用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

mmak,

妳話妳個囡當年20分抽倒入MCS, 當年的意思係邊年呢?妳個囡而家係咪讀緊小學二年級, 我都知有好多人20分抽唔倒, 20分抽倒入嚟多與少唔係問題, 我只係想知道是否20分一個都入唔倒啫?

原帖由 mmak 於 11-6-14 16:44 發表
lkf_leung,

給你一個答案???... 您叫我點答呢??
你都估我係MCS家長啫, 又唔係校長???... 我真係唔敢&唔識答您囉....
我唔識今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 就算我真係識人20分入都好難預測到....
傳聞??... 我本人 ...

醒目開學勳章

mmak, 乜唔係可以揀兩樣咩?我諗住叫阿囡參加埋 maths club bor?

原帖由 mmak 於 11-6-14 16:31 發表
ballball

無啦, 我囡又話唔想...入中樂團???

只可揀1項ECA 咋, 揀咗乒乓球 返FRI 放3:00P... ,可以跟校車走, 唔使返去學校接囡.. 呵呵呵!

但學校都未confirm 收5收佢???

...

lkf_leung,

給你一個答案???... 您叫我點答呢??
你都估我係MCS家長啫, 又唔係校長???... 我真係唔敢&唔識答您囉....
我唔識今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 就算我真係識人20分入都好難預測到....
傳聞??... 我本人就唔會盡信嘞...

您大女巳升讀中學??... 睇怕您識人多過我, 不如叫您大女問吓D同學無相同case重好啦...
我囡當年係1st round 20分抽入的, 但我認識好多好多人都有20分但係抽唔到的... 難測??

原帖由 lkf_leung 於 11-6-14 00:59 發表
mmak: 我估妳都係MCS家長, 我想問吓妳知唔知今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 有冇人係以20分在第一輪計分制派入嚟, 麻煩妳給我一個答案! 我細女有25分, 嚟緊9月第一輪要選小學啦! 因為有些人傳去年小一自行分配20分冇 ...

ballball

無啦, 我囡又話唔想...入中樂團???

只可揀1項ECA 咋, 揀咗乒乓球 返FRI 放3:00P... ,可以跟校車走, 唔使返去學校接囡.. 呵呵呵!

但學校都未confirm 收5收佢???

原帖由 ballball411 於 11-6-13 16:48 發表
中樂團都要比人揀中先得, 揀中先算...... 你今年無試中樂團咩?

greetings,

唔教書架啦.. 教埋明天咋....

copy 都可以慳返..  當唔記得帶書同隔離位share 睇la..

原帖由 greetings 於 11-6-13 12:23 發表
我想去買都冇, 因為改左板, 唯有去copy啦,

唔該哂!

mmak: 我估妳都係MCS家長, 我想問吓妳知唔知今年9月將入讀MCS小一的小朋友, 有冇人係以20分在第一輪計分制派入嚟, 麻煩妳給我一個答案! 我細女有25分, 嚟緊9月第一輪要選小學啦! 因為有些人傳去年小一自行分配20分冇一個得喎! 唔知係真係假?

原帖由 mmak 於 10-7-6 23:12 發表
>>> 2009/10 小一 家長請入黎報到!!!

Hi all

updated.

2A2B2C 2D2Emmak (Zoe)muimuiyan (Vanessa Chan)jjbaby0307 (Jessica)Felicia726 (Gloria)EuropaNatalieMaMa (Easter)Igosky123456789 (KELLY Chan ...

中樂團都要比人揀中先得, 揀中先算...... 你今年無試中樂團咩?

我想去買都冇, 因為改左板, 唯有去copy啦,

唔該哂!

原帖由 mmak 於 11-6-1 12:27 發表
唔知影印得5得呢???....

考完試.. 我估上多一星期課, 之後都係返去玩, 應該唔會教書了....
平日阿囡唔記得帶書, 都係同隔離位個同學share 睇...

lola,

FYI

"明愛"個圖書館... 10:00am 先開門...

原帖由 lola2008 於 11-5-26 22:04 發表
隔離"明愛"3/F 有個圖書館...

呢個真係好提議!因為我真係唔多去嗰邊,除咗星期五去接囡放學 & N年前行過公教社外,真係冇幾何,仲有冇好介紹,例如有冇地方近近哋食個早餐呢?

...

ballball,

我今日又8到.. 原來入學校中樂團, 只要外面自己有跟老師學, 就可以參加...
即係唔使又係學校學又要係外面自己有跟老師學... 係是但一樣都得, 咁唔使連續係學校上2小時課...

但我囡話都唔想參加樂團了...  ???   

原帖由 ballball411 於 11-6-4 22:49 發表
學壞手勢, 咁學黎仲咩? 第時上到高級, 有料個d一睇就知佢係壞手勢....... 你同佢講, 咁樣會比人笑架.... 睇下會點..... 出年係學校學係唔係同一個老師? 定會轉第二個? ...

Hayley daddy,

which subject ??? .. 咁我又唔太清楚, 曾經聽有家長講佢個女係中文差???

我囡係專注力不足
佢上嗰個班係教專注力 & 如何溫書/做功課嘅方法...當中都包括晒 中,英,數...

補底班 = Remedial Class

您放心啦, 您囡叻女... 唔使上依D班架啦...
通常成績唔達標... 都算幾差, 就會收到邀請信, 請嗰位學生入讀 依D所謂 "補底班" ... 其實學校都算好有心, 唔會唔理D成績追唔上嘅學生..

但始終津校資源唔多, 學校都係用自己教育基金D錢去搞依D班... 得幾堂架咋... 講真幫助不大....
我囡P.1 時我返學校派飯, 就曾經見過D高年級學生趁食飯空檔去幫D 成績差嘅 P.1學生 溫書, 學校可以安排到咁.. 都真係算好有心架啦...

原帖由 Hayley04 於 11-6-8 23:05 發表
Hi,

which subject has 補底班?

Hay dad

HTY2003

係呀, ballball 講得啱.. 仲正常咁上堂, 仲會有教書...

直至16/6 開始 就跟返張 Special schedule 內安排... 多數都係返去玩, ... 可以帶玩具返去, 老師應該會講可以帶邊類玩具返去的...

原帖由 HTY2003 於 11-6-8 10:12 發表

各位小二家長:

請問明天(9/6)回校,要不要跟時間表帶教科書?

HTY2003

Hi,

which subject has 補底班?

Hay dad

原帖由 mmak 於 11-5-25 11:42 發表
lola,

P.3 ... 一定要揀1項ECA的.

難得入到, 個囡鐘意咪俾佢返囉....

時間安排真係好有難度... 我一個囡都頭昏, 您仲咁幸福有3個tim...

學校ECA 好似係星期五3:00pm放學, 就仲可以搭到第2輪校車走, 3:00pm之後 ...

應該要照執架, 因為仲係返夏令, 我地一年級老師仲講明要帶邊本書, 因為有d仲未教曬

各位小二家長:

請問明天(9/6)回校,要不要跟時間表帶教科書?

HTY2003

lola,

您開新版咪得囉???... 可能P.1   D新家長怕醜??

原帖由 lola2008 於 11-6-6 17:47 發表
係呢!咁靜嘅!阿二仲未有書友仔添!

ballball,

我想報7月份.... 凱X 都俾唔到時間我, 叫我6月尾先再去問???...

早排考試唔得閒, 家陣都可以開始練手勢, 希望改到啦..
我囡性格好固執的.. 煩!

原帖由 ballball411 於 11-6-6 20:44 發表
我諗今個星期返學先派卦......費時咁早派比你地,攪到心都飛埋......
咁而家亞囡肯聽老師講, 改番手勢未?
你問在凱x時間之後, 三日內要交學費留位架, 上次都係咁 ...

41 ... 我囡有呀, 係成張紙都係dot line, 畫D圖形上去咁囉...

原帖由 lola2008 於 11-6-6 17:45 發表
我都未見喎!
我連阿囡張 maths worksheet 41 都唔見喎!其實有冇呢張嘢呢?

我諗今個星期返學先派卦......費時咁早派比你地,攪到心都飛埋......
咁而家亞囡肯聽老師講, 改番手勢未?
你問在凱x時間之後, 三日內要交學費留位架, 上次都係咁

醒目開學勳章

係呢!咁靜嘅!阿二仲未有書友仔添!

原帖由 mmak 於 11-6-6 16:46 發表
o依~~~

今年 2011-2012 小一家長 無人入嚟開新版????

咁静嘅???
‹ 上一主題|下一主題