用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

Dear cecicchow
我想我哋係鄰居, 我都係住响碧濤!

真理浸信會碧濤, 阿囡唔知有無機會轉讀上午班呢, 今曰打電話去問, 但仲未安排到... 希望可以轉到啦!

我都覺得信仰好最要, 阿囡宜家讀緊係基督教Nursery, 有一晚响晚飯前, 無端端講"多謝天父賜我飲食, 阿們!"係佢第一次講最長最清楚的長句子, 對我嚟講好感恩呀!

回覆 1# cecichow 的文章

請問你係咪指銀禧個間INTERNATIONAL CHRISTIAN SCHOOL?唔係搬了咩?走國際學校路線?

我bb下年要讀n1, 我同佢報咗救世軍乙明, 榮光同穗禾苑孫方中, 可以比d意見嗎?

cecichow,

我上周六已幫女女買了碧濤的校服,一切塵埃落定了.是的,靈性教育比知識更為重要,知識受用一生之久,而靈命的建立不但超越了一生,更延伸到永恆.

我大女幼稚園時也是讀基督教的,三年來滿口是詩歌,重有愛神愛人愛自己.為人需要祈禱等重要觀念,我覺得愈早栽培愈好.

小女上年曾入讀'明愛', 老師/校長都好好呀, 是一間用心教的學校!

Hi Poison

謝謝你的回覆, 但我還想請你幫忙分析及比d意見我, 其實喺咁的, 我大仔依家喺讀緊明愛, 但我就唔知佢的程度是深定淺, 之前我仔向榮光度讀n1的, 因為貪呢度校舍大, 所以先轉呢度讀k1, (榮光未搬前都幾細), 而且呢, 我唔喺好知活動教學的模式喺點樣, 所以我唔識得分別到底依家呢間學校好唔好, 不過我心思思想幫阿仔轉返去榮光, 因為明愛梗喺有d嘢令我好唔滿意, 加上, 越來就越覺呢度冇普通話老師, 冇註校護士, 冇外籍英語老師, 感覺上好似差d咁囉, 所以想請你幫我分析下, 明愛的課程比起榮光來講, 會是深定淺? 因有人說過榮光課程太淺, 喺咪真的? 請比d意見我啦....thanks!

原帖由 poison 於 10-5-13 01:17 AM 發表
Hi TOTO0925,
沙田明愛幼兒學校是區內全日制幼兒學校的搶手貨。因它校舍大,價錢亦算合理。它亦以活動教學為主。校長十分親切。她們會以大書籍教小朋友。部份書籍是來自台灣,所以坊間較少其他幼稚園採用。因為全日制,會 ...

teresasasa,

我都係因為呢度有媽咪讚真理浸信會碧濤好,我先決定讀呢間,而且今個周六(15/5)前要去買書簿校服啦.我去過佢校舍參加陽光寶寶,覺得都算大,外面有場地俾小朋友玩.又問過一兩個家長,都話呢間幾好.如果論環境,當然是碧濤這兒較沙角屋邨/翠華花園那面好.佢暑期重有一個全英語既班上添.而且這間有一個好處,就是保證一定有校車接送.

講個祕密俾你地知,我女宜家係讀緊樂基架,但我今年k1會同佢轉去碧濤,英文方面唯有同佢補番.其實我都有d唔捨得樂基,但我認為信仰比語文更加重要,英文幾勁都係其次,最要緊係認識神.要從小將真理的種子放係小心靈裏面,日後等佢開花結實.人愈大,就愈難接受真理,所以,我都係要取捨.

原帖由 poison 於 10-5-13 01:19 發表
Hi Step_C,
暫時未收到消息,而且現時尚未時最終結果。稍後如果八到料,再通知你。
poison

Hi Poison, hehe..., 好呀, 你八到再話我知呀, 多謝晒你先!!!

HKPS(ASCOT)

Hi Step_C,
暫時未收到消息,而且現時尚未時最終結果。稍後如果八到料,再通知你。
poison

原帖由 Step_C 於 2010-5-11 15:51 發表
Poison, 我都想請教一下你, 你知唔知HKPS(ASCOT)今年考直資/私立的成績點呀? 謝謝~~~
poison

沙田明愛幼兒學校及榮光幼兒園

Hi TOTO0925,
沙田明愛幼兒學校是區內全日制幼兒學校的搶手貨。因它校舍大,價錢亦算合理。它亦以活動教學為主。校長十分親切。她們會以大書籍教小朋友。部份書籍是來自台灣,所以坊間較少其他幼稚園採用。因為全日制,會有一些時間是混齡學習,使不同年齡的小朋友可互相照顧及學習。若你需要學校長時間照顧小朋友的,可考慮此校。但亦曾有家長入讀後不滿意,而轉校。
另外它不太好的地方是:校舍沒有分班的獨立班房,只有間板。這樣上課時會較嘈。若你要報名,需要早些入紙,因很快便滿。
榮光除了全日制,N1還有半日班,但N2-N4則只有全日班。現時榮光的校舍也不錯,因較新。唯戶外活動地方欠上蓋,怕樓上住戶高空擲物。
poison
原帖由 TOTO0925 於 2010-5-10 18:18 發表
HI Poison
我想請問下你沙田明愛幼兒學校, 你點睇? 呢間好唔好, 是否傳統教學? 你認為課程深唔深? 如同榮光比, 邊間好d? 請你比d意見我, 謝謝!

poison

Ma On Shan Think

Hi nlilo,
Think 每一間的課程差不多。亦聽不少入讀的家長讚馬鞍山朗思老師有愛心。有時亦會見老師帶小朋友外出活動,他們均十分活潑。朗思較為著重小朋友的發展,課程不是太催谷,但教學較活潑。馬鞍山的朗思較弱的地方是環境較細及少許暗。戶外空間只有園內的天井位。另外就是價錢較貴,在同區內,她可以算最貴。不過她有英普班。語文方面她亦不錯。
poison

原帖由 nlilo 於 2010-5-7 22:49 發表
hi Poison,
新港城Think又好唔好呀?請比d意见我。

tks,

nlilo
poison

Hi Poison

請你幫忙分析下沙田明愛幼兒學校, 比d意思我, 我想知這間學校是不是活動教學, 同埋同榮光相比, 那間會好d? 謝謝!

Poison, 我都想請教一下你, 你知唔知HKPS(ASCOT)今年考直資/私立的成績點呀? 謝謝~~~

星期日去了一間大圍新翠東華三院xx幼稚園,我覺得環境幾差,有個唱遊室要經過大廈lift lobby,大廈外場又維修,入面條通道又窄.感覺上d家庭多以big 6為主,open day時有個活動要等候經長時間,仲之,去完個open day,比了一個很差的印象.

HI Poison
我想請問下你沙田明愛幼兒學校, 你點睇? 呢間好唔好, 是否傳統教學? 你認為課程深唔深? 如同榮光比, 邊間好d? 請你比d意見我, 謝謝!

Depends on which KG that you;re comparing with. THINK N1 has english every day with net (more eng lesson time in Kln Tong branch) and has PTH lesson too (forgot if it is everyday or not). Just that if you compared N1 with THINK K1, the time allocated for Eng is less in N1. Cos for K1 it is half Eng and half Cantonese plus PTH lessons (if you're choosing ENg/Can stream) and have 1 local n 1 net class teachers.

But of course if you doesn't like the campus, it;s another concern.

原帖由 nlilo 於 10-5-10 14:04 發表

我都唔仲意間校舍,如果N1都唔系好多英文,同另一間相比可取之處就真無咩啦~~我同老公都已经决定會比仔仔讀另一間。
多謝你分享啊~~

nlilo ...

原帖由 monkey05 於 10-5-10 09:33 發表

是的, 去年我同仔仔去 in n1 時都覺佢地d 問題幾深吓, 如果係細仔, 都好有難度.  其實我都覺無必要咁深來考咁細的小朋友, 有朋友的小朋友而家讀緊, 了解之下, think 唔係d 谷既學校, 反而好多活動小朋友讀得好開 ...

我都唔仲意間校舍,如果N1都唔系好多英文,同另一間相比可取之處就真無咩啦~~我同老公都已经决定會比仔仔讀另一間。
多謝你分享啊~~

nlilo
‹ 上一主題|下一主題