間間學校都有好有唔好 , 無一間十全十美 , 深又話深 , 淺又話淺 , 貴又話貴.....

雖然GH課程確实係較Kln Tong嘅kinders淺 , 我就唔太介意 , 始終升GH小一有优勢 , 我會自己諗掂佢 , 一係自己train up小朋友 , 一係就會出去補習.

不難察覺中傷GH的言論多出於一部份新註冊會員, 用意何在?

又係話GH無以前咁好的言論,又係聽人地講。雖然我是GH kinder家長,幼稚園部的而且確在課程上未及得上九龍塘的某些幼稚園。但成日話GH唔好,冇以前咁好,點唔好呀?我好想知道d實質例子。如校內外成績大倒退呀、學生犯事俾差人拉咗呀、學生連群結黨蝦蝦霸霸呀等等嘅例子。好讓我處之泰然,疊埋心水等大抽獎,抽到邊間就讀邊間。橫掂如果GH真的差到好似你地'齋講'或'道聽塗說'咁的話,出面求其讀一間唔洗錢都好過GH啦!

GH應是天主教學校嗎?

原帖由 apple8356 於 10-12-27 15:46 發表
其實收生沒有甚麼公平不公平,多offer 的學生都是具有以下特質:

1)
父母是專業人士 / 名校舊生 或在內部有人事關係。(客觀事實)
2)
小朋友樣貌標緻可愛。(客觀事實)
3)
陪同面試的家長不令老師討厭反感,即是唔好樣衰 ...

原帖由 babyqueendom 於 10-12-27 22:05 發表
GH的確已經冇以前咁好,但仍是少數幾乎可以由幼稚園直升中學中較有名,雖然炒股買基金的行為非常賤格,中間甚至可能比自己人食佣,但作為家長,在一無能政府所創造的教育制度下,有選擇嗎?...

這位家長,當您不清楚情況時,請勿惡言中傷學校。

醒目開學勳章

我都聽過我老婆個家姐講,佢老細個女都係讀GH,佢話麻麻地,真係差咗。同埋好似換過已經換過幾個校長,好又使乜走呢?

hi pumpumpurin,

For me, it's more about personal reason.  First, through train to GH primary as back up is the main reason.  When I switched my elder daughter to GH from SC for K2 this year, I did also consider about my younger daughter as I want them going to the same school.  It would be better for my younger one as she's quite afraid of stranger and new environment.  Also, I think GH accepts my younger one would be easier than SC, SC has too many applicants, both boy and girls.

I really can't comment GH kinder too much, we have started for few months only.  So far, my elder one is enjoying the school life.  We can feel the Sisters, principal, teachers and staff are operating the school with their hearts.  Curriculum is a bit disappointment here, I think it's too easy.  Not only me, other parents are worrying if current curriculum can meet the GH primary standard.  However, the principal said and promised that the curriculum will be adjusting in 2nd term.  Currently, the school wants to merge all the kids to be the same level b4 going further, I think that's reasonable since K2 kids are from different kindergartens.  In fact, as I know so far, other famous Catholic kindergarten's curriculum are more or less the same....EASY!  GH is already better as they have NET English and PTH teachers.

Other than curriculum (hope it will improve in next term), everything is good, beautiful campus, good management, teachers and staff, good primary school as back up.  No kindergarten is perfectly fit our needs/wants, you have to choose some then give up some at the same time.

That's my share.  Hope it can help you or someone who is still struggling on which kinder they will go for.

icbb1230

原帖由 pumpumpurin 於 10-12-26 12:05 發表
icbb1230,
你好..我個女都入到下年上午班...不過都想問下你覺得GH KG有乜野優點...? THX!!!

原帖由 wongsara 於 10-12-24 23:33 發表
上午正取生, 要講一講, 我地唔係教徒, 亦冇識人, 唔係內定,

Totally agree!my girl 0808 AM offer!阿女0930 group in,佢有主動答問題,當日得我1個帶阿女去interview,我填緊問卷,得阿女一個應對老師問題,不過佢都能一個人全答中老師提問!阿女無讀Nursey,只返playgroup!我真係唔係教徒,亦唔識人,我唔信啲老師亂來,因為GH係有一定知名度,收生應不會草率!

原帖由 mlca1314 於 10-12-25 12:23 發表
應該吾係,好似話要面試,而且和街外的學生同一時間面試,無特別優勢.

點解你唔清楚就答好似話無特別優勢, 你又知 ? 收返 80 % , 20 % 是WAITING LIST 而不是REJECT, 咁都唔算優勢 ? 條數點計 ?

原帖由 mlca1314 於 10-12-25 12:23 發表
應該吾係,好似話要面試,而且和街外的學生同一時間面試,無特別優勢.

不會吧!

回復 59# 008mama 的帖子

多謝你的安慰,我絕對不是覺得SC差,相反我都同意它比很多龍校好,我都放棄了TT, Think, 啓思附小幼。不過真的很想有一間可以一勞永逸的。

icbb1230,
你好..我個女都入到下年上午班...不過都想問下你覺得GH KG有乜野優點...? THX!!!

啊,原來小天使kiki係回應緊升小問題。可能用手機版quote唔到想回應嗰個post, 所以有誤會。

BTW, 我都係K2家長,GH都收咗細女K1, am offer, 9月份兩姊妹可以一齊返學。

原帖由 icbb1230 於 10-12-26 00:09 發表
150個位,只收了120人,30個waiting?  點解唔係收足150人,之後先再有waiting呢?

係講緊k3 150人小學部收左120人, 30個waiting呀師姐.

150個位,只收了120人,30個waiting?  點解唔係收足150人,之後先再有waiting呢?

我係k3家長,聽講150人收咗120個,有30個waiting
‹ 上一主題|下一主題